Annons

Annons

H&M Foundation lanserar tredje upplagan av Global Change AwardGlobal Change Award, en tävling som initierades 2015 av den icke-vinstdrivande stiftelsen H&M Foundation, efterlyser nu ännu fler banbrytande idéer som kan påskynda skiftet till en cirkulär modeindustri där produkter och resurser har mer än ett liv.

Syftet med tävlingen är att bidra till att skydda planeten och miljön vi lever i. De fem vinnarna delar på 1 miljon euro och deltar i ett acceleratorprogram under ett år. Förra året skickades fler än 2 800 ansökningar in från 130 länder. I dag öppnar den tredje omgången.

Annons

Global Change Award är en av världens största utmaningar för tidiga innovationer, och det första initiativet i sitt slag inom modeindustrin. Tidigare vinnare är bland andra läder gjort av restprodukter från vinproduktion, en mikroorganism som återvinner polyester och plagg med digitaliserad innehållsförteckning som förenklar återvinningsprocessen. Varken H&M Foundation eller H&M gör anspråk på vare sig immateriellt eller materiellt ägande i innovationerna, då målet är att göra dem tillgängliga för hela industrin.

Gilla ELLE på Facebook

Läs också: Nu startar omröstningen till H&M:s Global Change Award – så kan du vara med och påverka

− På tre år har Global Change Award blivit en positiv kraft inom modeindustrin. Tävlingen är en katalysator för vinnarna, som får coaching och tillgång till ett värdefullt nätverk så att de kan ta sina innovationer vidare till marknaden både snabbare och bättre förberedda. Jag är väldigt nyfiken på att se vilka banbrytande idéer vi får in den här omgången, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem i H&M Foundation och vd för H & M Hennes & Mauritz AB.

En internationell expertpanel väljer ut de fem vinnarna, och anslaget på 1 miljon euro fördelar allmänheten i en online-omröstning på globalchangeaward.com. Vinnarna får dessutom delta i ett ettårigt acceleratorprogram som drivs av H&M Foundation i samarbete med Accenture och KTH Innovation. Acceleratorn skräddarsys för att innovationerna så snabbt som möjligt ska kunna stå på egna ben, maximera deras positiva påverkan på industrin och därmed också på miljön samt skapa värdefulla nätverk för de vinnande teamen. Acceleratorn tar teamen till Stockholm, New York och Shanghai.

Läs också: H&M:s Global Change Award tilldelas briljanta hållbarhetsidéer

− Vi står inför stora utmaningar. Det sätt på vilket vi konsumerar jordens resurser kommer inte att vara ett möjligt alternativ framåt. Men inom dessa utmaningar ligger också stora affärsmöjligheter då allt fler människor strävar efter att leva och konsumera på ett mer hållbart sätt. Jag tror att innovatörer med djärva kreativa idéer kommer att förändra världen till det bättre. Jag ser fram emot att vara en del av Global Change Awards expertpanel för att hitta innovationer som kan skapa en verkligt förändring, säger Sophia Bendz, som har titeln Executive in Residence på Atomico.

Foto Global Change Award

(0)
(0)
Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar