Hemma hos ELLEs creative director Josephine Aarkrogh

10 aug, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Hemma hos ELLEs creative director Josephine Aarkrogh
Hemma hos danska ELLEs creative director Josephine Aarkrogh är färgerna mjuka, ljuset vackert och rummen fyllda av inbjudande möbler. Ett hem ska inte vara för snofsigt – utan ombonat.
Annons

Kreativ färgbonanza hos modeprofilen i KöpenhamnBrand logo
Kreativ färgbonanza hos modeprofilen i Köpenhamn

 

Ljuset var det första Josephine Aarkrogh la märke till när hon för första gången kom in i den 135 kvadratmeter stora lägenheten på tredje våningen på en stilla sidogata i hjärtat av Frederiksberg i Köpenhamn. Numera är detta hennes hem tillsammans med blivande maken Alexander Schepelern och deras ettåriga dotter Anaïs.

Hemma hos Josephine garderob Elle decoration
Hemma hos Josephine lampa tavla Elle decoration

Ljuset strömmade in från alla fönster och särskilt från vardagsrummets burspråk. Och det var en stor kontrast till den lägenhet de bodde i då.

Annons

Längtade efter ett ljust hem

– Vi ville verkligen ha ett ljust hem, och ett hem där vi kände att vi kunde bo länge. Jag var gravid när vi flyttade in och då var det ännu viktigare att vi snabbt boade in oss.

Hemma hos Josephine matsal ljuset gardin Elle decoration
Hemma hos Josephine soffa hylla vardagsrum Elle decoration

– Det var en fördel att det var ett dödsbo, vi fick därmed möjlighet att göra om det mesta, ta fram de vackra golven, måla allt i dämpade färger och renovera både kök och bad, säger Josephine.

Annons

De bestämde sig snabbt för att ta den, men insåg båda att de satte sig i en lite körig situation, bebis på gång och renovering – påfrestningar på flera sätt men också härligt förstås. De fick skjuta på det planerade bröllopet till i år för att hinna med allt.

Hemma hos Josephine matsal Elle decoration

I dag är den fina Frederiksbergslägenheten nästan klar. Bara pyttesmå detaljer återstår. Till exempel ska de sätta upp mer stuckatur för att återskapa lägenhetens sekelskiftescharm med respekt för tidstypiska detaljer.

Och äntligen kan Josephine slappna av och njuta av att det faktiskt blev precis så där bra som hon hoppades på. En inramad scarf med Picassomotiv i vardagsrummet var det första de hängde upp när de flyttade in och den har blivit en symbol för startpunkten för den lilla familjens nya liv i lägenheten. Den hänger över den italienska designers Vico Magistrettis Carimate-stol, och blir på något sätt ett perfekt exempel på hur Josephine och Alexander tänker runt inredningen, hårt mot mjukt, ljust mot mörkt. De är oftast rörande överens.

Annons
Hemma hos Josephine tavla Picasso scarf Elle decoration
Hemma hos Josephine fåtölj tavla Elle decoration

– Rummet är som utgångspunkt feminint på grund av färgerna och de mjuka gardinerna. Men det blir en ”maskulin” kontrast med den stolen.

Annons

– Alexander och jag arbetar bägge med det visuella och vi är detaljstyrda. Så vi är mer eniga om inredning än vad jag först hade trott. Han är faktiskt ännu mer petig än jag och kan ägna lång tid åt placeringen av en stickkontakt. Och han är verkligen inte den typen som låter mig styra, vi är ett team.

Hemma hos Josephine kitchen Elle decoration
Hemma hos Josephine hylla porslin Elle decoration

Den samstämmigheten gäller förstås också vilken stämning som ska finnas i ett hem, det där lilla extra som gör att man vill bo och leva där. Och komma på besök och stanna länge!

Annons

Moderedaktör på danska ELLE

– Vi vill inte bo i ett museum där man inreder bara för att visa upp. Det ska levas! När Anaïs är så pass liten får stora middagar stå på vänt. Men så småningom kommer vi att bjuda hem vänner lite mer. Det är bland annat därför som vi har köpt ett långbord till matsalen.

Hemma hos Josephine sovrum Elle decoration
Hemma hos Josephine smycken invitations Elle decoration

Ett annat element som går som en röd tråd i inredningen är deras känsla för kvalitet och hållbara material. Det går förstås tillbaka till Josephines arbete som moderedaktör och numera creative director.

Annons

– Allt handlar om mode för mig, om konstant förändring och skiftande trender. Det är nog därför som jag i det privata eftersträvar mer varaktighet. Med tåliga material och möbler som man inte tröttnar på. Och jag väntar hellre länge på att köpa det jag drömmer om, i stället för den där prylen som inte är i den kvalitet jag söker.

Hemmet är viktigt

Något annat som har varit värt att vänta på är det där som handlar om vad ett hem faktiskt betyder.

Hemma hos Josephine badrum Elle decoration

– Att få min dotter har ändrat min syn på vad ett hem är. Livet med ett barn är inte bara ett hemmaliv av praktiska orsaker; för mig handlar det också om att ge sin tillvara en djupare betydelse. Hemmet känns plötsligt långt viktigare för mig.

Av: Marie Monrad Graunbøl/Revolver
Foto: Line Thit Klein

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet!

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons