ANNONSSAMARBETE MED LYNK&CO

Rå betong, kreativitet och mjuka kontraster – möt framtidsföretaget vars kontor ger dig en skön vibe

01 feb, 2023 
AvSofia Carlberg
Bland rå betong, industriella element och färgklickar huserar det innovativa framtidsföretaget Lynk & Co. Vi gillar inte bara konceptet bakom – miljön i byggnaden får oss dessutom att vilja dansa och komma på spännande idéer, helst på samma gång. – Vi har målet att förändra bilindustrin till något mer hållbart, säger Alain Visser, VD.

Att kliva in i entrén på företaget Lynk & Co's huvudkontor i ett industriområde på Lindholmen i Göteborg är lite som att kliva direkt in i en klubbmiljö. Här möter rå betong, industriella element och med mening halvfärdig graffiti från konstnären Ekta. Dessutom mjuka material, gröna växter och återanvända möbler som fått ny design.

Att huvudkontoret speglar en klubbmiljö är såklart ett medvetet val då Lynk & Co är bilföretaget som hellre säljer en upplevelse än en bil och har gjort det till sitt uppdrag att förändra bildindustrin i grunden, med hållbarhet som sitt främsta mål.

Det är ett passande koncept för den trendiga som vill vara inne med det senaste, samtidigt som hjärtat slår hårt för miljön. För kanske behöver man inte en bil som man kör varje dag, men någon gång ibland när man ska på en resa eller hälsa på en vän. Med Lynk & Co's affärsidé kan du precis som med ditt Netflix-konto dela din bil med dina vänner eller med en främling.

Shuffle i hiss
Tryck på shuffle i hissen och se var du hamnar.

Om du kliver in huvudkontorets hiss, som bara den är ett blickfång i svart och vitt, kan du välja att shuffla dig uppåt i huset. Vilken våning du hamnar på, det vet bara hissen och shuffle-knappen.

Som en del av sitt varumärke då Lynk & Co inte jobbar med återförsäljare erbjuder de i stället sina medlemmar ett retail-koncept som de kallar för ”klubbar” där de har skapat flera stycken runt om i Europa – i bland annat Rom, Berlin, Hamburg, Barcelona, Amsterdam, Göteborg och Stockholm.

Lynk&Co klubb i Göteborg
Lynk&Co's klubb i Göteborg på Ekelundsgatan 4.

Klubbarna ska vara en skön plats att existera på, oavsett om man kommer dit för en hubb att jobba på, ta en kaffe på dagen, ett häng på kvällen eller om man bara svänger förbi ett inspirerande event på vägen hem.

Lynk&Co
Både på klubben och på huvudkontoret i Göteborg kan du shoppa hållbara produkter.

På klubbarna anordnas allt från yogapass och DJ-spelningar till event av olika slag med samarbeten som Lynk & Co tror att deras medlemmar kommer uppskatta. Precis som på huvudkontoret kan du på klubbarna shoppa hållbara produkter som exempelvis keramik och ryggsäckar av återvunnet material.

Klubben i Barcelona
Klubbkänslan går igen i alla klubbar. Här är Lynk&Co's Barcelona-klubb.

Oavsett om du är på klubben i Göteborg eller hänger i Barcelona, kan du räkna med att klubbkänslan är sig lik. Och om du blir en återkommande gäst kommer du upptäcka att alla toaletter har en alldeles särskild touch. På klubben i Göteborg tar du möten i en bastu och svidar om i ett rosa omklädningsrum.

Lynk&Co
Varför inte ta ett möte inne i bastun på klubben i Göteborg?

Här är allt i ständig rörelse

På huvudkontoret i Göteborg träffar vi Lynk & Co’s VD Alain Visser. Det var han som fick idén till Lynk & Co och startade upp företaget från ett litet kontor här på Lindholmen under 2015.

Alain visar med stolthet upp kontoret vars design och inredning han själv varit involverad i tillsammans med designbyrån New Order Architecture (som också ligger bakom klubben i Göteborg och den senaste klubben i Milano).

Lynk&Co
Rå betong på både bord, väggar och golv.

Det största wow:et får man helt klart under rundturen i de konceptuella mötesrummen som skapats för att inspirera till kreativa tankar och idéer. Hela kontorets byggnad har hämtat inspiration från brutalismen med tydlig rå betong från golv till väggar och alla rum präglas av en egen unik och lekfull identitet.

