Annons

Annons

Här är det enkla knepet för att bli lyckligareDet har sedan länge varit känt att en kort tupplur om dagen gör att vi boostar både vår produktion och hälsa överlag. Nu visar en ny studie att vi även är lyckligare om vi får sova en stund mitt på dagen.

Forskare vid University of Hertfordshire bad över 1000 personer att betygsätta deras lycka och samtidigt få veta om de tar en tupplur varje dag och i så fall under hur lång tid. Deltagarna blev sedan uppdelade i tre grupper: de som inte tar en tupplur, de som tar en kort tupplur (kortare än 30 minuter) och de som tar en lång tupplur (över 30 minuter).

Annons

Forskarna kunde se att de deltagare som tog en kortare tupplur var lyckligare än resten av deltagarna. Cirka 67 procent av deltagarna i den gruppen ansåg sig vara lyckliga jämförbart med 56 procent av de som sov längre och 60 procent av de som inte sov en stund alls.

LÄS OCKSÅ: HÄR ÄR FORMELN FÖR LYCKA

Men, det är alltså en kort tupplur – en så kallad powernap – som ökar vårt välmående. Längre tupplurer är istället associerade med hälsorisker. Enligt en studie från NASA kunde man se att en tupplur på 26 minuter ökade vakenheten med 54 procent medan timslånga tupplurer istället ökade risken för hjärtsjukdomar med hela 82 procent.

Gilla ELLE på Facebook

Trots så många positiva hälsoeffekter av powernaps är det få företag som låter sina anställda sova en stund under arbetstid. Fler borde kanske ta rygg på framgångsrika företag som Ben & Jerrys och Google som har installerat så kallade powernap-rum där anställda kan ta sig en snabb tupplur under dagen.

Källa: Redonline

(31)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 

Annons

Laddar