ANNONSSAMARBETE MED ADIDAS

Det här händer när du har fel sport-bh – Hitta rätt modell för dig

Att röra på sig och träna är viktigt för en bra hälsa. Men visste du att runt hälften av alla kvinnor som tränar får ont i brösten efter ett träningspass? Här får du svar på vad som händer i kroppen när du har fel sport-bh – och vilken som är rätt för dig.
16 februari, 2022

Brösten behöver stöd under träning, oavsett om du föredrar löpning, styrketräning eller yoga. När vi rör på oss rör sig brösten – därför är det viktigt med rätt stöd, anpassat efter just dina bröst och din träningsform, som påverkar utan det. Här får du svar på vad som händer när du har fel sport-bh och vilken som passar dig som gillar yoga, pilates eller styrketräning.

Kollektionen för alla storlekar och träningsformer

Alla kvinnor är olika. Vi skiljer oss i längd, bredd, kroppsform och inte minst i bröststorlek – så varför skulle en och samma modell på sport-bh funka för oss alla? Att använda rätt sport-bh tar itu med ett av våra största hinder med träningen - våra bröst.

Det sägs att över 90% av de kvinnor som tränar upplever att de har fel storlek på sin sport-bh. Chockerade siffror, som adidas bestämde sig för att göra något åt.

adidas nya kollektion består av hela 43 olika sport-bh:ar, som skapats för att alla kvinnor ska kunna hitta rätt modell med ordentligt stöd. Med noggrann forskning har adidas skapat en kollektion efter hur kvinnors kroppar rör sig och det stöd de behöver utifrån storlek och träningstyp.

Kollektionen består av ett omfattande och inkluderande storlekssortiment och har använt de senaste material- och designinnovationerna för att hjälpa fler idrottare att uppleva en träning utan begränsningar.

Det här händer när du har fel sport-bh

Konsekvenserna av att ha fel sport-bh kan bli värre än vad man kan tro. Det är nämligen inte bara obekvämt att träna utan stöd, utan det kan även påverka träningens resultat, din bröstvävnad och nerverna i huden.

1. Bröstvävnad & nerver skadas. Brösten har inget naturligt stöd av våra muskler, utan det är vävnaden och huden som håller dem på plats. Brösten kan faktiskt röra sig upp till 19 centimeter under träningen om du inte använder rätt sport-bh. Utan rätt stöd töjs huden ut och bröstvävnad och nerver kan komma till skada.

2. Smärta i brösten efter träning. Som en effekt av töjd hud och skadad vävnad kan man få ont i brösten. Smärta i brösten relaterat till skada av bröstvävnad och nerver sägs drabba runt hälften av alla kvinnor som tränar med fel sport-bh.

3. Brösten kan tappa sin form. När bröstvävnaden töjs mer än vad som är naturligt kan det påverka bröstens form. De kan då börja hänga och när det väl hänt går det inte att, på ett naturligt sätt, få tillbaka formen.

4. Prestation & medverkan kan påverkas. Bröst som inte har rätt stöd blir ett hinder för träningen. De kan vara anledningen till att du inte fullföljer din träning eller att din prestation blir sämre – och brösten kan många gånger kännas i vägen om de inte har stöd. På samma sätt påverkar även smärtor i brösten prestationen under träningspasset.

Rätt sport-bh för din träningsform

Att ha rätt sport-bh vid träning är alltså viktigt av en rad olika anledningar. I adidas kollektion hittar du 43 olika sport-bh:ar, som alla är anpassade efter kvinnors olika kroppsform och träningsform. De är uppdelade i fyra olika grupper, baserat på vilken typ av träningsform som utövas: RUN för löpning, TRAIN för högintensiv träning, STUDIO för medium- till lågintensiv träning som yoga och pilates, samt EVERYDAY för snällare rörelser och avslappning.

STUDIO – För yoga, pilates & styrketräning

Medium- och lågintensiv träning kräver en sport-bh som ger bra stöd men som samtidigt har en skön passform. Sport-bh:arna i Studio är tillverkade av ett mjukt och lätt tyg, där komfort möter prestanda.

Med enkla, minimala detaljer och mjuka sömmar ger plaggen stöd runtomkring med en snygg finish. Bh:n formas efter kroppen för att tillåta den att röra och sträcka på sig – precis det som behövs för ett lyckat yoga- eller pilatespass.

Osäker på om du har rätt sport-bh? Testa adidas BH-guide för att hitta den perfekta passformen för just dig!