Kanske vill man ta ett möte i det lugnande djungelrummet eller så behöver teamet få ur sig idéer i rummet vars väggar och golv täcks av smileys. Här på huvudkontoret får man en känsla av att allt är i ständig rörelse vilket också de ofärdiga graffitti-alstren som följer som en röd tråd genom hela byggnaden är ett tydligt bevis på.

Lynk&Co
I det populära smileyrummet väcks många idéer till liv.

"Det är inte en hållbar lösning"

Alain har jobbat inom bilindustrin i över 30 år och han skapade Lynk & Co för att han hade identifierat ett stort glapp där människor inte längre tycker det är viktigt att äga, utan hellre väljer att streama musik och serier och hyra cyklar och kläder. Han kände att bilindustrin inte riktigt hängt med i den utvecklingen.

– Bilindustrin designar och bygger bilar i stora fabriker och skickar de till återförsäljare som säljer och servar och det var chockerande för mig att på samma gång som världen snabbt förändras tillsammans med konsumenttrender, så händer i stort sett ingenting i bilindustrin. Självklart blir produkterna mer hållbara med elektrifieringen, men låt oss vara ärliga, det är bara en annan motor under huven. Det viktigaste av allt är att den genomsnittliga bilen står still 95 procent av tiden, så oavsett hur hållbar produkten är, är det inte en hållbar lösning, säger Alain.

Vi är bilindustrins Netflix, vi erbjuder en tjänst per månad i stället för att kunden måste köpa en produkt.

Att äga en bil är inte framtiden

Innan Alain startade Lynk & Co såg han tre trender som fascinerade honom.

– Folk tycker upplevelsen är viktigare än ägarskapet. Att äga en bil är inte framtiden. Baserat på den trenden föddes möjligheten att dela på bilen. För om du inte bryr dig lika mycket om dina ägodelar är du redo att låta någon annan använda den.

Den andra trenden som Alain såg inom bilindustrin var mobilitet – vårt behov av att ta oss från en plats till en annan.

– Alla i bilbranschen pratar om hästkrafter, men kunder bryr sig inte om det längre. Det enda mina söner bryr sig om när de åker i min bil är om jag har wifi, skrattar Alain.

Den tredje trenden som Alain kunde se och som också är den allra viktigaste är att världens befolkning faktiskt bryr sig om planeten.

– Jag hoppas att det inte är för sent, men hållbarhetsintresset är äkta och globalt, så jag är övertygad om att om du inte har en tydlig hållbarhetsstrategi kommer du inte förtjäna dina kunder eller dina anställda. Så det vi har är en grymt bra bil, men låt oss sälja den som en upplevelse som är en prenumerationstjänst. Du använder bilen och allt ingår så du slipper allt krångel, men medan du använder bilen kan du också dela den med andra, och ju mer du delar, desto mer bidrar du till ett hållbart fotavtryck, förklarar Alain.

Från lekfull inredning och spännande klubbkoncept, till design och innovativa billösningar. Lynk & Co är verkligen ett företag som lever sin vision hela vägen inifrån och ut.

Lynk&Co
Lynk&Co 01 i entrén på huvudkontoret i Göteborg.

Jag vill att Lynk & Co är en tjänsteleverantör med en produkt snarare än en produkt med en trevlig tjänst, säger Alain.

DET HÄR ÄR LYNK&CO

  • Lynk & Co erbjuder ett nytt typ av ägande som liknar hur vi konsumerar många andra produkter på. Du ska inte behöva ha en bil stående under dagar du inte behöver den och på så sätt bidrar du till att bilar används smartare vilket gynnar både din privatekonomi och miljön.
  • Välj mellan att prenumerera, köpa och låna bilen Lynk & Co 01. Det finns en modell och två färger (blå och svart).
  • Som medlem betalar du en månatlig medlemsavgift på 6000 kronor vilket ger dig full tillgång till bilen (som att du äger den). Du kan enkelt hyra ut bilen till andra medlemmar genom Lynk & Co’s app. Ditt medlemskap har en månads uppsägningstid.
  • Vill du köpa bilen (vilket också är möjligt), kostar den 460 000 kronor.
  • Du kan också registrera dig helt gratis och via Lynk & Co’s app hyra bilar av andra Lynk & Co-medlemmar.
Se konstnärens hållbara och futuristiska hus i Köpenhamn
Se konstnärens hållbara och futuristiska hus i Köpenhamn