Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Sulfatfritt schampo och refills – så gör du din hårvårdsrutin miljövänligare

12 apr, 2021 
Naturligt baserat och sulfatfritt schampo är här för att stanna – men vad är egentligen skillnaden på det och ett ”vanligt” schampo? ELLEs Carin Hellman ger dig guiden till en mer miljömässig hårvårdsritual.
Annons
Hedda Stiernstedt: Så ser min beautyrutin ut – del 1Brand logo
Hedda Stiernstedt: Så ser min beautyrutin ut  – del 1
Hedda Stiernstedt delar med sig av sin beautyrutin och sina favoriter.

Det dyker upp allt fler "gröna" alternativ i hårvårdshyllorna – schampokakor som sparar vattenresurser, schampo utan sulfater och till största del naturligt baserade och refills som sparar plaståtgång och är enkla att återvinna.

"Gröna" schampon passar alla hårtyper.

Du har säkert hört talas om sulfater (även kallade SLS och SLES). De är de vanligaste rengörande ingredienserna i syntetiskt, traditionellt schampo. De har en fantastisk förmåga att tvätta håret rent från fett och smuts och ger även den bubblande, löddriga effekten. Men de kan också verka uttorkande och irriterande, speciellt för dem med känslig hårbotten.

Annons

Om hårbotten torkas ut kan det leda till att den kompenserar genom att producera mer av dess naturliga oljor – vilket gör att håret snabbt känns flottigt och otvättat.

I ”gröna” schampon med en formula baserad på naturliga ingredienser har sulfaterna ersatts med bland annat kokosderivat, som fungerar på liknande, djuprengörande sätt, minus det bubblande löddret som sulfater ger.

Sulfater är inte farligt

Man ska dock komma ihåg att sulfater inte är farliga för hud eller hår och de har inte någon stor miljöpåverkan när de sköljs ut i avloppen.

Däremot har många naturligt baserade schampon en större andel i övrigt, biologiskt nedbrytbara ingredienser än ett syntetiskt framställt.

Hur fungerar ett "grönare" schampo?

Sulfatfria och naturligt baserade schampon blir ett allt vanligare inslag i våra hårvårdshyllor. Samtidigt tar allt fler aktörer större ansvar för att plastförpackningarna tillverkas av återvunnen plast, och ser till att schampot sedan finns som refill att fylla på den befintliga flaskan med.

Annons

Nya schampokakor – hur fungerar det?

Så kallade schampokakor är ett annat, mer miljömässigt grepp, där man både skippar sulfater och yttre plastförpackning. Men det är framförallt att man inte har något vatten i formulan, som alltid annars hamnar högt upp i inci-listan i mer traditionellt schampo - vattnet adderar du i stället själv i duschen. Och utan vatten i formulan får man fram en solid ”kaka” som i snitt räcker två gånger längre en ett schampo på traditionell flaska.

Schampokakor är egentligen inget nytt, det har funnits länge i eko-hylllan, men nu fått plats och flyttat in i "finsalongen" där Garnier, WeDo och franska Odacité bland annat har lite lyxigare typ av schampokakor.

De kan kännas lite annorlunda att använda om. man är van vid ett mer traditionellt schampo – det kan ta ett par gånger innan håret vant sig vid den och man får jobba en stund med kakan för att få upp ett maffigt lödder.

Annons
552M Soap Free Shampoo Bar från Odacité. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Odacité Soap free shampoo bar ger ett härligt krämigt lödder och mukgörande kokos- och arganolja. Läs fler recensioner och köp produkten här. (reklamlänk)

WeDo shampoo bar. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

WeDo-schampokaka Shampoo bar ska räcka upp till 80 (!) tvättar och innehåller bland annat mjukgörande arganolja och sheasmör. Läs fler recensioner och köp produkten här. (reklamlänk)

Annons

När ska man använda det?

Känns din hårbotten ofta irriterad och blir flottig snabbt kan det vara värt att prova ett sulfatfritt schampo. Kom ihåg att det är lite av en tillvänjningsperiod i början, både för håret och för dig som användare, när du går över till ”grönt” och sulfatfritt i schampoflaskan. Känslan och effekten skiljer sig lite från det vi är vana vid, men ge det ett par veckor så märks ofta skillnad både i hårbotten och på längderna.

”Grön”och sulfatfria hårvårdsprodukter

Schampokaka med biologiskt nedbrytbar formula – Solid shampoo coco, Garnier

Schampokaka med 97 procent biologiskt nedbrytbar formula och noll procents plastavfall. Respons solid shampoo coco, 65 kr, Garnier. Läs fler recensioner och köp produkten här. (reklamlänk)

Garnier schampokaka.
Solid shampoo coco, 65 kr, Garnier. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Ekocertifierat schampo – Eco therapy revive shampoo, Maria Nila.

Ekocertifierat schampo med ljuvlig doft och återuppbyggande formula. Eco therapy revive shampoo, 299 kr, Maria Nila. Läs fler recensioner och köp produkten här. (reklamlänk)

Annons
maria Nila sulfatfritt schampo.
Eco therapy revive shampoo, 299 kr, Maria Nila. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Naturligt baserat schampo – Organic moisturizing gentle shampoo, Björn Axén

Naturligt baserat och till större delen ekologiskt framställt schampo med bland annat aloe vera. Organic moisturizing gentle shampoo, 190 kr, Björn Axén. Läs fler recensioner och köp produkten här. (reklamlänk)

Björn Axén eko-schampo.
Organic moisturizing gentle shampoo, 190 kr, Björn Axén. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Refill av grönt schampo – Classic shampoo refill, Rahua

Miljösmart refill av Rahuas klassiska naturligt baserade och sulfatfria schampo. Classic shampoo refill, 399 kr, Rahua. Läs fler recensioner och köp produkten här. (reklamlänk)

Annons
Rahua sulfatfritt schampo.
Classic shampoo refill, 399kr, Rahua. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

100 % "hållbart" schampo – A single shampoo, Davines

Naturligt baserat schampo med 100 procent spårningsbara ingredienser. A single shampoo, 319 kr, Davines. Läs fler recensioner och köp produkten här. (reklamlänk)

Davines sulfatfria schampo.
A single shampoo, 319kr, Davines. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Naturligt sulfatfritt schampo – Source essentielle delicate shampoo, L’Oréal Professionnels

Source essentielle delicate shampoo från L’Oréal Professionnels är ett 96 % naturligt baserat schampo, mjukt återfuktande och lika fint att titta på som härligt att tvätta håret med. Läs fler recensioner och köp produkten här. (reklamlänk)

Annons
Sulfatfritt schampo L'Oréal.
Source essentielle delicate shampoo från L’Oréal Professionnels. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons