Varför doftar parfym olika på olika människor?

13 okt, 2018 
AvEmma Castman
Har du tänkt på att samma parfym kan dofta olika på olika människor? Slump eller vetenskap? Experten Linda Landenberg förklarar varför!
Annons

Någon doftar ljuvligt på en fest och du väljer att investera i samma parfym. Till din stora besvikelse känner du inte igen doften – det var ju inte alls så den luktade innan. Känner du igen dig? Faktum är att samma parfym kan dofta olika på olika människor. Det kan till och med vara som så att samma doft luktar olika på dig, beroende på när du använder den.

Linda Landenberg har jobbat i parfymbranschen i 30 år och är sedan sju år tillbaka expert inom området doft. Hon har läst bioteknik på högskolenivå och har studerat råvaror och parfym i södra Frankrike. Förra året lanserade hon dessutom fyra egna dofter. För oss berättar hon om varför parfym doftar olika på olika människor:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Parfym är kemi och vetenskap. Doft luktar olika på olika människor, men också olika på samma människa beroende på var i livet hen befinner sig och hur hen lever. Enkelt förklarat – ens livsstil doftar och i takt med att den förändras, förändras också parfymens lukt, säger Linda Landenberg.

Annons

Berätta mer, hur kan samma parfym dofta olika?

– Det finns inte ett svar på den frågan. Hur parfymen doftar beror dels på vilka råvaror den innehåller. Vissa råvaror har en förmåga att hålla sig kvar som ett ”second skin”, samtidigt som andra råvaror förbrukas fortare på huden. Parfym kan också dofta olika beroende på hur länge doften suttit på huden. Det är därför man pratar om toppnoter, hjärtnoter och basnoter i parfymvärlden. Sen finns det mänskliga faktorer som också spelar roll.

Livsstil, dna och hormoner spelar roll för hur parfymen doftar
Det finns både kemiska och mänskliga faktorer som påverkar parfymens doft.

Vilka är de mänskliga faktorerna?

– Allas hud har en egen kemisk sammansättning, och den beror på dna, hormoner och livsstil. Sammansättningen påverkar hur en parfym binder sig till huden och när den avdunstar. Händelser som pubertet, mens och klimakteriet har inverkan på den kemiska sammansättningen och påverkar hur din parfym kommer att dofta. Parfymen du använde som tonåring kommer med andra ord inte kännas likadan när du använder den som vuxen. Sen kan dofter också skilja dig från vecka till vecka, till exempel beroende på om du har mens eller inte. Vissa tider på månaden kan dofter till och med försvinna helt. Det beror på dina hormoner.

Annons

– När man pratar om att livsstilen spelar roll för doftens uttryck syftar man till att kosthållning och träningsnivå också påverkar hudens kemiska sammansättning.

Vad ska jag tänka på när jag investerar i en ny parfym?

– Många jag möter är besatta av hur länge doften i en parfym sitter i. Men så ska man inte tänka. Det handlar om att du ska älska doften du bär. Hur länge parfymen sitter på kroppen varierar ju från dag till dag och beror på var i livet du befinner dig. Mitt tips är att du bygger upp en personlig doftgarderob. Det betyder att du bär olika dofter för olika situationer, humör, känslor och sammanhang. Tänk själv, vi förändras genom livet och har olika behov i olika skeden. Låt din doft spegla var i livet du befinner dig – och vem du vill vara när du bär den.

Foto: IBL

Läs mer:

Annons