Därför är du trött – trots att du sover mycket

06 nov, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Därför är du trött när väckarklockan ringer.
Är du fortfarande trött när väckarklockan ringer – trots att du sovit åtta timmar? Orsaken kan vara att din sömnkvalitet inte är så bra – eller att du vaknar vid "fel" tillfälle.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Bara för att vi sover länge, behöver inte det betyda att vi sover bra. Det finns nämligen något som är minst lika viktigt för vår återhämtning som längden på sömnen.

– Sömnkvaliteten spelar också en viktig roll för hur mycket återhämtning du får med sömnen. Om du till exempel ligger i sängen i åtta timmar men inte når de djupa sömnfaserna kommer du inte att känna dig utvilad, säger Christian Benedict, docent vid institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet, till tidningen Metro.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Hur trött du känner dig på morgonen kan också ha att göra med vilken sömnfas du är i precis innan du vaknar. Har du varit i djupsömn spelar det ingen roll hur många timmar du sovit, du kommer ändå att känna dig trött. Om man vaknar direkt ur djupsömn, känns det förmodligen som om man sovit väldigt dåligt fast man kanske i själva verket har haft en riktigt god natts sömn.

När forskare mäter olika sömnfaser använder de något som kallas polysomnografi. Men det går att bedöma sin sömnkvalitet också utan så avancerade metoder.

Annons

Genom att vara uppmärksam på sin egen trötthet under dagen kan man få ett hum om hur gott man egentligen sover på natten, enligt Metro.

– Om du efter några timmar fortfarande har känslan av att du är trött och i behov av sömn kan det vara ett tecken på att din sömnkvalitet inte var bra, och att det inte är kopplat till att du väcktes från en djup sömnfas, säger Christian Benedict till tidningen.

Så påverkar de olika sömnfaserna

Men om du tvärtom känner dig väldigt trött vissa dagar och väldigt utvilad andra – trots att du sovit lika länge alla nätter – hänger det troligtvis ihop med vilken sömnfas du var i när du vaknade. I dag finns det appar som går att ladda ner till telefonen och som påstår sig kunna väcka dig i ”rätt” sömnfas. Enligt Christian Benedict fungerar de ännu inte för alla, men han säger till Metro att utvecklingen hela tiden går framåt.

Men det finns varningssignaler att ta på allvar. Om du följer alla rekommendationer för en god sömn, men ändå känner dig konstant trött, är det troligtvis inte så att du vaknar ur djupsömn varje morgon.

Annons

– Då kan man tänka sig att det kanske finns en bakomliggande sjukdom. Man får inte glömma att sömnrubbningar kan vara ett symptom på flera sjukdomar, säger Christian Benedict till tidningen.

Om du misstänker att din trötthet beror på en sjukdom, ska du uppsöka en läkare och få en ordentlig utredning. Sömnapné, som innebär att man har upprepade andningsuppehåll när man sover, kan vara en orsak till konstant trötthet.

Symptom på sömnapné är till exempel att man känner sig väldigt trött på morgonen och fortsätter vara trött under dagen. Man kan också känna en ”klumpkänsla” i munnen när man vaknar, eftersom andningsuppehållen ofta beror på att tungan faller bakåt i svalget och täpper till luftströmmen, enligt 1177 Vårdguiden.

Läs mer:

Så mycket sömn har du förlorat sedan du fick barn

6 saker du bör göra innan du lägger dig – för en bättre sömn

Så lite sömn kan du få – och ändå fungera hela dagen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons