Bytte ut allt – och fick fram lägenhetens själ

Bytte ut allt – och fick fram lägenhetens själ
Konsekvent och envetet har  Tintin Bäckdahl och Marcus Badman renoverat sin lägenhet. Trots att allt är utbytt har de lyckats locka fram lägenhetens ursprungliga själ och känsla.
Annons

I samma stund som lastbilen med nästan ett ton terrazzogolv på flaket rullar in på den trånga gatan på Söders höjder gör Tintin Bäckdahl och Marcus Badman en glad men oväntad upptäckt. Under lager av tarkett, plastmattor och spånskivor i hallen och köket till tvårumslägenheten de precis köpt hittar de världens finaste originalgolv.

Annons

 

Sideboard i trä

– Vi blev jätteglada, för de tidigare ägarna trodde sig veta att det inte fanns kvar! Grannarna blev inte lika glada över högarna med terrazzo som blev liggande utanför porten lite för länge … Men till slut sålde vi det på Blocket, berättar Tintin.

Annons

En platta ligger dock kvar på köksbänken som minne. Att riva ut golven var bara början på den omfattande renovering som lägenheten sedan har genomgått.

Den stora målningen av Erland Cullberg fyndade Tintin och Marcus på Österlen (”De snälla butiksägarna skulle flytta till Stockholm och tog med tavlan i flyttlasset till oss”). Dagbädden har en okänd dansk stomme, madrass och kudde har Tintin och Marcus låtit sy upp i tyg från Tygverket. Soffan är Tiki, design Andreas Engesvik för Fogia.

– Planlösningen är densamma – vi gillade att den inte är öppen, utan att alla rum är egna rum – men allt annat är omgjort. Utöver golven rev vi ut sänkta gipstak för att få fram originaltaken. De gamla taken var i uselt skick och fick putsas om i alla rum. Vi har bytt ut lister, satt in dubbeldörrarna, bytt ut hela köket och nästan hela badrummet, säger Marcus.

Detaljerna i badrummet fick bli svarta för att skapa lite kontrast. Byrån är antik och köpt på Wigerdahls värld. Vasken kommer från Duravit. Asken i Kolmårdsmarmor är köpt i en antikaffär och ljusstaken i mässing på loppis. Vasen kommer från Snickarbacken. Fotot på väggen är på en väldigt ung Marcus.

Annons

Till skillnad från många renoveringar känns det dock som om denna varsamt har plockat fram lägenhetens själ, snarare än putsat bort den. Och även om köket är nytt och modernt i sitt uttryck passar de mörkgrå tonerna fint ihop med de råa putsade väggarna och breda patinerade originalplanken på golvet.

– Vi ville att köket skulle kännas som ett möblerat rum. För att försöka åstadkomma det valde vi två olika sorters köksluckor i olika färg, och inga överskåp eller öppen förvaring. Vi behöll den råa putsytan i taket och putsade tre av väggarna också för det var så fint!

När det slitna kökstaket reparerats var den nakna putsytan så vacker att den lämnades rå och tre av väggarna i köket fick liknande ytbehandling. Den grå färgskalan passar fint ihop med de gamla plankgolven. Bord och stolar av Alvar Aalto. Taklampa Star 1 av Jonas Bohlin, Örsjö.

Marcus läser inredningsarkitetktur och möbeldesign på Konstfack och Tintin hann gå ett par år på arkitektutbildningen innan hon bestämde sig för att bli läkare. Intresset för form är tydligt och genomgående, inte minst i den vackra dova färgskalan i lägenheten.

Sovrummet är avskalat och rofyllt inrett. Längs ena väggen finns väggfast förvaring bakom ett draperi från Tygverket. Sängborden är moduler av Verner Panton, Montana, och lampan Cato tillverkas av Belid.

Annons

– Vi ville inte ha ett vitt hem. Vi letade länge för att hitta en bra ljusgrå färg till väggar och snickerier, köpte många provburkar och testmålade. Resten är inte så planerat, utan en mix av spontana beslut under renoveringen och av färger och saker vi gillar. Det var lite läskigt att köpa en gul soffa, det krävdes visst övertygande av kvinnan i butiken, men nu är vi väldigt glada att vi gjorde det, säger Tintin och Marcus fortsätter:

Det krävdes lite övertalning av kvinnan i affären för att välja den gula färgen på soffan, ”men nu älskar vi den!”. Lampan är designad av Le Corbusier för Nemo Lightning.

– Vi bodde tidigare i en etta i Hornstull. Det blev ganska trångt efter ett tag, vi var tvungna att ha en del av våra kläder i ett köksskåp för att få plats. Nu behöver vi inte längre bara tänka funktion, vilket gör att vi får plats för roligare saker.

Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Läs mer:

Annons
Dela på:

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION:


Annons

Laddar