Annons

Annons

11 saker som du kanske inte visste om dina bröst – men som du borde vetaBröst, tuttar, pattar eller ”boobies”. Kärt barn har många namn och oavsett vad du väljer att kalla dem, om de är stora, små eller precis lagom enligt dig själv, så finns det mycket som du kanske inte visste om dem.

Cancerfonden genomför varje år sin Rosa bandet-kampanj under oktober och många påminns då om att kolla sina bröst en gång extra. Men vad vet vi egentligen om våra kära bröst? Enligt flera undersökningar vet nämligen en stor majoritet av alla kvinnor inte ens vilken som är rätt bh-storlek för just deras bröst.

Nedan följer 11 saker du kanske inte visste om bröst – men som är värda att veta:

1. Du kan inte träna dina bröst till en bättre form eftersom de består av fett, men du kan tona musklerna runtomkring. Träning kan dock få brösten att bli mer hängiga med tiden om du inte använder en bra träningsbh som stöder dem.

Annons

2. Rökning och att sola kan få dina bröst att se annorlunda ut eftersom UV-strålar och ämnen i cigaretter bryter ner hudens kollagen, enligt en studie som publicerades i Aesthetic Surgery Journal.

3. Människan är den enda inom gruppen primater som har runda, fyllda bröst från puberteten – och forskare har inte kommit fram till ett entydigt svar om vad det beror på. Andra primater får endast fyllda bröst när de ska amma sina avkommor.

4. Enligt en undersökning från underklädesmärket Debenhams har nästan 85 procent av alla kvinnor fel bh-storlek.

Läs också: Så ska House of Dagmar stödja och bidra till bröstcancerforskningen

5. Var nionde kvinna i Sverige drabbas av bröstcancer och 80 procent lever tio år efter att de fått en bröstcancerdiagnos i dag.

6. Bröstvårtan är en erogen zon för cirka 80 procent av alla kvinnor och för cirka 50 procent av alla män.

7. Män har bröstvårtor eftersom embryon inte utvecklar könshormon förrän i den sjätte graviditetsveckan. Eftersom både män och kvinnor har bröst kan även män drabbas av bröstcancer.

8. En till tre procent av män och två till sex procent av kvinnor har en tredje eller fjärde bröstvårta.

Läs också: Emma Watsons bröstbild rör upp känslor på nätet

9. Man får inte hängiga bröst av amning, utan det är graviditeten i sig som oftast är boven eftersom viktuppgång kan få ligament som stödjer brösten att tänjas.

10. Det finns flera olika typer av bröstvårtor och mellan 10 och 20 procent har inåtvända bröstvårtor.

11. Våra bröst är sällan helt identiska och det är vanligt att de är lite olika stora. Det är ofta det vänstra bröstet som är större. Dessutom kan dina bröst variera i storlek under din menstruationscykel. Om du plötsligt märker att det ena bröstet är större eller mindre än det andra bör du dock alltid kolla upp det, eftersom plötsliga förändringar kan vara tecken på cancer.

Källor Health, Cosmopolitan, Allt om vetenskap, Bro.se, Bustle, Buzzfeed

Foto IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

(0)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”
– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”
– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar