Färgstarkt och stilsäkert hos inredaren i Stockholm

Färgstarkt hem på Södermalm i Stockholm
Stig in hos en riktig sakälskare som mellan täta flyttlass lever som han lär: Stilsäkert och cirkulärt.
Annons

Christian Quaglia är mannen bakom Brandstationen och Herr Judit på Södermalm i Stockholm. Liksom hans vintagebutiker är hans hem, som delas med äkta maken Anders och barnen Sixten fem år och Hedda ett år, en riktig pralinask för alla som gillar inredning med djärva uttryck, stor personlighet och höga stilpoäng.

Annons

Mörkblå sammetssoffa på Södermalm

Christian Quaglia i sitt hem på Södermalm

Vad föll ni för i den här lägenheten?

– Vi såg ett jätteroligt projekt. Den hade varit i en familjs ägo sedan 1920-talet vilket är unikt i flyttkarusellernas Stockholm. Här var mörkt och murrigt och varje decennium hade gjort sitt avtryck. Men i grunden fanns en fin planlösning och fönster i alla väderstreck.

Annons

Vad har ni ändrat?

– Vi rev någon vägg, återgav taket dess fulla höjd på 3,17, tog bort plastmattorna och allt murrigt. Och pizzavalvet som hade byggts upp och tapetserats med fejktegel, troligtvis efter någon inspirerande Mallorca-resa på 70-talet, fick tacka för sig. Sedan stod lägenheten här i sin prakt: Ljus och med riktig våningskänsla.

Hur länge har ni bott här?

– Ett helt år.

Gulmålade väggar och förvaring på Södermalm

Annons

Ljusrosa matplats på Södermalm

Vad! Har ni hunnit det samtidigt som ni har en fem- och en ettåring!?

– Jaa, både jag och min man är duracellkaniner och vi har vanan inne. Vi har varit tillsammans i tolv år och flyttat elva gånger. Vi gör mycket själva och det vi inte kan lejer vi bort.

Du jobbar ju med inredning och din man är läkare, är det självklart att du får bestämma?

– Åh nej. Vi är båda passionerade när det gäller inredning och har lika starka åsikter. Det blir många, heta diskussioner men det är också kul med någon som utmanar en.

Nämn en vattendelare.

– Wegners Flagline Chair. Den är en riktig stridsgrej. Anders gillar den inte och visst, den är lite knepig att sitta i och den används inte mycket men jag älskar den förbannade stolen.

Annons

Varför?

– Den är klockren, tar ut svängarna samtidigt som den är så enkel. Stål och rep. En udda kombo som blev hur bra som helst. Tänk på alla stolar formgivare gör, de måste uppfinna hjulet på nytt, åter och åter igen. Men ibland är det enkla det vackra. Det behöver inte vara mahogny och intarsia och tusentals timmars arbete.

Växter och blommor i fönstret på Södermalm

Gulmålat barnrum på Södermalm

För att understryka det så står stolen också bredvid ett präktigt barockskåp…

– Det är vår äldsta möbel, från 1700-talet. Jag älskar att blanda årtionden och århundraden, det är levande och spännande. Jag kan i alla fall inte begränsa mig. Att våga blanda har alltid varit min nyckel, att skapa kontraster utan ängslan.

Annons

Vilket är det roligaste inredningsuppdrag du haft?

– Det var hos en man som flyttade hem efter åtta år utomlands. Jag gjorde en ”moodboard” och fick nycklarna till hans lägenhet i handen. Ha sa bara ”kör”– med allt från väggfärg till badrumsmatta. Det var ett mäktigt förtroende.

Hur är flödet med saker in och saker ut?

– Det var en mer strid ström in innan vi hade barn, då körde vi bara på, men med barnen kom en ny realitet. Bort med grejer som kan välta eller rivas ner. Då har vi i stället satsat mer på väggarna, för kreativiteten och lusten att göra om, fixa och dona finns ju kvar.

Ljusblå sovrum på Södermalm

Ljusblått rum, klädförvaring på Södermalm

Annons

Det var halva svaret…

– Jag älskar ju saker och för att inte bli en ”hoarder” måste jag anamma tänket att jag förvaltar, jag äger och älskar sakerna ett tag men sedan får någon annan ta hand om dem. Det är ju också det cirkulära tänk som hela min affärsverksamhet grundar sig på.

Ditt bästa budgettips för att få lite av er elegant ombonade stil?

– Satsa på belysning! Du får ett vackert objekt men också stämning och ljus. Växter, krukor och blommor gör också otroligt mycket för känslan.

Tack för pratstunden, nu kanske du måste gå och packa eller strida för att Flagline Chair ska få följa med flyttlasset?

– Ja, tänk på fredag flyttar vi till förorten. Till vårt hus med sju kök.

Vardagsrum med tavelvägg, palm och mönstrade textilier på Södermalm

Annons

På riktigt?

– Det är ett gammalt hus som varit bland annat ålderdomshem och provboende för narkomaner. Men Enskede har alltid varit min dröm och det här känns som målet för bostadskarriären. När vi väl bor där hoppas vi faktiskt att vi har flyttat klart. Det är bara att kavla upp ärmarna och köra!

Av: Myrica Bergqvist
Text: Sophia Genitz
Foto: Patric Johansson

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här!

 

LÄS MER:

Annons
Dela på:

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION:


Annons

Laddar