Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så kombinerar du färg bäst – Här är nästa års trender

22 okt, 2020 
AvCecilia von Mentzer
AvCecilia von Mentzer
Nyfiken på hur du bäst kombinerar färg? Vi ställde frågan till fyra kulörkunniga personer. Här är deras spaning inför 2021.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
SÅ MÅLAR OCH INREDER VI 2021 – 5 FÄRGTRENDERBrand logo
SÅ MÅLAR OCH INREDER VI 2021 – 5 FÄRGTRENDER

2021 är snart här! Vi frågade fyra färgexperter om deras bästa tips för hur man kombinerar färg, vilken som är deras favoritfärg just nu och vilka färger vi kan vänta oss för nästa år.

Elenor Störby, stylist och konceptutvecklare:

Elenor Storby

Hur kombinerar man färg?

– Ställ dig frågan vilket uttryck du vill ha och se till helheten. Det är väldigt fint att måla väggar i en kulör och sedan rama in intrycket genom att måla lister och foder i samma färg, men i en något mörkare nyans. Det är också fint att måla väggar i fält, där en varm färg möter en kall. Ett hem känns mer omhändertaget med färg.

Annons
Kvänum kök grönt

Vilken färg satsar du på nu?

– Jag är väldigt svag för det disiga, som när jag tittar ut över en äng en dimmig morgon. Disiga, bleka kulörer.

Vilka färger ser du framöver?

Dimmig vy

– Mycket knalliga färger, men jag ser tre spår. 1. Himmel och hav, till exempel blekgult och blekblått. 2. Kritvitt. Då menar jag vita saker mot en färgad backdrop, som gul. 3. Jordnära kulörer som kan mixas upp med knallrosa känns härligt och som något som kommer. Färger tillför energi, och det känns extra viktigt nu när vi tillbringar så mycket tid hemma.

Annons

TEKLA SEVERIN, färgexpert, designer och fotograf:

Tekla Severin toniton

Hur kombinerar man färg?

– Traditionellt sätt säger man att färger med samma mättnad eller ljushet/svärta går bra ihop. Men jag har en kombo jag tycker blir en bra mix i alla sammanhang; ’something dirty and something flirty’; det vill säga en dovare ton och en starkare skapar ofta en spännande palett där de båda färgerna lyfter varandra.

Montana teklan colours

Vilken färg satsar du på nu?

– Just nu är jag lite smått besatt av lila toner tillsammans med ockratoner. Det känns ljuvligt.

Annons

Vilka färger ser du framöver?

Montana Teklan colours 2021

– Jag tror färg överhuvudtaget kommer i inredning på bredare front, att de senaste decennierna bara varit en olycklig parentes i historien, en övertygelse som också ligger till grund för färgföretaget Toniton, som jag varit med och skapat, tillsammans med Sander Aarts och Sebastian Storm.

YVONNE KARLSSON, färgdesigner på Alcro:

Yvonne Karlsson expert Alcro

Hur kombinerar man färg?

– Vill man kombinera kulörer så tänk på att hålla basen neutral, ton-i-ton, och jobba med starkare accentkulörer på utbytbara detaljer. En annan princip är att hitta något som redan har en fin kombination, som en kudde eller tavla och plocka kulörer ur denna, det kan vara användbart om man vill vara lite mer vågad i sitt kulörval.

Annons

Vilken färg satsar du på nu?

alcro 2020

– De violetta tonerna känns spännande och aktuella. Det är jag mycket inspirerad av just nu, gärna i kombination med dämpade salviagröna toner eller varma bruna nyanser. Jag har målat det i mitt kök tillsammans med teak, det blev jättesnyggt.

Vilka färger ser du framöver?

Alcro färg granat

– Trygga varma kulörer från naturen som mjukt beige och bruna nyanser, de dämpade blå och gröna tonerna tillsammans med starka detaljer som djuprött och knallgult. Varma färger som ger energi.

Annons

MARIE HESSELDAHL, Design manager på Muuto:

Marie Hesseldahl Muuto colour

Hur kombinerar man färg?

– Mitt bästa tips är tänka igenom vilken stämning man vill förmedla i rummet. Det är inte fel att utgå från en moodboard. Då kan du se hur olika nyanser fungerar med varandra, men glöm inte att även ta in olika material. Då ser hur du färger och material samspelar och det är väldigt givande.

Vilken färg satsar du på nu?

– Ljust himmelsblå är jag svag för just nu. Och brända hösttoner, som ockra och brunt. Det blir väldigt fint att bryta av med blått mot just brunt.“

Annons

Vilka färger ser du framöver?

Muuto lampa tip

– Muutos färgpalett är inte trendbaserad eller säsongsbunden, färgerna ska hålla i många år och komplettera varandra. Men just nu testar vi en orangegul, ja, nästan morotsfärgad nyans. Att testa nya färger är en väldigt spännande och rolig process.

Läs mer här:

Inred med trendiga teddyfåtöljer och sittpuffar – 12 köptips

7 jultrender att spana in i år – enligt våra danska favoriter

18 snygga adventsljusstakar att pryda hemmet med i jul

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons