Annons

Annons

Forskning: Rödhåriga är tydligen supermänniskorDet finns många myter om rödhåriga och vilka egenskaper som förknippas med dem. Men forskningen visar främst att rödhåriga är lite av supermänniskor!

Det uppskattas att endast 1-2 procent av befolkningen har rött hår. Här i norden är det 2-6 procent och i Skottland är det allra vanligast, med ungefär 13 procent av befolkningen.

Det finns gott om myter kring vilka egenskaper som kan sammankopplas med det röda håret, men forskning från Aalborg universitet i Danmark visar att det främst innebär väldigt önskvärda egenskaper.

Läs också: Studie: Yngsta syskonet är roligast i familjen

Här är några av dem.

1. De tål smärta bättre

Tidigare studier har visat att rödhåriga ofta reagerar starkare på extrem kyla och smärta i tänderna, men många andra – betydligt vanligare – typer av smärta tål de bättre än andra. Till exempel stick, som från sprutor eller tryck som från smällar.

Annons

– Det är som att de är en smula bättre skyddade mot smärta, det är riktigt intressant, säger professor Lars Arendt-Nielsen på Center for Sanse-Motorisk Interaktion på Aalborg Universitet.

Läs också: Småsyskon är bättre bilförare än sina äldre syskon

2. De tål stark mat

Den där brännande känslan i munnen som kan förstöra en hel måltid ifall vi råkar tugga på en för tuff chili, den är inte lika mycket av ett problem för rödhåriga.

3. De drogas inte lika lätt

Rödhåriga är mer motståndskraftiga än andra när det kommer till bedövning och nedsövning. Visst, det kan ju vara skönt att slockna direkt om man ska opereras, men det är ju ändå ganska coolt att kunna stå emot. Supermänniskor, helt enkelt.

4. De tål elstötar bättre

Det händer kanske inte särskilt ofta, men när du väl råkar greppa ett elstängsel eller kommer åt en trasig kabel kan det vara skönt att tåla det bättre än genomsnittet.

5. De tar emot smärtstillande bättre

Tvärt emot vad som gäller för bedövning så reagerar rödhåriga starkare på morfin. Jättebra om du är soldat!

6. De är (kanske) smartare

Forskarna har spårat många av dessa speciella egenskaper till en gen med namnet MC1R, vilken ser ut att har viktiga funktioner i hjärnan. En brittisk studie har också kommit fram till att rödhåriga har fyra gånger högre sannolikhet att bli vd än andra personer inom samma demografi, skriver Illustrerad Vetenskap.

7. Rödhåriga män har lägre risk för prostatacancer

Den medicinska tidskriften British Journal of Cancer publicerade en studie som visade att rödhåriga män hade betydligt lägre risk att få prostatacancer än män med ljusbrunt hår.

Fun fact!

I den holländska staden Breda firas varje år Roodharigendag, eller rödhårig-festivalen som den kallas på svenska. Lär mer här!

Foto Stella Pictures

(0)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”
– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”
– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar