Annons

Annons

6 böcker av kvinnliga författare som vi ser fram emot 2018


6 böcker av kvinnliga författare som vi ser fram emot 2018

Ska 2018 bli året då du börjar läsa fler böcker? I så fall har du ett riktigt bra bokår att se fram emot. Här är nio böcker av kvinnliga författare som vi ser fram emot 2018.

Margaret Atwood, författaren bakom den hyllade romanen The Handmaids Tale, var en av favoriterna inför tillkännagivandet av 2017 års nobelpristagare i litteratur. Men det blev inte hon som tilldelades priset, utan Kazuo Ishiguro. Han blev den hundrade mannen att tilldelas nobelpriset i litteratur – antalet kvinnor är 14.

Annons

Med det sagt vill vi gärna lyfta några kvinnliga författare som släpper böcker under första halvan av 2018, och det verkar sannerligen som att det kommer att bli ett riktigt bra bokår!

Ormen i Essex av Sarah Perry

Sarah Perry och boken Ormen i Essex.

Sarah Perry och boken Ormen i Essex. Foto Jamie Drew/Albert Bonniers förlag

Ormen i Essex har redan blivit oerhört hyllad och prisad internationellt, och den 20 februari 2018 kommer den i svensk översättning. Den har bland annat jämförts med Charles Dickens böcker, toppat Sunday Times bästsäljarlista och blivit belönad med det brittiska bokhandelspriset Waterstones Book of the Year och British Book Awards Overall Book of the Year.

Handling:

London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora.

Aldrig mer av Sara Larsson

Sara Larsson och boken Aldrig mer.

Sara Larsson och boken Aldrig mer. Foto: Norstedts

Sara Larsson debuterade 2015 med Den första lögnen som handlar om våldtäkt, synen på sexualitet och en kvinnas rättslöshet. Nu följer hon upp med ännu en högaktuell roman, denna gång handlar det om kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige och Europa. Boken släpps till försäljning i början av januari.

Handling:
16-åriga Andreea från Bukarest hoppas att livet ska bli bättre i Spanien, men det visar sig vara en mardröm. Hon hålls fången i en liten lägenhet och säljs upprepade gånger av hallickar. När hon så småningom hamnar i Sverige bestämmer hon sig för att aldrig mer bli utnyttjad. Oavsett konsekvenserna.

En annan Alice av Liane Moriarty

Liane Moriarty med boken En annan Alice.

Liane Moriarty och boken En annan Alice. Foto: Albert Bonniers förlag

Liane Moriarty är författaren bakom boken Big Little Lies, som även blivit en hyllad tv-serie. I sin nya bok En annan Alice bjuder hon på igenkänning, humor och allvar när hon beskriver en minnesförlust som är minst sagt komplicerad.

Handling:
En annan Alice är en roman om chansen att få göra om och göra rätt. När Alice vaknar upp efter att ha slagit i huvudet på gymmet är hon 39 år, inte 29. Hon tror att hon är nygift, störtförälskad i sin man och gravid med sitt första barn, men egentligen är hon trebarnsmamma och mitt i en uppslitande skilsmässa. Tio år har fullkomligt raderats från hennes minne – ett årtionde då hon uppenbarligen fått för sig att bli träningsfanatiker, då hon glidit ifrån sin älskade man Nick, då hon förlorat närheten till sin syster och på något sätt tappat bort sig själv. 

Händelsehorisonten av Balsam Karam

Balsam Karam och boken Händelsehorisonten.

Balsam Karam och boken Händelsehorisonten. Foto: Norstedts

Författaren Balsam Karam arbetar som bibliotekarie i Rinkeby utanför Stockholm. Händelsehorisonten är hennes debutroman, och det är en existensiell och politisk berättelse om en ung kvinnas ihärdiga tro på en bättre värld och om att inte låta sig kuvas. Boken släpps i mars.

Handling:
Milde är en ung kvinna från Utkanterna, en plats bakom bergen, där mödrar och döttrar lever utanför samhället. Dit har de deporterats, där lever de utan rättigheter och under svåra omständigheter. Men Milde är upprorisk. Hon är sjutton år när hon – tillsammans med två vänner – kastar molotovcocktails mot stadsbyggnadskontoret i staden, det sägs att hon är hjärnan bakom upproret.

Himlen måste sakna en ängel av Linn Maria Wågberg

Linn Maria Wågberg och boken Himlen måste sakna en ängel.

Linn Maria Wågberg och boken Himlen måste sakna en ängel. Foto: Norstedts

Linn Maria Wågberg har tidigare varit sångerska i gruppen Sonic Dream Collective och debuterar som författare i och med boken Himlen måste sakna en ängel, en bok som handlar om en sann och hjärtslitande berättelse om sorg, kris, ilska, hopp och hur man lever vidare när livet inte blir som man har tänkt. Boken släpps i april 2018.

Handling:
Det är sommaren 2015. Hon befinner sig på en idrottsplats när telefonsamtalet kommer: ”Sitter du ner?” Hon får veta att hennes son Leo har varit med om en fruktansvärd kanotolycka på ett konfirmationsläger i Åre. Ingen kan svara på hennes upprepade fråga: ”Lever han?” Leo har hamnat i iskallt vatten och därefter drabbats av hjärtstillestånd. Först efter att ha legat död under ytan i flera timmar hittas han. Död. 14,5 grader i kroppstemperatur. Men efter sex timmar lyckas räddningspersonalen på ett mirakulöst sätt få hans hjärta att börja slå igen.

Hur man gör succé på ett dårhus av Emmy Abrahamson

Emmy Abrahamsson med boken Hur man gör succé på ett dårhus.

Emmy Abrahamson och boken Hur man gör succé på ett dårhus. Foto: Albert Bonniers förlag

Författaren Emmy Abrahamson gjorde succé med boken Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske, och nu är hon tillbaka med en ny komisk och varm berättelse om att gå sin egen väg – även i motvind.

Handling:
Majas karriär som ståuppare är inte precis lysande. Inte hennes liv i övrigt heller. Det började när hennes mammas pessar gick sönder, och på sistone har hon brutit sig in i en stuga för att stjäla sprit, avtapetserat sin bästis väggar – till hälften – som en överraskning och missat ett viktigt steg i karriären på grund av en ouppfostrad hund. Men det är väl inget att bli inlagd på psyket för, eller?

Läs mer: Här är ELLE-bloggarnas 13 bästa boktips

 

(40)
(0)
(0)
Annons


Annons

Annons


Annons

För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Laddar