Livsstilssajtens urbana universum i Frankrike – kika in

My Little Paris är en livsstilssajt med drygt 4 miljoner följare världen över. I Montmartre har teamet bakom sajten skapat en oas som erbjuder arbetsplats och övernattning för nätverkets samarbetspartner.
29 maj, 2018

Allt började med att grundaren Fany Péchiodat skickade ett mejl till ett femtiotal med sina favoritsbutiker och restauranger runt om i Paris. Re-dan efter sex månader hade livsstilssajten My Little Paris nyhetsbrev 10 000 prenumeranter, och i dag följer drygt fyra miljoner plattformen för medvetna Parisälskare.

vacker trädgård med bohemisk uteplats

I Montmartre har teamet bakom sajten funnit den perfekta platsen för att ständigt kunna utveckla sajten och erbjuda sina följare bästa tänkbara innehåll. Det lilla huset byggdes alldeles i början av 1900-talet, när Montmartre fortfarande mer liknade en by på landsbygden än en stadsdel. I dag fungerar det som andningshål för nätverket kring My Little Paris: grundaren Fany Péchiodat och hennes team.

– I en start-up sker allt väldigt snabbt. Vi behövde en plats där vi alla kunde luta oss tillbaka och få tid att fundera. Jag tror starkt på vikten av arbetsmiljön och att en lugn och inspirerande plats kan förstärka kreativiteten, säger Fany, som tillsammans med sitt team började leta efter ett hus med själ och historia.

Redan från början hade My Little Paris-teamet siktet inställt på Paris 18:e arrondissement, där Montmartre klättrar på den pittoreska men också turistfyllda kullen kring kyrkan Sacré-Coeur. Här finns atmosfären de sökte, samtidigt som det är nära till stadens centrala delar.

på vinden finns plats för loungemöbler och sällskapsytor

– Vi hade sådan tur som hittade det här vackra huset med egen trädgård, vilket är sällsynt i Paris. Interiören var i väldigt fint skick och vi behövde inte göra någon renovering, utan bara lite fix med ytskikten, berättar Fany.

I dag skiftar inredningen beroende på lust, behov och säsong. Det ska vara en levande plats, men inget showroom.

– Vi har försökt återskapa känslan av den franska landsbygden och familjens sommarställe, förklarar Fany.

vardagsrummet med gröna väggar och en enhetlig tavelvägg som sätter stilen

I hallen står gummistövlar, och här hänger stråhattar redo för promenad. Möblemanget består till en del av sådant som de förra ägarna lämnade kvar, och den andra delen har köpts in från antikmarknader eller kommer från Atmosphère d’Ailleurs. Det är en specialbutik för antika trämöbler som rimmar väl med senare tiders vurm för wabi sabi-stilen. Åldrade träbänkar och bord fungerar bra ihop med husets lantliga stil och tapeterna och färgpaletten med pasteller gör också sitt till.

Huset har också gett teamet bakom My Little Paris en perfekt plats att visa upp alster från deras parisiska favoritkreatörer och från samarbeten som initierats av My Little Paris.

– Oavsett om det är matlagning, konst eller inredning arbetar de hantverksmässigt och långsamt, och det passar ihop med husets atmosfär, säger Fany.

kombinerat kök och matplats med vackra skåo för förvaring

I huset ryms bland annat en kollektion konstverk för bordet på temat ”parisiska parker” av keramikern Alex D Reynis och illustratören Marin Mantagut och tapeter inspirerade av stadens vackra gamla badhus. Planteringarna i trädgården bidrar till den lantliga känslan och har planerats av en florist på Les Mauvaises Graines.

– Vi älskar hur de arbetar på Les Mauvaises Graines, de har en speciell förmåga att kunna göra den enklaste lilla remsa mark till något sublimt, förklarar Fany.

Huset är en öppen och levande yta med plats för allt från dagligt arbete till utställningar, teckningskurser, workshoppar om konsten att blanda gröna cocktails, i sömnad eller om den japanska teceremonin. Vinden används för yoga och meditation, bland annat.

– Vi kan hålla väldigt avslappnade konferenser här, skrattar Fany. Alla tar av sig skorna och sitter på golvet, och på kvällen kan vi ha filmvisning i kuddhavet.

Här har gänget bakom My Little Paris skapat sig ett eget universum – stort nog att rymma fantastiskt många olika beståndsdelar – men på en yta inte större än ett hus. Ett mikrokosmos där mycket av det bästa som Paris har att erbjuda har plockats in likt en bukett med blommor, eller som trollkonstnärerna utanför kyrkan Sacré-Coeur ett stenkast bort som drar fram otaliga sidennäsdukar i vackra färger, många fler än som borde rymmas i en hand!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Det långa lantliga bordet i rustikt trä kommer från Atmosphère d’Ailleurs. Stolarna är secondhand- fynd. Taklampor i keramik från Alix D Reynis.

Många Parisbor drömmer om en egen trädgård. Den här har omsorgsfullt setts över av trädgårds- mästarna från Les Mauvaises Graines. Kuddar, Jamini.

På vinden hålls workshoppar och ordnas filmvisningar. Stora, sköna kuddar, Caravane. Gungstol, Ikea.

Kanako, My Little Paris in-house-illustratör, arbetar i den fridfulla ateljén en trappa upp. Genom trompe-l’oeil har hon skapat eldstaden med spiselkrans. Bord, Atmosphère d’Ailleurs. Stolar från antikaffärer.

Ett rum inspirerat av stadens fantastiska gamla badhus har fått en specialdesignad tapet dekorerad med Kanakos virrvarr av simmare. Tapeten är ett samarbete mellan Paper Mint och My Little Paris. Bord, Atmosphère d’Ailleurs. Bänk, Fermob. Stol, Three Seven och några fynd från antikbutiker. Kuddar, Marin Montagut.

I hallen en trappa upp finns plats att slå sig ner med en bok i läshörnan. En gammal fåtölj har fått nytt tyg från Caravane. Gammal arbetsbänk, Armosphere d´Ailleurs.

Den havsgröna väggen har smyckats med tapeter som ger vardagsrummet en frisk, grönskande känsla. Soffbord och stol i trä, Atmosphère d’Ailleurs. Fåtölj klädd med tyg från Caravane. Lampor i keramik, Alix D Reynis. Golvlampa och övriga lampor, AM.PM. Kuddar, Caravane och Antoinette Poisson.

Stråhattar och gummistövlar står redo för promenad i alla väder. Bokhyllan kommer från en antikaffär.

Av: Amandine & Jules

Text: Amandine Berthon

Foto: Julien Fernandez