Annons

Annons

En paus från Facebook är bra för din mentala hälsaDet kan ju inte direkt ha undgått någon att sociala medier inte är odelat kul och positivt för oss? Nu visar en ny studie att bara en veckas paus från Facebook förbättrar vår mentala hälsa.

Nyåret närmar sig och därmed också årets första, och kanske bästa, chans till nystart och förändring – till exempel av vårt användande av sociala medier. I en ny (icke överraskande) studie som publicerats i Cyberphysiology, Behavior, and Social Networking konstateras det att bara en veckas paus från Facebook märkbart förbättrar vår mentala hälsa.

Annons

Och det kanske inte är någon chockerande insikt direkt? Vem tror egentligen att man blir så mycket lyckligare eller gladare av ännu en bebis/djur som [insert valfritt ord] eller någon som kommenterar något du själv gjort med en emoji?

Studien baserades på ca 2 000 personer där ungefär hälften slutade använda Facebook i en vecka. Personerna som deltog var aktiva på olika nivåer, vissa var aktiva ofta och mycket medan andra bara loggade in då och då.

Resultatet av undersökningen efter en veckas paus var att de som normalt använde Facebook mycket mådde bättre och var nöjdare med livet – och dessutom mindre avundsjuka. De som bara använde FB då och då innan mådde också bättre men skillnaden var för dem inte lika märkbar.

– Studien ger oss orsaksbevis för att en paus från Facebook leder till högre nivåer av både kognitivt och affektivt välbefinnande. Deltagarna som tog en veckas paus från Facebook vittnade om signifikant högre nivåer av livstillfredsställelse och ett väsentligt förbättrat känsloliv, kommenterade studieförfattaren Tromholt Morten själv resultatet.

Inom positiv psykologi mäts välbefinnande genom två komponenter: den kognitiva (livstillfredsställelsen) och den affektiva (välbefinnandet). Det affektiva välbefinnandet handlar om huruvida vårt liv är fyllt med positiva emotioner som glädje, lycka, trygghet etc. Det kognitiva välbefinnandet handlar om våra mentala processer eller vårt tänkande, hur vi ser på vårt liv i stort.

Så – vill du ge dig själv förutsättningar att må så bra som möjligt under 2017 så testa en paus från Facebook (och andra sociala medier) och se hur det påverkar dig.

Källa Esquire Foto Kaboompics

(0)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 

Annons

Laddar