Eklektisk och bohemiskt hos Angela Missoni

30 jul, 2018 
AvELLE Decoration
I en vit 60-talsvilla fylld med konst, loppisfynd, designklassiker och mängder av färgglada föremål bor Angela Missoni, designer och kreativ chef på familjeföretaget Missoni.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Visuell mångfald kännetecknar såväl italienska modehuset Missonis kreationer som Angela Missonis hem. Hennes hem är färgstarkt, eklektiskt och utstrålar en lika lyxig, bohemisk som avslappnad känsla för stil. Den stora 60-talsvillan i Brunello utanför Milano är en solid, stadig och neutral bas för livet och samlingarna, och här ryms hela den stora familjen Missoni.

Angela Missonis

– Jag ser mitt hem som en viktig plats för att samla min familj och hela min stora utökade familj, berättar Angela, som i dag är den som leder familjeföretaget Missoni där hon har verkat som designer och kreativ chef under 20 år.

Angela Missoni och känslan för detaljer

En av hennes främsta egenskaper, som hon dagligen har god användning för i sin professionella roll, är känslan för detaljer. Den lyser också igenom i hennes hem som hon tillsammans med sin partner Bruno Ragazzi har låtit renovera och bygga om en hel del. Bland annat har de låtit bygga in en tidigare terrass så att ett inglasat kombinerat pool- och matrum skapats.

Modernt kök med färgglada kastruller

Nu när alla de stora projekten är gjorda kan Angela ägna sin tid åt det hon älskar mest och gärna ägnar sig åt när hon är ledig: att komponera inredningen och flytta om och leka sig fram med detaljer. Hon kan leta en lång stund efter en ny, perfekt plats för ett föremål och sedan arbetar hon för att balansera fram en komposition med andra saker som känns harmonisk.

Annons

– Om jag inte hade arbetat med mode hade jag kunnat bli en manisk hemmafru, skrattar Angela som också älskar att gå på skattjakt på loppisar och marknader och säger sig känna till alla Milanos andrahandsbutiker.

”Jag är ett verkligt loppisfreak”

– Jag är ett verkligt loppisfreak. Jag dras till saker som påminner mig om min barndom, tror jag. Saker bara kommer till mig. Den ena efter den andra, och plötsligt bildar de en hel familj, säger Angela som gillar saker som roar henne visuellt och konceptuellt, det lustiga eller surrealistiska.

Neonlampa med text

Därför ryms nu såväl kitchiga bambifigurer, porslinsfåglar och små korgstolar för barn i hennes hem, där de på ett halsbrytande sätt kommer i dialog med värdefulla konstverk av samtida konstnärskap som Tracy Emin, Nan Goldin och svenska Nathalie Djurberg.

Annons

– Jag har inte tid att vara en äkta konstsamlare, men jag hittar ändå saker jag tycker om och oftast verk av konstnärer samtida med mig själv. Mina barn tycker att jag är en manisk samlare, och det jag fastnar för är sådant som överraskar mig, säger Angela.

Samlarobjekt

Konst har alltid varit nära förknippat med Missoni. Konstnärer som Sonia Delaunay, Wassily Kandisky och Lucio Fontana har genom åren inspirerat företagets färgpaletter och design. Angelas far Ottavio, som tillsammans med hennes mor Rosita startade Missoni 1953, var i mångt och mycket mer av en konstnär än affärsman.

Mycket tack vare den inställningen har företaget bestått som familjeföretag och ett synnerligen småskaligt sådant i tider när många modehus blivit till gigantiska konglomerat. Missonis huvudkontor ligger som det alltid gjort i Sumirago, fem minuter från Angelas hem, och de flesta familjemedlemmarna bor också i samma område.

Designklassiker och innomhuspool

Missoni firar 65 år

I september 2018 firar Missoni 65 år, och det är ett jubileum som inte lär gå någon förbi. Ränderna har inte gått ur företaget och Missoni står i dag starkare än någonsin. Angelas barn är numera introducerade i företaget och väntas en dag ta över rodret, eller så blir det någon av deras kusiner.

Annons

Alla kommer med all sannolikhet också att samlas hemma i Angelas poolrum för en familjefest runt det stora matbordet. Den vita 60-talsvillan är trots allt Missonifamiljens presidentbostad.

– Det här är mitt drömhus, och det ligger i ett område som jag känner så väl. Ändå var jag omedveten om dess existens i många år, för att det ligger så dolt i sin stora trädgård. Det var verkligen ett lyckokast att jag hittade det, och jag kände direkt att det kunde bli som min mors hus: en plats för familjen att samlas på, berättar Angela Missoni.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Text: Sophia Genitz
Foto: Fabrizio Cicconi/Living Inside

Läs mer:

Avskalat och stilrent hemma hos Stylein-designern i Söderort

Svårslagen elegans hemma hos designparet i Milano

Från tom lokal till kreativ och personlig drömlägenhet – kika in

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons