TÄVLING: H&M & ELLE CONSCIOUS AWARD 2022

Tävling, H&M och ELLE Conscious Award 2022.

Varje år kastar svensken 7,5 kilo textilier i soporna, helt i onödan. Kläder och andra textilier som istället skulle kunna få ett nytt liv. Har du en smart idé för hur vi kan förlänga livslängden på kläder och därmed minska antalet kilon som hamnar i soporna? Då kan du vinna årets H&M och ELLE Conscious Award!
29 oktober, 2021

DET DU VINNER

Vinnaren kommer att få ta emot priset på ELLE-galan i april 2022. Förutom att vi uppmärksammar vinnaren på scenen och i våra kanaler kommer vinnaren också få ta del av ett skräddarsytt utbildningsprogram där man ges en inblick i modebranschens möjligheter och utmaningar när det kommer till hållbarhet. Utbildningen innehåller bland annat studiebesök, mentorskap och ger kontakter som i framtiden är värdefulla för den som vill påverka modeindustrin i en mer hållbar riktning. Vinnaren väljs av en jury bestående av representanter från ELLE, H&M och branschen.

På ELLE-galan 2020 vann Vividye med sin teknologi som gör det möjligt att färga av och på kläder för att ge dem nytt liv.

Tävlingen

Idag har mode en enorm påverkan på klimat och miljö. Ett plagg har störst klimatpåverkan under själva tillverkningsprocessen men ca 13% uppkommer efter att det har lämnat affären. Det är alltså någonting som du som konsument kan vara med och påverka! Därför kommer årets H&M & ELLE Conscious Award att delas ut till någon som har en idé eller initiativ som hjälper modeälskare att bli mer klimatsmarta.

För att lösa den här utmaningen krävs det att vi tittar närmare på alla delar av hur mode konsumeras idag och som tävlande väljer du själv vilket steg du vill hitta en lösning för:

Inspiration
Hur kan vi inspirera varandra att välja mer hållbara sätt att konsumera mode?

Konsumtion
Hur kan vi hjälpa människor att sätta samman en mer klimatsmart garderob?

Klädvård
Hur kan vi uppmuntra modeälskare att ta bättre hand om sina plagg så att de håller längre?

Återbruk & återvinning
Hur kan vi få fler människor att lämna in sina kläder för återbruk, återanvändning eller återvinning?

JURY

Juryn som utser pristagaren av H&M & ELLE Conscious Award 2022 består av:

Cia Jansson, chefredaktör, ELLE
Felicia Reuterswärd, hållbarhetsansvarig, H&M Norden
Erik Karlsson, Acting Co-Head, H&M CO:LAB
Olivia Rothschild, Co-Founder, Hyber
Deqa Abukar, Co-Founder, Bling startup

Så tävlar du

Formulera din idé genom text, bild och/eller video och maila tävlingsbidraget till [email protected] senast 25 februari. Märk mailet med ”Tävlingsbidrag 2022”. Hur idén bäst förklaras och presenteras är upp till dig. Man kan tävla både individuellt och som grupp. Om ni är flera, utse en person till huvudsökande och ange hens uppgifter samt vilka som står bakom bidraget. De som tävlar måste vara över 18 år.

Döp dina uppladdade filer till ditt för– och efternamn. Om du skickar in text: använd max 4 000 tecken, eller film: max 3 minuter lång. Om du har några frågor kan du maila oss på [email protected]. Märk då mailet med ”Fråga 2022”. Sista dag för att skicka in tävlingsbidrag är 25 februari (kl. 23:59). Lycka till!

Det största ansvaret att ställa om modebranschen ligger hos modeföretagen eftersom den största belastningen på klimat och miljö sker i själva produktionen av kläder. På H&M:s sajt Kan mode vara schysst? kan du läsa mer om vad H&M gör samt ställa dina egna frågor om deras hållbarhetsarbete.

Årets H&M & ELLE Conscious Award kommer att delas ut till någon som har en idé eller ett initiativ inom området hållbart och cirkulärt mode. Med priset vill vi uppmärksamma vinnaren och med kunskap och kontakter ge hen en skjuts på vägen mot att förverkliga sin idé. Därför letar vi i första hand efter en idé som ännu inte har satts i verket, ett initiativ som med synlighet skulle kunna skalas upp eller ett företag som är i sin uppstartsfas. För att vinna måste du vara över 18 år. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Priset delas ut av ELLE och vår huvudsponsor H&M på ELLE-galan 2022.

TV: ELLE modeplåtning Backstage
1:07

Efter reklamen: TV: ELLE modeplåtning Backstage

(1:07)