Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Svenska platser du måste se innan du dör – 13 tips

13 maj, 2019 
AvEmma Castman
Oavsett om du törstar efter att uppleva vacker natur eller milslånga ständer behöver du inte åka särskilt långt. Det finns nämligen en hel del fina ställen att upptäcka i Sverige. Här är 13 exempel på resmål att besöka.
Annons
13 svenska platser du måste se innan du dörBrand logo
13 svenska platser du måste se innan du dör

Vårt avlånga land är fullt av vackra platser att upptäcka, och det finns en del resmål som står ut lite extra. Nedan följer tips på unika platser värda ett besök – från klassiska utflyktsmål till uppseendeväckande konstinstallationer.

1. Ales stenar, Ystad

Ales stenar i Ystad
Foto: Martin Botvidsson/TT

För den som är intresserad av historia – och uppskattar öppna landskap – är Ales stenar i Kåseberga, Österlen, ett måste. Ales stenar är en fornlämning av typen skeppssättning, och består av 59 stenar som bildar formen av ett skepp. Sättningen har en total längd på 67 meter och en bredd på 19 meter, och varje sten väger mellan 500 och 1 800 kilo.

Annons

Fornlämningen ligger på en höjd vid Kåseberga hamn och naturen bjuder på utsikt över den branta kusten och Bornholm.

2. Storforsen, Älvsbyns kommun

Storforsen, Älvsbyns kommun
Foto: Bengt Olof Olsson/Bildhuset/TT

Uppskattar du vacker och orörd natur är ett besök till Storforsens naturreservat ett måste. Piteälven är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar, och vid Storforsen är den som allra mäktigast. Med en fallhöjd på 60 meter dånar den två kilometer långa forsen ner mot lugnvattnet i Bredselet. Storforsen är Nordens största fors, och en av Europas största.

Omkring midsommar är vattennivåerna som högst, men floden går att besöka året om då den trots extrem kyla aldrig fryser. Utöver forsen finns vandringsstigar och utsiktsramper i området.

3. Digerhuvud, Gotland

Digerhuvud, Gotland
Foto: Johan Bjurer/TT

Digerhuvud är ett naturreservat på Fårö norr om Gotland, som sedan 1930 är skyddat som ett naturminnesmärke. Platsen är Sveriges största raukområde, med hundratals raukar på en kuststräcka om 3,5 kilometer. Raukarna består av hårdare kalksten som stått emot havsvågornas nötning och är lämningar från forntida rev som fanns i det tropiska havet för 430 miljoner år sedan.

Annons

I dag är raukarna på Digerhuvud mellan 1 och 8 meter höga. De flesta står på en stenstrand och några är placerade en bit ut i havet.

4. Kungsleden, mellan Abisko och Hemavan

Kungsleden, mellan Abisko och Hemavan
Foto: Haarberg Orsolya/TT

Kungsleden mellan Abisko och Hemvan är en av världens mest kända vandringsleder. Ledens totala längd är drygt 400 kilometer och går genom fyra nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Terrängen varierar och bjuder på allt från utmanande alpinmark till mer flack fjällbjörkskog.

Längst med leden finns 16 fjällstugor som ligger på ett avstånd mellan 10 och 20 kilometer. Mellan Kvikkjokk och Ammarnäs finns det inga STF stugor, men där erbjuds annat boende i begränsad omfattning.

Annons

Är du sugen på att se norrsken under tiden du vandrar är Kungsleden ett bra alternativ. Från november till slutet av mars är det störst chans att få uppleva norrsken, och det görs bäst i Abisko – som har utsetts till en av världens bästa platser för norrsken.

5. Wanås slottspark, Östra Göinge

Wanås slottspark, Östra Göinge
Foto: Anders Norrsell

Wanås är en internationell skulpturpark, som sedan 1987 bjudit på internationell samtidskonst med inriktning på platsspecifika installationer. Vandra runt i den lummiga slottsparken och leta efter dolda konstverk. Bland annat har världsstjärnan Yoko Ono skapat ett ”Wish tree” där man som besökare uppmanas till att skriva sin önskan på en papperslapp och sedan hänga upp den i ett av parkens 14 äppelträd.

Annons

Platsen Wanås består av en skulpturpark och en konsthall samt ett medeltida slott och ett ekologiskt lantbruk. I dag finns det 70 permanenta konstverk i parken – men varje år bjuds internationella och nationella konstnärer in till att skapa ny konst.

6. Dalhalla, Rättvik

Dalhalla, Rättvik
Foto: Ulf Palm/TT

Mitt ute i skogen utanför Rättvik ligger Dalhalla. Ett före detta kalkbrott – men som numera beskrivs som en av Europas mäktigaste och vackraste utomhusarenor. Under ett femtiotal år sprängde och grävde man fram det som nu har blivit förutsättningarna för Dalhalla – en akustiskt utformad arena med mått som bildar ett slags idealiskt gyllene snitt fast i tre dimensioner. En utformning som gör att arenan kan jämställas med kända scener i antikens Grekland och Italien.

Annons

Arenans skrovliga kalkväggar gör att ljudet inte blir för hårt eller att ekon uppstår, och publiksektionernas utformning bidrar till att ljudbilden är bra var man än sitter. Under perioden juni till september erbjuder Dalhalla mellan 20 och 25 evenemang inom olika musikstilar.

