Fantastisk tavelvägg hemma hos kreatörerna på Södermalm

28 aug, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Hemma hos Marie Häger
Marie Häger och Rickard Sund föll för varandra och lägenheten på Södermalm i Stockholm. Nu har två kreativa själar inrett ett hem med konsten i fokus.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kreativ färgbonanza hos modeprofilen i KöpenhamnBrand logo
Kreativ färgbonanza hos modeprofilen i Köpenhamn

 

Två kreatörer, han mode- och lifestylefotograf, hon AD och grafisk formgivare, möttes för tre år sedan och satte snabbt bo ihop. Det blir lätt så när allt känns rätt.

Huset, läget och lyan Marie Häger och Rickard Sund föll för ligger på Södermalm, ett kvarter från Vitabergsparken i Stockholm. Närhet till parken var viktig eftersom de har en tax. Fastigheten är känd under namnet Pelarhuset, just för sina pampiga kolonner som binder ihop våning två och tre.

Marie Häger Stockholm vardagsrum svenskt tenn soffa

Den dåvarande stadsarkitekten, huset är från 1884, underkände först ritningarna. Byggnaden ansågs stå för dålig smak med felaktiga proportioner, men byggmästaren Melander fick igenom sina ritningar till slut.

Annons

Melanders hus på Södermalm

Till saken hör att Rickard växte upp mitt emot Pelarhuset, eller Melanders hus som det också kallas. Och som vuxen och sambo med Marie bor han nu i huset han beundrade som ung. Livets outgrundliga vägar.

Marie Häger Stockholm matbord matsal

När paret flyttade in var tvårummaren om 56 kvadratmeter med 3,60 meter i takhöjd i gott skick, de har behållit det varmgrå, målade trägolvet, det rutiga klinkergolvet i hallen, den kaklade väggen i köket, badrummet och den ljusa basen.

Platsbyggd garderob

Vad som däremot inte fanns och som de behövde bygga var förvaring. Det saknades helt.

Annons

– Vi fick kontakt med en finsnickare som platsbyggde en garderob i sovrummet som är så pass hög att det ryms massor, dessutom är den ljussatt. Han byggde även garderob och städskåp i hallen i ett omöjligt hörn och ett skoskåp till Rickards 60 sneakers! berättar Marie.

Marie Häger Stockholm soffa golvlampa

Det är som sagt två kreativa själar som har inrett, de är samspelta och gillar båda att inreda med konst och fotografi. Maries mamma var ordförande i en konstförening så Marie hängde ofta med på konstrundor och resor i Sverige och Europa. Och fick upp ögonen för konstvärlden.

Annons

– Jag började samla tidigt, främst kvinnliga konstnärer. Jag har flera verk av Nathalia Edenmont och Ylva Carlgren. Jag har alltid haft ett starkt konstintresse.

Marie Häger Stockholm tavelvägg wallofart

Ett intresse som mynnade ut i ett år på den förberedande konstskolan Basis och tre år på Beckmans. Så småningom lämnade hon det rena måleriet och blev AD. Hon har bland annat gjort beautyförpackningar åt H&M och uppdrag för lifestyle- och modebyråer.

På väggarna hänger fotografier av Rickard förstås, men också av Robert Nettarp och Viviane Sassen. Det syns att här bor ett par med känsla för detaljer, och som vågar bryta av med något udda. Som en matta från Marrakech, som kanske egentligen är lite omaka i sammanhanget, men som passar så bra just därför.

Annons

Italienska lampor

– Jag gillar former, är särskilt svag för skulpturala italienska lampor, som vi har flera av, säger Marie.

Sin inredningsstil fångar hon med orden: eklektisk konstminimalist uppblandad med en viss lekfullhet!

– Jag tycker om nordisk, tidlös design och ting som håller. Jag är en samlare, jag har hur mycket Stig Lindberg och saker från Gustavsberg som helst, men jag kan inte ha allt framme.

Marie Häger Stockholm sovrum kakelugn

– Sedan är jag väldigt svag för det färgsprakande, saker från Memphis-eran. Det måste som sagt finnas ting som bryter av, som den svartvita Ulrika Hydman-Vallien vasen.

Annons

Lanserar smyckeskollektion

Sitt eget konstnärskap får hon numera ge uttryck för i sitt smyckesmärke som lanseras i höst, MH925. Hon har gått utbildning i silversmide och gör tidlösa, geometriska smycken, framför allt ringar och armband.

Marie Häger Stockholm kök kakel matplats

– Det är så roligt, jag har nu tio objekt, men det kommer att bli fler. De är handgjorda i Stockholm. Genom MH925 har jag och Rickard äntligen fått möjlighet att samarbeta med den visuella kommunikationen.

Marie växte upp utanför Storfors i Värmland. Där har hon och familjen numera sitt lilla paradis på jorden, ett hus vid en sjö mitt i de värmländska skogarna. Just nu hänger de där med sin nyfödda dotter Hilma och taxen Puffen, njuter av friden och Rickard snickrar ett gästhus i det gamla pumphuset. En skön kontrast mot pulsen på Södermalm.

Annons
Marie Häger Stockholm hall hylla foto

Av Cecilia von Mentzer
Foto Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet!

LÄS MER:

Kika in i Elsa Billgrens underbara hus på Gotland

Kika in i det magiska drömhuset mitt i skogen

Vacker skärgårdsidyll med naturen i fokus

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons