Hem till gården i Stockholms innerstad

I ett gammalt hovslageri på en gård i Stockholm bor Petrus Palmér med sin familj.
19 september, 2018

Ett stenkast från Valhallavägen på en grönskande innergård bor Petrus Palmér och hans familj i ett litet gårdshus. Det byggdes i slutet på 1800-talet som hovslageri och en gång i tiden klapprade hästar in genom den stora porten som vetter mot gatan och inne i gårdshuset låg det kanske halm på golvet och det var stökigt och varmt när hästarna skulle skos.

Innegård. Uteplats med stora glasdörrar
Petrus Palmér

– Det är lite som en Astrid Lindgren-värld här bland all grönska under äppelträden. Det är spännande att tänka att här lämnade man sin häst förr i tiden och så gick man och tog ett glas på Claes på Hörnet, säger Petrus Palmér och refererar till den gamla krogen som sedan Bellmans tid existerat som vattenhål på gränsen mellan det vi i dag kallar Sibirien och Östermalm i dagens Stockholm.

I dag är det gamla gårdshuset ett modernt innerstadshem med skinande betonggolv, stora fönster och samtida inredning.

Hall, djurhuvud i porslin för vägg

– Vi har valt ärliga material och ville att det skulle synas att det var en ny konstruktion i ett gammalt hus, inte fejka något tidstypiskt. Vi gjorde rätt många standardval som 15×15-kakel och lät reglarna vara synliga i taket, förklarar Petrus, som tillsammans med Madeleine köpte huset i samband med att huset skulle renoveras.

De kunde ta in en egen arkitekt och skissa upp sitt boende precis som de ville ha det. I samarbete med arkitekterna Björn Förstberg och Mikael Ling valdes moderna men varma material.

Kök i grönt, grön marmorskiva

Det stora ateljéfönster som en tidigare hyresgäst, en konstnär, lät sätta in och som breder ut sig över en yta om 2×5 meter längs med taket fick styra hela den nya planlösningen. Huset öppnades upp runt det så att maximalt med ljus når husets olika delar, inklusive kökets innersta del.

– Gårdshus har ofta små fönster och mycket tak men här har vi en enorm rymd och kan ligga i soffan och titta på molnen som åker förbi, förklarar Petrus som är väldigt tacksam att fönstret sattes in under en tid när man inte hade full koll på alla byggnadsregler. I huset finns många möbler och föremål från Petrus företag Hem, vilket han grundade 2014.

– Jag tycker jättebra om allt vi gjort och har inget problem med att se möblerna både hemma och på jobbet. Det är ett bra betyg när design tål ögat och slitage, säger han.

Kök, stolar i olika färger, gröna köksluckor

För slitage, det blir det oundvikligen i ett hem med två små barn. Kökets vackra gröna marmorskiva är ofta fylld av leksaker och det polerade betonggolvet måste skötas och skuras med såpa för att fläckarna inte ska ta över.

Men Petrus tycker att det är spännande när miljöer och förutsättningar förändras. Miljön i våra hem är intressant men allra mest sker just nu i våra offentliga miljöer, menar han.

Badrum i marmor
Ljusgrön väggfärg i sovrum, lampa i tyg

– Just nu pågår i det närmaste en revolution, det största skifte som hänt sedan vi flyttade in i kontor. Nu flyttar vi ut därifrån och helt ny ekonomi skapas som vi möbeltillverkare måste svara på.

De svar som Hem kan leverera är snygg design som passar in och kan växla funktion efter behov. En av företagets storsäljare, fåtöljen Hai chair av Luca Nichetto är framtagen som en klassisk läsfåtölj men på många tech-kontor har den blivit populär som bekväm arbetsplats för laptopbrukare.

Grå taklampa, skrivbord i trä
Orange soffa, turkos fåtlöj, ljus fotpall

Det är möjligt att ett skifte kommer att ske även i familjens boendeform framöver, när barnen blir större och behöver egna rum. Men än så länge trivs familjen bra i sin Astrid Lindgren-värld mitt i stan.

– Det här huset är ett fantastiskt mellanting mellan lägenhet och villa. Vi får se hur länge vi kan bo kvar. Barnens kroppar tar ju inte så mycket utrymme än så länge men deras leksaker däremot…

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Fåtölj Hai chair av Luca Nichetto för Hem. Soffa Mariposa av Edward Barber & Jay Osgerby och lampa Potence av Jean Prouvé, båda Vitra.

Numera släpper stora glasdörrar in maximalt med ljus genom öppningen där det tidare satt en gammal port i metall.

Petrus älskar masker från olika kulturer. På väggen i vardagsrummet hänger en samling från Panama, gjorda av infärgade bananlöv. Växten står på All wood stool av Karoline Fesser för Hem.

Arbetshörna på ovanvåningen med stolen Bento, Hem. Lampa, Muuto.

Sovrummets väggar plockar upp den lugna, gröna färgen från den grönskande gården. Lampa Kuu, Hem.

Bordet Log table av Julien Renault och stolar Udon chair av Staffan Holm för Hem. Takpendel Alphabeta pendant duet av Luca Nichetto för Hem.

Enkelt och ärligt med synliga takbjälkar, betonggolv, plywoodskivor av douglasgran och grön marmorskiva längs med hela långväggen i köket.

Badrum helt klätt i marmor.

Petrus Palmér.

Av: Anette Mörner

Text: Sophia Genitz

Foto: Fredrik Sweger