Annons

Annons

Mäns spermier dör ut – och det kan mänskligheten också göraEn ny jättestudie visar att västerländska män producerar betydligt lägre antal spermier nu än för 40 år sedan. Vissa forskare menar att om inget görs kan det leda till människoartens slut.

För 11 år sedan, 2006, kom filmen Children of Men med Clive Owen och Julianne Moore. Året är 2027 och vi ser en dystopisk verklighet där människor inte längre kan få barn.

Nu är det 2017 och en av de största forskningsrapporterna över mänsklig reproduktion, Human Reproduction Update, kommer med dystra fynd. Enligt den har spermieantalet hos män i Nordamerika, Europa, Australien och Nya Zealand – alltså hela västvärlden – halverats under de senaste 40 åren, skriver BBC. Däremot verkar simmarna vara precis lika friska och många i Sydamerika, Asien och Afrika.

Annons
Gilla ELLE på Facebook

Det betyder dock inte att det börjar bli omöjligt för oss att skaffa barn, men forskarna är tveklöst oroade.

– Det är oroväckande. Om hela reproduktionsfunktionen påverkas så mycket under så kort period så är det något att se allvarligt på, säger Aleksander Giwercman, professor i reproduktionsmedicin vid Lunds Universitet till SR.

Varför våra spermier tycks ha det sämre än våra mor- och farföräldrars vet forskarna inte med säkerhet, men mycket tyder på att stora faktorer är plaster, bekämpningsmedel och andra kemikalier vi får i oss.

– Så småningom kan vi få ett problem med reproduktion generellt, och det kan leda till att människoarten dör ut, säger den ledande forskaren för studien, epidemiologen Hagai Levine, vid Hebrew University of Jerusalem.

Men även om studiens kvalitet och äkthet har hyllats finns det vissa invändningar.

Bland annat har kritikerna påpekat att urvalet av män i tidigare studier inte har varit representativt för populationen och att spermieantalet i tidigare studier varit överdrivet. Dessa faktorer ska dock ha varit medräknade i studien, så för att sammanfatta: Det verkar finnas anledning till viss oro.

Mer om sex och föräldraskap:

Manligt ”p-piller” 100 procent säkert i test – då kan du köpa det

Här är de trendigaste babynamnen just nu

(32)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 

Annons

Laddar