Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Så inreder vi 2020 – inredningsexperterna listar 7 stora trender

14 feb, 2020 
AvELLE Decoration
Inredningsexperterna listar 7 inredningstrender 2020
Elle Decorations Karin Ohlsson-Leijon och Residences Imke Janoschek trendspanade tillsammans på möbelmässans scen. Här kan du läsa om några av trenderna som kommer dominera hur vi ser på inredning under 2020!
Annons

Varifrån kommer trender? Hur kommer det sig att man helt plötsligt ser vissa former och färger på många ställen samtidigt?

Ett svar när det gäller inredning är Milano. Det är där hela inredningsvärlden samlas i april varje år och de utställningar som visas och får stor uppmärksamhet där får också ett stort inflytande på inredningstrenderna. Och trots att Milano svämmar över av tusentals event under en vecka i april är det ofta några få utställningar som är de som sätter trenderna. Förra året var det framför allt en utställning som fångade tidsandan och som fått mängder av efterföljare under året och som fortfarande är den viktigaste referensen när det gäller inredning: utställningen Les Arcanistes av Studio Pepe, en design- och inredningsstudio i Milano ledd av Arianna Lelli Mami & Chiara Di Pinto.

Les Arcanistes av Studio Pepe, en design- och inredningsstudio i Milano ledd av Arianna Lelli Mami & Chiara Di Pinto.
Les Arcanistes av Studio Pepe, en design- och inredningsstudio i Milano ledd av Arianna Lelli Mami & Chiara Di Pinto.
Annons
Utställningen Les Arcanistes av Studio Pepe

Les Arcanistes var en mystisk och suggestiv utställning, byggd i en lokal där det påstods att alkemister försökt göra guld. Här fanns kristaller och provrör som förde tankarna till experiment och en dansare med vitmålat ansikte rörde sig i lokalen och bjöd de som vågade på vatten i konformade pappmuggar.

Annons

Färgskalan var dov och dimmig: lila och beige med inslag av blått. Och möblerna som kom från olika företag och designer var knubbiga och klumpiga i uttrycket.

Det kan tyckas extremt, och det är det också, men det är just den här typen av experimentella utställningar som driver trenderna framåt. Och det är Les Arcanistes som just nu präglar mycket av det vi ser här på mässan idag och säkert också saker vi kommer att se en tid framöver.

2. Dofter

En viktig del av den mystiska inställningen till inredning som vi såg i Les Arcanistes var att uppleva rummet med alla sinnen. Ett sinne som kommit mer och mer i fokus är luktsinnet och hur dofter kan påverka och förändra hur vi upplever ett rum.

Marcel Wanders
Marcel Wanders har gjort en kollektion med olika doftprodukter för Alessi.

Hur märks då detta i våra hem? Doftljus och doftprodukter av olika slag är större och viktigare än någonsin. Dessutom har de ofta designats för att bli fina inredningsaccessoarer i hemmet.

Annons

En konstnär som arbetar mycket med dofter är Sissel Tolaas, som är verksam i Berlin. Hon arbetar som en vetenskapsman när hon samlar in dofter och kombinerar dem på olika sätt och det senaste året har hon samarbetat med både inrednings- och modeföretag.

För det danska golvföretaget Dinesen skapade hon doften A Sense of Dinesen. Hon följde granarna hela vägen från när de växte i skogen i Schwarzwald till dess att de var färdiga golvplankor och dokumenterade och samlade in alla dofter längs vägen. Det handlar om allt från kåda och sågspånsdoft till lukten av en svettig skogsarbetare som sågar ned träden. Allt detta har sedan komprimerats till en doft som berättar historien om trädets hela livscykel.

Annons

Sissel Tolaas fick också uppmärksamhet i höstas när hon doftsatte modehuset Balenciagas visning av vår- och sommarkollektionen 2020. Temat för visningen var ”power dressing” och Sissel Tolaas skapade fyra dofter: desinficeringsmedel, blod, pengar och bensin …

 Quod
Att basera dofter på naturingredienser har också Quod tagit fasta på, ett företag som drivs av Malin Myllimäki där själva doftljuset görs av bivax och kärlet tillverkas i Gustavsberg. Man kan köpa refill till det ganska dyra doftljuset.

3. Konst

De senaste åren har många företag inom både inredning och mode samarbetat med konstnärer – och ett konstnärligt förhållningssätt till inredning smyger sig in hos fler och fler. Det handlar om att fokus förskjutits från enbart funktion till att se mer på uttrycket och ibland också fundera över den kreativa processen.Det är inte längre perfektion som är i fokus, utan personlighet. Den här bilden visar tillverkningen av en vas som Jenny Nordberg precis lanserat tillsammans med företaget Hem. Vasen av metall görs i en upplaga på 15 exemplar och kostar 7000 kronor. Jenny Nordberg arbetar ofta i gränslandet mellan konst och design, med användbara föremål som har ett starkt uttryck och ofta görs i begränsad upplaga.

