ANNONSSAMARBETE MED SP FÖNSTER

Artisten Linnea Henrikssons stora dröm är uppfylld – "Jag vill öppna dörrarna och låta resten få höra!"

Linnea Henriksson och Wille Alin bjuder på en spelning i deras nya musikstudio i Ugglarp, Halland.

Artisten Linnea Henriksson drömde om att skapa en musikstudio med utsikt över de halländska slätterna och havet. Men hur blir det med ljudet i en studio full med stora fönster? Följ med Linnea i processen till det som blev ett drömbygge och kolla in bilderna från invigningen!
07 juli, 2022

Ända sedan Linnea Henriksson och hennes partner Wille Alin tog över ansvaret för familjens sommarstuga i Ugglarp, Halland, har drömmen om en studio med utsikt över kohagar och hav hägrat.

Hon kände sig oinspirerad att skriva musik i källarlokaler utan fönster och drömde om att ha en musikstudio med stora fönster där hon skulle finna inspiration bara genom att låta ögonen glida över landskapet.

Ugglarp

Musikstudion i Ugglarp ligger i en otrolig miljö där Linnea kan hitta inspiration och skriva musik.

När Linnea skulle välja fönster till sin studio föll valet på SP Fönster – ett av Sveriges äldsta fönsterföretag grundat i Edsbyn, Hälsingland 1946. SP Fönster tillverkar sina fönster av tall från närliggande skogar där hållbarhet är en viktig del i hela tillverkningsprocessen, vilket Linnea särskilt gillade.

Linnea och Wille

Wille Alin och Linnea Henriksson.

– Min mormor och morfar byggde sommarstugan i början av 60-talet och det har varit en kär plats för hela min familj. Det kändes viktigt att studion gifte sig med sommarstugan så fönstren har samma känsla i stil och storlek som sommarstugans. Jag vill skriva musik som är en del av den värld jag lever i och det liv jag lever. Då måste man ha fönster för att vara i kontakt med den.

Att välja rätt fönster till en musikstudio är A och O

Bygget av musikstudion har tagit 1,5 år men drömmen om studion har funnits mycket längre än så. Att ha fönster i en musikstudio är enligt många helt omöjligt eftersom glas är ett hårt material som traditionellt sett inte passar i en musikstudio där man istället brukar välja mjuka material som absorberar ljud. Men om viljan, modet och expertisen finns så går det att bygga en musikstudio med fönster.

– Vi har en hel fantastisk utsikt från tomten i sommarstugan och det skulle inte vara någon vits att bygga här om man inte fick ta del av utsikten från studion. Men, det är inte helt enkelt att ha stora fönster i en studio. Eller, det var åtminstone inte lätt förrän SP Fönster kom med i bilden.

SP Fönster är experterna som vet hur viktigt det är att välja rätt fönster när man bygger en musikstudio. Det viktigt att fönstren är av hög kvalitet som håller länge och att de inte är otäta i karm och båge. Dessutom behöver man välja glas med tre glasrutor vilket ljuddämpar. Genom att välja till ljudlaminat i det yttersta och innersta glaset får man två tjockare glas som ger bra ljudisolering utifrån och in – och inifrån och ut. Glasen gör också att det blir mindre ekoeffekt på ljudet i rummet.

Linnea och Wille

Linnea och Wille hälsar gästerna välkomna till deras paradis och den nybyggda musikstudion.

De fönster vi har valt i vår studio jobbar med resten av byggnaden för att få en bra ljudmiljö, både genom sina egenskaper och sin placering.– Det är en känslig process att skriva musik och jag delar verkligen inte med mig av den innan jag känner mig redo. Hade det inte gått att isolera så här bra hade jag inte känt mig bekväm att jobba i studion och då hade det ju blivit pannkaka alltihop. Väldigt skönt att få ”stänga in sig” och sen när man känner sig klar, få öppna dörrarna och låta resten få höra, säger Linnea.

"De kommer inte tro sina ögon!"

Eftersom musikstudion är alldeles ny bjöd Linnea och Wille nyligen över grannar och byggarbetare på en härlig musikstund för att inviga studion. Medan solen sken bjöds det på både pizza och dryck medan Linnea tog ton uppifrån en provisorisk scen på lastpallar.

Ugglarp

Gästerna bjöds på pizza och öl.

– Jag kunde inte ana att det skulle bli så här bra. Härinne i min egen studio är det ljust från de stora fönstren och instrumenten står redo att spelas på. Just nu ser jag mest fram emot att ta hit hela mitt band och repa inför sommarens turné. De kommer inte tro sina ögon!

Konsert

En mysig stämning på en vacker plats när Linnea Henriksson och Wille Alin uppträder.


Så här med facit i hand konstaterar Linnea att det är viktigt att allt får ta tid. Bara att planera och diskutera tog ett halvår och sen tog det ett halvår till att bygga allt.

Ugglarp

Kanske en av de gemytligaste platserna för en spelning! Här planerar Linnea och Wille fler trädgårdsspelningar.

– Ju mer tid man lägger på planeringen desto bättre när bygget väl drar igång för då börjar också känslokarusellen. När man bygger helt nytt kan det lätt bli lite överväldigande att allt är möjligt men jag lärde mig verkligen att våga lita på processen och hitta ett lugn i att vi har tänkt rätt. Allt kan man inte veta innan så man måste våga satsa!

Musikstudio

Utsikten från fönstren i studion är makalös.

Vill du också bygga en musikstudio eller har du ett annat projekt du behöver fönster till? Läs mer hos SP Fönster!