Kika in i Nina Perssons urbana sekelskifteshem i Malmö

Nina Perssons New York-hem
När Nina Persson och hennes familj flyttade hem till Malmö från New York var det enkelheten som lockade. Sekelskifteslägenheten har mycket fri golvyta – men självklart plats för Ninas alla småprylar.
Annons

 

Om estetik var ett barn skulle man kunna säga att Nina Persson gjort tonårsrevolt. Eller kanske i alla fall gått igenom en lättare frigörelseprocess. Åtminstone när det kommer till det egna hemmet. När hon och familjen, efter många år med hemmabas i New York, för tre år sedan bestämde sig för att återvända till Malmö var de båda redo för någonting nytt.
Rund spegel och belysning hemma hos Nina Persson i New YorkLjus inredning i hallen hemma hos Nina Persson i New York

Annons

– Jag har verkligen skiftat estetik genom tiderna. Från total bordellmaximalism i vår förra lägenhet i Sverige via periodstrogen byggnadsvårdsaktig renovering av vårt brownstonehus i New York kände jag nu en lätt trötthet på lull lull och gamla grejer. En del av min längtan att flytta tillbaka till Sverige handlade också om en längtan till något rent och funktionellt, som ger plats åt människan och ett liv. Ett slags urban hembygdsromantik. Säkert inte överensstämmande med verkligheten, men stark i mig.

Annons

Familjens resa från Malmö till New York

Till en början bodde Nina, maken Nathan Larson och sonen Nils i den våning i centrala Malmö de behållit under åren i New York. Men när en lägenhet blev till salu i samma hus som flera av deras vänner bor i bytte de både hem och område.

Vardagsrum hos Nina Persson i New York

Hemmakontor hemma hos Nina Persson i New York

Annons

– Jag och Nathan hade många år som ett par utan barn, när vi bodde lite utspritt och flummigt ett tag. Vi har alltid haft en plats i Sverige och en plats i New York, men boendet i New York har i perioder varit väldigt olika – i ett kollektiv, hemma hos Nathans föräldrar eller i små hyreslägenheter med en snittyta på 25 kvadrat. Men behoven ändras ju när man får barn. Nu skulle Nils börja skolan och både området och det faktum att vi har nära vänner i just det här huset kändes viktigt.

Sekelskifteslägenhet från flera tidsperioder

Lägenheten i sig var en ganska typisk sekelskifteslägenhet med rum i fil och en lång serveringsgång. Och som många sådana renoverad i omgångar under olika tidsperioder.

– Vi gjorde det typiska och lite sorgliga innan vi flyttade in – slängde ut hela köksinredningen. Det var ett illa planerat kök från 90-talet som såg ganska förskräckligt ut. Vi tog också bort en liten klädkammare så att vi kunde få ett större badrum. Så det var en ganska omfattande renovering.

Annons

Soffa och bokhylla hemma hos Nina Persson i New York

Stilleben hemma hos Nina Persson i New York

Som alltid när Nina håller i trådarna gjord med fingertoppskänsla och ett klockrent sinne för detaljer. Få människor kan som hon på en positivt sätt nörda in sig i ett projekt och inte ge sig förrän hon hittar exakt det hon vill ha.

– Jag älskar att rita och planera rum, så jag lade väldigt mycket tid på att skissa och mäta, googla, läsa och fundera. En underbar sysselsättning som man kanske inte kan göra så många gånger i livet. Vi hade inte obegränsad budget, men det var viktigt att göra det ordentligt med bra material och förhållandevis tidlöst så att det inte behöver göras igen på länge.

Annons

Ljusgrönt kök hemma hos Nina Persson i New York

Skålar och burkar hemma hos Nina Persson i New York

Fördelen med att ha dubbla boenden var att de slapp leva i renoveringsdamm och byggkaos – när familjen väl flyttade in var grunden redan klar.

– Det var bara att långsamt packa upp. Vi hade gjort oss av med mycket möbler sedan vi hade ett hem i Sverige senast, så vi kunde liksom känna efter hand vad vi verkligen behövde skaffa och vad den här lägenheten ville vara. Och lägenheten ville inte ha så mycket möbler. Däremot har jag samlat på mig ganska mycket grejer. På så vis är jag en materialist, de prylar jag omger mig med tror jag är lite laddade med något viktigt. I hotellrum brukar jag direkt sprida ut mig så mycket jag kan, även om jag bara ska sova där en natt.

Annons

Badrumsskåp hemma hos Nina Persson i New York

Tavelvägg hemma hos Nina Persson i New York

Nina Persson: ”För mig är också hemmet en förlängning av mig själv”

För mig är också hemmet en förlängning av mig själv. Eller av oss, i någon mån finns alla i familjen synliga även om jag är rädd att det blir mest jag eftersom det är jag som ”projektar” och fixar. Men det ska finnas utrymme för oss alla tre. Nils ska kunna leka och pyssla. Och även om det inte är livsviktigt att kunna hänga uppochner i en yogahammock, är det väldigt härligt. Vi är inte supersociala och ganska dåliga på att laga mat, så vi har inte lagt så mycket kraft på att göra plats åt en massa människor, men det har visat sig fungera bra ändå de gånger folk kommer hit.

Rund spegel i sovrummet hemma hos Nina Persson i New YorkLjust och harmoniskt sovrum hemma hos Nina Persson i New York

Annons

För två frilansande musiker och med Ninas växande keramikverksamhet att ta hänsyn till var det också viktigt att kunna arbeta någorlunda bekvämt hemma.

– Jag har mitt eget arbetsrum där jag kan sy eller skriva. Annars jobbar jag i hela hemmet, vi har sparat ganska mycket golvyta som man kan sitta och sprida ut sig på. Jag har också en keramikverkstad i andra änden av stan, så där kan jag gå loss med mer grisiga projekt.

Av Emma Persson Lagerberg
Foto Petra Bindel

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här!

Dela på:

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION:


Annons

Laddar