Annons

Bilden nedan visar en utställning på CFHILL här i Stockholm. Stolen och dagbädden av Anna Aagaard Jensen är fullt fungerande möbler, men kanske framför allt skulpturer. Hon bjuder enbart in kvinnor att sätta sig på stolen och dagbädden har fått sin form av en livmoder och lamporna är äggstockarna.

Glaskonstnären Åsa Jungnelius nya bord Ettore för Källemo är också det fullt fungerande, samtidigt som det har ett starkt konstnärligt uttryck. Det är Åsas första möbel, Åsa har innan gjort glaskonst som läppstift och nagellacksflaskor format större för Kosta Boda. Det är intressant att konstnärer gör möbler. Hon har just fått pris av Svensk Form.

Annons
Åsa Jungnelius nya bord Ettore för Källemo
Glaskonstnären Åsa Jungnelius nya bord Ettore för Källemo.

Under Stockholm Furniture Fair 2020 gjorde  Fredrik Paulsen en stor installation i Victoriahallen, Fredrik’s Fun Fair. Fredrik har även gjort andra inredningar, som den på Omnipollo i Hamburg, där uttrycket är starkt och funktionen liksom självklar. Det är som att kliva rakt in i en färgstark målning.

En soffa från företaget Made by choice av konstnären Matthew Day Jackson.

Annons

Konstens dragningskraft gör också konstnärsmiljöer attraktiva och många möbelutställningar försöker antingen återskapa en ateljékänsla eller flyttas in i en konstnärsateljé.

I The Sculptor’s Residence, en utställning av Dux och Menu gestaltad av Norm Architects – visades i en våning ovanpå Nosh & Chow. Den var uppbyggd som en lägenhet där en fiktiv skulptör bodde, med alla de attribut man kan förvänta sig.

4. Färg

När olika experter skulle sia om vad som är årets färg 2020 var det väldigt spretigt och det är tydligt att vi faktiskt  är på väg in i en färgstarkare tid … En färg som sticker ut lite mer än andra just nu är gult. Det kanske inte gnistrar av gult överallt, men här och där lyser färgen till och det kommer att komma mer. Den gula soffan här är ny och kommer från Eilersen, vasen av Carina Seth Andersson kommer från Marimekko.

På NK har restaurangen Positano med inredning av Monica Förster precis öppnat och här ser vi också den mustigt gula färgen.
Eilersen.
Annons
Vårigt gult hos Marimekko.
Inredningsexperterna listar 7 inredningstrender 2020

På NK har restaurangen Positano med inredning av Monica Förster precis öppnat och här ser vi också den mustigt gula färgen.

Annons

5. Keramik

Skulptur av Anton Alvarez i utställningen Ted Spaces, kurerad av Hanna Nova Beatrice. Styling Annaleena Leino, foto Andy Liffner.

Ett mycket sinnligt material är leran och keramik. Vaser, krukor, skulpturer och objekt i keramik är de perfekta prydnadsföremålen just nu.  Det är en trend som började för några år sedan med den bruna 70-tals-keramiken och som spred sig till allt fler större keramikföremål. Den här designveckan har förekomster av keramikskulpturer peakat. De har varit stilbildande i många utställningar.

Sofia Tufvassons keramik i en utställning av Dux, Menu och Norm Architects.
Sofia Tufvasson at work i sin hemateljé.
Annons

6. Nya möbelformer

Mattias Stenberg satsar på bulliga former.
Mattias Stenberg visade på Auktionsverket under designveckan.

Visst har det hänt något med hur möblerna ser ut. Benen på bord och soffor har blivit grövre, formerna rundare, de pöser liksom över ibland – även på möbler som inte ens är mjuka. Mattias Stenberg är en formgivare som jobbar både med möbler och glas och just nu har han en utställning på Stockholms Auktionsverk med sina möbler. Även om Mattias är väldigt återhållen i sitt formspråk så ser man de bulliga, svällande formerna i många av hans möbler.

Annons
Lotta Agaton har gjort denna uppförstorade kåsa, en av hennes första egna produkter. Foto Andy Liffner, Ted Spaces.
Stol av Folkform. Foto Andy Liffner, Ted Spaces.

Rejäl träfåtölj av Folkform i en prototyp.  Som också har visats i utställningen Ted Spaces liksom konst av Anton Alvarez, den lite feta vasen  på spisen.

Annons

7 . Hållbarhet

Om det är något ord som ingen kommer undan är det hållbarhet – det handlar om material, tillverkningsprocesser och transporter. Och även om Sverige och svenska möbelföretag varit tidigt ute så märks medvetenheten mer och mer och den har också spridit sig till andra länder, där medvetenheten inte varit lika stor tidigare.

Finska Woodio som har lyckats att ta fram ett material som tål vatten och som består till 80 procent av träflis.

Handfatet vi ser på bilden är från finska Woodio som har lyckats att ta fram ett material som tål vatten och som består till 80 procent av träflis. Här används restprodukter. Swedese använder spillbitar av Lamino här till ett bord, och till en lampa.

Annons

Av: Karin Ohlsson-Leijon och Imke Janoschek.

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons