Kenzas kamp för barnet: ”Jag är nära klimakteriet”

Kenzas kamp för barnet: ”Jag är nära klimakteriet”

När man är 26 år och har svårt att bli gravid är "Du är nära klimakteriet" inte det besked man förväntar sig att få. Men det är just vad som hände Kenza Zuiten Subosics. Nu har hon berättat om sina upplevelser i Nyhetsmorgon.
14 januari, 2019

För snart två veckor sedan gick bloggaren Kenza Zuiten Subosics ut med att hon är gravid och i ett videoklipp på sin blogg berättade hon om att hon och maken Aleks fått kämpa för att komma dit.

I morse satte hon sig i soffan på Nyhetsmorgon och berättade om hela resan som började med att Kenza själv kände att något var fel. Hon hade varit runt hos många läkare innan hon fick det överraskande och högt ovälkomna beskedet att hon var nära klimakteriet, 26 år gammal. Äggstockarna var på väg att sluta producera ägg, 20 år för tidigt.

– Jag hade ingen aning om att man ens kunde hamna i klimakteriet så tidigt, säger Kenza i Nyhetsmorgon.

Beskedet var så klart chockerande och jobbigt att behöva ta in och acceptera, både för henne och för Aleks. De var ju mitt uppe i att försöka skaffa barn. Nu plötsligt ställdes allt på ända eftersom Kenza började få slut på ägg. Men det här är inte ett par som ger upp i första taget. De ville så gärna ha barn och de bestämde sig för att göra allt de kunde för att nå det målet.

– Vi visste att på ett eller annat sätt skulle vi bli föräldrar, om det var via äggdonation eller adoption eller på något annat sätt så skulle vi bli föräldrar för det är vår dröm, berättar hon.

En av de jobbigaste delarna under resan var att de inte visste hur den skulle sluta, skulle de bli gravida eller inte? Hon säger att det är lättare om man vet att det kommer att lyckas någon gång, men det visste de inte.

”Är det inte dags snart?”

Mitt i alla IVF-behandlingar fick hon också kommentarer från följare och från folk på stan. Kommentarerna började redan när Kenza och Aleks gifte sig sommaren 2017 när folk började fråga om hon var gravid eller om de skulle skaffa barn. Det kunde komma fram någon på stan som klappade henne på magen och frågade om det inte var dags snart och då kunde hon vara på väg från IVF-kliniken och just fått ett jättejobbigt besked.

– Då står man där bara ”Jo, det är jävligt dags, du har ingen aning!”, säger Kenza.

Hon säger att kommentarerna var som en kniv i hjärtat:

– Man vill inget hellre än att det ska vara sant men det är inte sant.

Kenza själv sa ifrån några gånger utan att då berätta om sin kamp för att bli gravid och uppmanar alla att vara försiktiga med vad man säger, för man har ingen aning om vad folk går igenom. Det gäller att kunna stilla sin nyfikenhet lite för att undvika att såra någon så mycket. Hon fick också hjälp av följare som sa ifrån i hennes ställe.

Fler måste våga prata om det

Hon visste hela tiden att hon skulle vilja dela med sig och prata om ofrivillig barnlöshet och hur de har kämpat för att bli gravida.

– Överallt ser man bara hur lätt det är att bli gravida och de som blir gravida på första försöket. De som kämpar hörs och syns inte lika mycket.

Här ser hon sin chans att göra skillnad. Hon vill hjälpa andra att känna sig mindre ensamma. Dessutom ville hon själv få stöd och det fick hon när hon delade videoklippet på sin blogg där hon berättar att hon är gravid. För gravid blev hon, på helt naturlig väg dessutom. Och hon fick så många kommentarer av unga kvinnor i liknande situationer och kvinnor som liksom hon fått en klimakteriediagnos innan de fyllt 30 år. Kommentators fältet fylldes av historier som hon nu tipsar alla i samma situation att gå in och läsa för att förstå att de inte är ensamma.

– Jag kunde inte hitta en enda när jag satt där och googlade sönder hela internet efter någon i samma situation. Vi är så många som går igenom något liknande, vi måste bara prata om det mer.

Se hela intervjun från Nyhetsmorgon nedan.

Foto: Nyhetsmorgon, Kenzas Instagram

Läs mer:

Kenza är gravid: ”Älskade lilla under”

Nu har Kenzas nya gravidpodd med Dani premiär

Linnea Henriksson är gravid – visar upp kulan på Instagram