ANNONSSAMARBETE MED POLESTAR

Missa inte årets mest inspirerande designtalk med tips på allt från heminredning till smarta materialval

Missa inte årets mest inspirerande designtalk med tips på allt från heminredning till smarta materialval

ELLE Decoration x Polestar i ett Designtalk.

Häng med på ett intressant och lärorikt designtalk om hållbarhet och design med ELLE Decoration Design Awards och Polestar.

06 september, 2022

I ett designsamtal i Polestars lokaler vid Kungsträdgården i Stockholm, ville Polestar tillsammans med ELLE Decoration lyfta hållbarhet och design och hur olika branscher kan lära av varandras insikter och arbete.

Design Talk – Så inreder du hållbart
24:41

Efter reklamen: Design Talk – Så inreder du hållbart

(24:41)

Slå på ljud

Specialinbjudna gäster bjöds först på en god frukost och sedan inledes ett inspirerande samtal på scen med ELLE Decorations redaktör Katarina Matsson, Polestars hållbarhetschef Fredrika Klarén och några av inredningsbranschens starkast lysande stjärnor – Måns Broman från Reform Design Lab och Emma Olbers, prisbelönt möbeldesigner som vann “Årets designer” på ELLE Decoration Design Awards 2020.

Polestar

Det bjöds på en god frukost när gästerna började anlända.

Samtalet kom framför allt att handla om hållbarhet och hur det hänger ihop med design, samt hur företag kan jobba tillsammans över industrigränserna för att komma fram till hållbara lösningar för framtiden. Men det delades också ut många tips, inredningsknep och idéer panelen emellan.

För många människor blir inredning nästan som en livsstil där det handlar om att få uttrycka sig kreativt genom sitt hem, men frågan är hur det går hand i hand med hållbarhet. Det är också där samtalet tar avstamp när ELLE Decorations redaktör Katarina Matsson inleder samtalet.

Vad tycker du definierar ett härligt hem?

Design talk

Emma Olbers och Katarina Mattson.

– Att det är stor variation och att man ser att man låtit hemmet växa fram under en lång tid. Jag tycker det är vackert när man ser att saker slitits och det är ju patina som ger den här äkta personliga känslan, säger den prisbelönta möbeldesignern Emma Olbers.

Hur tänker du när du designar?

– Jag försöker arbeta med så låga utsläpp som möjligt. Möbler gör av med som mest utsläpp när de produceras. 50 % av utsläpp på möbler är materialvalen så jag lägger jättemycket fokus på det, säger Emma Olbers.

Emma Olbers.

Emma Olbers.

När man inreder ett hem – var börjar man hållbarhetstänket?

– Second hand-möbler har inga utsläpp i dag då de redan gjorts, men annars bör du välja material med låga utsläpp och att du väljer en ytbehandling som går att underhålla, säger Emma Olbers.

Hon fortsätter;

– Det är nästan 300 gånger så mycket mer utsläpp på skinn än trä så om jag använder skinn använder jag extremt lite.

Hållbarhet – något som alla branscher måste förhålla sig till

Panelen.

Panelen på Design talk.

Panelen pratar om hur möbelindustrin och bildindustrin jobbar för en hållbar framtid och hur olika branscher kan jobba tillsammans.

Vad har era företag för målsättningar när det kommer till hållbarhet?

– Vi är ett ganska nytt bilmärke och vi har formats av den här otroliga betydelsefulla tiden som vi befinner oss i där vi ser alla miljöproblem men också att det finns lösningar. Vi vill förmedla den här lösningen som elbilar är. Det är en väldigt kraftfull klimatlösning. Som konsument kan du halvera dina klimatutsläpp om du väljer en elbil jämfört om du skulle välja en bensinbil i samma storlek och ladda förnybart, säger Fredrika Klarén, Hållbarhetschef på Polestar.

Polestar

Måns Broman, Fredrika Klarén, Emma Olbers och Katarina Mattson.

Hon fortsätter;

– Ett mål vi satt upp för oss själva är att ta fram en helt klimatneutral bil till 2030. Vi måste hitta lösningar det här årtiondet.

– Vår målsättning är att jobba med en cirkulär affärsmodell och i så stor utsträckning återvunna material, lokal produktion för lokal marknad, säger Måns Broman, VD på Reform Design Lab.

Vilka är de mest brinnande problemen och hur kan man jobba över industrigränserna?

– Materialen är kärnan i de stora hållbarhetsutmaningarna och det vi ser som viktigast är att säkerställa att alla material tillverkas från återvunna källor och görs med förnybar energi, säger Fredrika Klarén.

– Samarbete är nyckeln i hållbarhetsfrågan. Att man är öppen och kan lära av varandra så det blir lättare att få tag på återvunna material, säger Emma Olbers.

Emma Olbers topp tre tips för att få till inredningen hemma

1. Hemmet måste få ta tid att växa fram.

2. Stor variation. Det är okej att blanda både träslag och möbler från olika tidsepoker men kanske försöka att hålla ihop med en färgskala.

3. Använd äkta material som slits med behag och går att underhålla.

Fredrika Klaréns topp tre klimattips

1. Sluta köpa olja, gas och kol från fossila källor.

2. Behöver man ha en bil, ställ om till en elbil.

3. Kräv transparens från företag.

Polestar

Polestar, Stockholm.

ELLE Decoration Design Awards går av stapeln den 22 september 2022.

Läs mer hos Polestar