Annons

Annons

Här kan kvinnor få ”mensledigt” – med lönDe kan bli de första i Europa att införa en lag som tillåter kvinnor att vara hemma om de har svår mensvärk.

Mensvärk är något som de flesta kvinnor upplever någon gång i sitt liv – och många lider av det varje gång det är dags för mens. Vissa har till och med så ont att de får sjukskriva sig från jobbet på grund av smärtan.

Annons

Nu kan det vara ett minne blott för italienska kvinnor! I Italien tar man nämligen problemet på allvar – och en ny lag diskuteras som kan ge kvinnor med svår mensvärk rätt att vara hemma tre dagar i månaden – med så kallad ”mensersättning” under tiden.

Förslaget hyllas av vissa. Däribland magasinet Marie Claires italienska upplaga, som kallar förslaget en ”fanbärare för framsteg och social hållbarhet”.

Men lagförslaget har även mött kritik. Bland annat varnar skribenten Lorenza Pleuteri i tidningen Donna Moderna att det kan göra det ännu svårare för kvinnor att ta sig fram på arbetsmarknaden.

– Arbetsgivarna skulle fokusera ännu mer på att anställa män i stället för kvinnor, skriver hon i tidningen.

Blir förslaget verklighet blir Italien det första EU-landet att ta steget – däremot finns redan liknande lagar i Sydkorea och Japan, och enskilda företag (exempelvis Nike) erbjuder sina anställda mensledigt.

Källa Washington Post

Foto Shutterstock

(168)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 

Annons

Laddar