Annons

Annons

Här är den värsta appen för unga vuxnaSociala medier får en allt större roll i ungdomars liv – något som inte är enbart positivt. Nu visar en ny studie att de populära apparna ger unga depressioner, sömnstörningar och ångestkänslor.

Barn och ungdomar lägger idag i genomsnitt 49 minuter om dagen på sociala medier, visar undersökningen Orvesto Junior 2017. Många unga anser själva att mobilsurfandet tar upp för stor del av deras fritid – drygt 40 procent av 13-15-åringarna svarade att de lägger för mycket tid på sociala nätverk.

Annons

Detta är problematiskt, då flera studier visar att vi mår dåligt av att ständigt kolla sociala medier – och detta gäller inte minst för ungdomar. Dessutom verkar appsurfandet gå ut över läxläsningen – en tredjedel av ungdomarna i undersökningen svarade att de lägger för lite tid på läxor.

Gilla ELLE på Facebook

Forskare från Royal Society for Public Health i Storbritannien har nu undersökt hur sociala medie-appar påverkar den mentala hälsan hos just tonåringar. Den värsta appen visade sig vara Instagram, som orsakar ångest, depressioner och sömnstörningar. Studien avslöjar också att sociala medier är mer beroendeframkallande än både cigaretter och alkohol.

LÄS OCKSÅ: HÄR ÄR APPEN SOM SKA MOTVERKA PSYKISK OHÄLSA

Instagram är den tredje mest använda appen bland svenska ungdomar. På andra plats, efter YouTube, hamnar Snapchat – som i den brittiska studien visat sig vara näst värst för ungdomars psykiska välmående.

Anledningen till att unga mår dåligt av Instagram och Snapchat är framför allt att de jämför sig på ett negativt sätt med de ofta retuscherade bilderna som läggs ut – där alla andra verkar ha mer spännande liv och perfekta utseenden. Studien visar också att 9 av 10 flickor är missnöjda med sin kropp.

Som lösning på problemet föreslår forskarna att apparna skulle kunna varna när någon varit inloggad för länge eller att retuscherade bilder ska få ett vattenmärke, så att man ser att de redigerats.

Föräldrarnas roll är också viktig i sammanhanget. Barn bör inte få tillgång till mobiltelefoner för tidigt och föräldrar bör begränsa barnens skärmtid, tala om riskerna med sociala medier och hålla utkik efter tecken på mobilberoende. Dessutom är det viktigt att som förälder vara en god förebild och inte själv kolla Facebookflödet varje ledig minut.

Källa: Orvesto Junior 2017, Forbes.com
Foto: IBL

(31)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 

Annons

Laddar