Industriell modernism i bohemiskt 20-talshem

Bohemiskt och industriellt i mysiga hemmet i Chokladfabriken

Med himlen som närmsta granne bor paret Fohgelberg Nordén i en industribyggnad från 1920. De satsar på en personlig stil med varm, ombonad färgskala där detaljerna lyfter helheten.
04 april, 2019

Att köpa en lägenhet på ritning är inte alldeles lätt.

– Jag grät när jag kom hit och tittade första gången, säger Ulrika Fohgelberg Nordén. Då var det visserligen en byggarbetsplats, men jag tyckte att det var så mörkt och litet.

Det där sista fick hon ta tillbaka så fort hon flyttat in. Takvåningen i Brf Chokladfabriken är inte gigantisk med sina 94 kvadratmeter, men det bleka solskenet flödar in från stora fönster i öster och väster och med två rejäla terrasser och mycket himmel på var sin sida känns den extremt rymlig och ljus.

Industriellt möter bohemiskt

Så nej, gråter gör de inte heller, Ulrika och hennes man Adam Nordén. De trivs tvärtom alldeles utmärkt i sitt industriellt moderna, men bohemiskt hemtrevliga hem.

– Det vi föll för var just känslan av gammal industrilokal som möter det moderna och det höga läget med två balkonger, säger Ulrika och bjuder på kaffe från den snygga espressomaskinen Piccola Perla och ingefärshots vid matbordet.

– Vi flyttade från en 1800-talsvåning i Birkastan hit till Kungsholmen, men jag hade bott i ett annat Oscar properties-hus här på samma gata och gillar känslan av funkis. Dessutom hade Louise Liljencrantz stylat visningslägenheten och jag blev helt kär i de bilderna!

Ulrika Fohgelberg Nordén är delägare och försäljningschef på Stylein, och har ett förflutet på många olika bolag i modebranschen. Adam Nordén är Guldbaggebelönad kompositör av filmmusik, senast aktuell med Vår tid är nu, vilket förklarar flygeln som ståtar i ena hörnet av vardagsrummet.

De är båda två intresserade av inredning, men Ulrika beskriver sig som den lite mer veliga – det är hon som gör researchen och sedan är det Adam som trycker på ”go”. Men de har allt som oftast samma smak.

”Jag tycker ibland att det är svårt med inredning”

– Jag tycker ibland att det är svårt med inredning, säger Ulrika, men då bollar jag med folk som kan. Jag hade till exempel en bestämd idé om att inte blanda kalla och varma färger, som den gröna sammetsfåtöljen med det mintgröna skåpet i arbetsrummet. Men det blev ju jättefint.

Kompisen och inredaren Hanna Wessman har också hjälpt Ulrika att välja lampor och med den platsbyggda garderoben i hallen som nu rymmer runt hundra par skor.

– Det är ju det som är problemet med moderna lägenheter, de har inte alltid så bra med förvaring, säger Ulrika.

Och den som jobbar med mode har garanterat mängder av kläder och accessoarer. Därför fick extrarummet bli en lyxig klädkammare med heltäckningsmatta på golvet och massor av plats.

– Jag älskar att tassa in där barfota och klä på mig, men annars är jag för skor inomhus. Gärna klackar!

Platsbristen i köket, med sina fronter i rostfritt och utan överskåp, har Ulrika och Adam löst med en serveringsvagn där en del porslin får plats och som de kan duka upp snacks på när de har middag.

– Jag köpte också ett System Cado på auktion, men det här med mått är inte min starka sida … Hyllsystemet vad alldeles för stort för arbetsrummet, men en del av hyllplanen gör i alla fall jobbet i köket och till min kokbokssamling!

Det stora intresset för resande

En sak som intresserar paret mer än inredning är resor och de passerar Arlandatullen fler gånger än de kan räkna på väg till favoritdestinationer som New York, Paris och Tel Aviv.

Senast var de i italienska Alba för att dricka Barolo och äta tryffel och julen firas liksom som de senaste tre åren i Tulum i Mexiko – följ dem för resetips på @roadtripofourlife på Instagram.

– Många inspireras av hotellinredning, men hur mycket jag än gillar avskalat borta så vill jag att det ska kännas som ett hem när jag är hemma. Det ska kännas att det bor någon här och att det finns en personlighet.

Minnen från resor tar självklart plats i lägenheten, som på tavelväggen där deras egna bilder från Toscana och Burning Man-festivalen i Nevada och en tv smälter in snyggt. Högtalaren från People People blir ett objekt i sig.

Men allra störst plats i Ulrikas hjärta har Terry O’Neills ikoniska bild av Faye Dunaway från Chateau Marmont 1977.

– Jag kom hem från en resa med mina tjejkompisar och då stod den här inslagen, som en förlovningspresent. Och jag stod här i mina reskläder och var helt i extas över tavlan när Adam frågade om vi inte skulle dricka lite champagne för det var en sak till … Och så friade han!

Av Josefin Andersson
Text Mari Janson
Foto Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Tv:n göms i tavelväggen, som annars innehåller både konst, egna bilder, en affisch från när Ulrika jobbade på Mads Nørgaard och högtalaren från People People. Tikisoffan från Fogia specialbeställdes i mörkblå sammet. Matta Fluffy, från Layered. Soffbord, Dusty Deco. Fåtöljerna har fått följa med från barndomshemmet i Norrköping. Svart vägglampa, Flos. Krukorna på golvet är egentligen ljuslyktor från Skogsberg & Smart.

På flygeln komponerar Adam ibland sin filmmusik. Soffan Tiki, från Fogia, väger över 100 kg och fick lyftas in med kran. Matta Fluffy, från Layered. Soffbord, Dusty Deco. Fåtöljerna har fått följa med från barndomshemmet i Norrköping. Svart vägglampa, Flos. Sideboard från Lauritz, Snobbenlampa från Flos och förlovningspresenten: Terry O'Neills Faye Dunaway-porträtt.

Den gröna Gubifåtöljen är fin till skåpet Kilt, design Claesson Koivisto Rune, Asplund. Drinkvagnen har Adam fått i present av Ulrika.

Herrbetjänten är en underskattad möbel! Sängen bäddas med omaka kuddar och en pläd från Wallace Sewell.

Hyllan är en del av ett System Cado som Ulrika köpte på en auktion – tyvärr var det för stort men den här delen kom väl till pass. Mässingskrukorna används som vinkylar. Antika champagneglas och några favoritkokböcker.

Jobbar man med mode är det klart att extrarummet blir en urlyxig walk-in-closet med heltäckningsmatta.

Köket är inte så stort, men funktionellt och lagom integrerat med vardagsrummet. Och disken blir lite roligaremed utsikt över takåsarna.

Matbordet med läderskiva hittade Ulrika i favoritbutiken Beau & Marché i Köpenhamn. Första vinfläcken var inte rolig, men nu gillar hon att det ser använt ut.

Adam och Ulrika i sitt kök med modern industrikänsla. De mjukar upp intrycket med en persisk gångmatta. Serveringsvagn från Dusty Deco med kokböcker och porslin från Duka/Citygross och espressomaskin från La Piccola.

I arbetsrummet finns en utgång till en av de två terrassserna. Skrivbord, stol och matta, vintage. Lampa och bokhylla, Gubi. Taklampa, Noguchi för Vitra. Ulrika och Adam älskar att resa – men har aldrig varit i Bombay.

Läs mer:

Avskalat och stilrent hemma hos Stylein–designern i Söderort

Färgstarkt och kreativt hemma hos fotografparet