Annons

Annons

5 steg: så blir du av med dina pormaskarDe flesta av oss har dem men vi vill alla bli av med dem: Pormaskarna. ELLE guidar dig genom djungeln av produkter och ger dig de bästa tipsen för att bli av med de små prickarna.

Först och främst tänkte vi reda ut varför vi får pormaskar. Det snabba svaret på den frågan är att ibland producerar huden för mycket talg. För hög talgproduktion gör att porerna täpps till och du får pormaskar. Att man har mycket pormaskar kan bero på många olika orsaker. Det kan vara genetiskt men kan också bero på att man använder fel produkter. Här är fem steg för att bli av med pormaskar.

Gilla ELLE på Facebook

BHA-syra/salicylsyra

Vad BHA-syra (går även under namnet salicylsyra) gör är att den löser upp talg i porer och därför, vid regelbunden användning, försvinner pormaskarna. Syran innehåller även anti-inflammatoriska ämnen som minskar risken att en pormask utvecklas till en finne. Glöm dock inte att syran gör dig mer känslig mot sol och därför ska du alltid använda solskyddsfaktor.

Kläm inte! 

Regeln nummer ett som många av oss ändå ignorerar. Om du klämmer en pormask hemma finns det stor risk att bakterier tar sig in och inflammerar pormasken. Detta kan resultera i finnar och ärrbildning. Så för att inte förvärra hudens tillstånd undvik att klämma.

Unna dig en ansiktsmask

Lägg en ansiktsmask en till två gånger i veckan för att hjälpa din hy. Lermasker exfolierar och täppa till dina porer. För att detta ska ge effekt måste du regelbundet lägga din mask.

Retinol 

Också känd som A-vitamin. Produkter som innehåller retinol hjälper till att dämpa talgproduktionen i din hy, vilket i sin tur leder till att dina porer inte lika lätt täpps till. Utöver det minskar även retinol bakteriebildningen på huden vilket motverkar finnar och andra orenheter.

Professionella behandlingar

För dig som verkligen vill bli av med pormaskarna finns det hudvårdsbehandlingar att gå på. Testa exempelvis en AHA-syre-behandling som hjälper till att exfoliera bort det översta lagret av döda hudceller.

ELLEs favoritprodukter för att behandla pormaskarna.

LÄS OCKSÅ:

11 VATTENFASTA MASCAROR

SÄSONGENS BÄSTA BRUN UTAN SOLPRODUKTER

HUDROLLERN – ALLT DU BEHÖVER VETA OM DEN SENASTE SKÖNHETSSNACKISEN

Retinolserum med hög andel A-vitamin: R-retinoate, 1 995 kr, Medik8.

BHA-syra-peeling-toner: 2% bha liquid, 369 kr, Paula’s Choice.

Extra porrengörande lermask:  Purifying clay masque, 299 kr, Exuviance.

BB-cream med antiinflammatorisk effekt och spf: Illuminating supple blemish cream spf 40, 329 kr, Klairs.

(0)
(0)
Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 

Annons

Laddar