7. Mårbacka, Sunne

Mårbacka, Sunne
Foto: Christian Örnberg/XP/TT

Mårbacka är en herrgård i Sunne kommun i Värmland där författaren Selma Lagerlöf levde och växte upp. Huvudbyggnaden uppfördes på 1790-talet, och 1801 kom den genom arv i familjen Lagerlöfs ägor. 88 år senare bytte gården ägare, men tack vare den prissumma som Selma Lagerlöf fick när hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909 kunde hon senare köpa tillbaka gården.

Annons

I Selma Lagerlöfs testamente stod det att hon önskade att Mårbacka skulle bevaras och visas upp för allmänheten i det skick som den var vid hennes död – och precis så blev det. Mårbacka är i dag en minnesgård dit alla är välkomna.

8. Astrid Lindgrens värld, Vimmerby

Astrid Lindgrens värld, Vimmerby
Foto: Astrid Lindgrens värld

Törnrosdalen, Körsbärsdalaren, Villa Villekulla och Katthult. För alla som älskar Astrid Lindgrens sagor är det här en plats värd att besöka. Parken grundades 1981 och ryms på en yta av 180 000 kvadratmeter. Miljöerna är skapade utifrån illustrationerna i böckerna om bland annat Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Bröderna Lejonhjärta, och varje sommar får man som besökare möjligheten att möta några av alla sagofigurer.

Annons

Utflyktsmålet är främst avsett för barnfamiljer, men passar så klart alla. Under hösten arrangeras till exempel en mat-, och hantverksmarknad i parken, där målgruppen är lite äldre.

9. Kyrkö Mosse, Tingsryd

Kyrkö Mosse, Tingsryd
Foto: Rex/TT

Utanför Ryd i Småland finns en av de mer märkliga turistattraktionerna i Sverige – nämligen Kyrkö Mosse. En bilkyrkogård med spännande historia.

Under nästan ett halvt sekel drev nämligen en man som hette Åke Danielsson en bilskrot på platsen. De kasserade bilarna blev med tiden en provkarta på bilar från hela 1900-talet, och folk kom från när och fjärran till Åkes bilskrot i jakt på reservdelar som inte gick att hitta någon annanstans. När Åke pensionerade sig och lämnade verksamheten krävde kommunen att bilvraken skulle forslas bort, men folket ville annat.

Annons

Med stöd av bland andra den dåvarande museichefen i Växjö gav kommunen till slut med sig och beslutade att bilskroten skulle skyddas under ett 49-årigt bygglov som veterankrossanläggning. Detta utfärdades i slutet av 1990-talet.

10. Skanörs havsbad, Falsterbo

Skanörs havsbad, Falsterbo
Foto: Albin Brönmark/Sydsvenskan/TT

Skanörs havsbad ligger längst ut i Flommens naturreservat, alldeles intill Skanörs hamn. Stranden ses som en av Sveriges vackraste, och är särskilt uppmärksammad för sin fina kritvita sand och stora bredd. Även de pittoreska och färgglada badhytterna som ligger utmed den norra och södra delen av stranden gör platsen unik.

Sammanlagt är stranden ungefär en mil lång, och vattnet är långgrunt.

11. Varbergs kallbadhus, Varberg

Varbergs kallbadhus, Varberg
Foto: Peter Frennesson/Sydsvenskan/TT

Varbergs kallbadhus står på pålar i havet och är en av västerkustens alla pärlor. I år utsågs kallbadhuset till ett av Sveriges bästa av Svenska turistföreningen, och i motiveringen tog de upp den imponerade arkitekturen som ett argument till att platsen är värd ett besök:

Annons

”Är det här Sveriges finaste kallbadhus: välbevarat med lökkupoler och rosettfönster i orientalisk stil? Det är från 1903, renoverades på 1990-talet och återinvigdes 1997. Onsdag, lördag och söndag hålls öppet hela vintern – och baddräkten lämnar du hemma.”

Badhuset håller alltså öppet året om och är ett nakenbad. Lockar inte ett dopp går det lika bra att fika och njuta av byggnadskonsten. På platsen börjar Varbergs strandpromenad.

12. Skierfeklippan, Sarek

 

Har du nappat på tipset om Kungsleden men är ute efter ett lite mer specifikt utflyktsmål är Skierfeklippan perfekt. Skierfe är en bergstopp i den sydöstra delen av Sarek som passar perfekt som dagsvandring. Vandringssträckan är känd för sin storslagna utsikt, och stigen upp till toppen betraktas som lättvandrad. Dess västra sluttning stupar nästan lodrätt 700 meter ned till Rapaätno och Laitauredeltat. Höjden över havet är 1 179 meter.

Annons

Många utgår från Aktse när de ska vandra upp till toppen, och då är avståndet cirka 7,5 kilometer.

13. Marstrand, Kungälv

Marstrand, Kungälv
Foto: Birger Lallo/TT

Vid ett flertal tillfällen har Marstrand blivit framröstad till en av Sveriges vackraste platser – och det är enkelt att förstå varför. Ön, som ligger cirka 35 minuter nordväst om Göteborg, bjuder på en blandning av levande kultur och historia och är tack vare sina välkända havskappseglingar en favorit bland båtentusiaster.

Strosa runt på kajen, spana in båtar eller besök anrika Carlstens fästning. Här finns något för alla.

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons