ANNONSSAMARBETE MED HUDHELSE

Skönhetsvärldens nya buzzword – har du koll på inflammaging?

Vi känner alla till att huden kan åldras av stress, dåliga sömnvanor och att strunta i SPF. Men visste du att inflammation i kroppen, som i skönhetskretsar kallas inflammaging – kan göra att vi förlorar vårt glow?
24 maj, 2022

Inflammaging är ett relativt nytt begrepp och handlar om att huden åldras på grund av en lågintensiv, kronisk inflammation. Begreppet kommer från ordet inflammation och engelskans åldrande, aging – och tanken bakom begreppet är att kronisk inflammation står för en del av hudens åldrande.

Ger inga symptom

Kronisk inflammation är ett tillstånd som pågår utan att det ger några särskilda symptom. Våra celler, som är uppbyggda för att kunna hantera korta perioder av inflammation, får stora utmaningar och blir överarbetade om inflammationen pågår under en längre tid. I stället för att hjälpa kroppen att bli av med döda hudceller eller bygga upp nytt kollagen så arbetar kroppen i stället för att stävja inflammationen. För huden kan det visa sig som rodnad, akne, eksem, rosacea och en allmän känslighet i huden. Inflammaging kan med andra ord vara anledningen till att din hud ser äldre ut än den borde.

doktor

Hudläkaren Dr. Micheal Zangani tipsar oss om ingredienser och produkter som hjälper vid inflammaging.

Hudläkaren Dr. Michael Zangani berättar att en hud som är reaktiv och känslig kan ha en pågående inflammation i kroppen, något som senare kommer visa sig som rynkor och förlorad lyster. Dessutom kan inre faktorer, som höga stressnivåer, för lite sömn, dålig kosthållning, eller yttre faktorer, som UV-strålning, fria radikaler och föroreningar, bidra till att försvaga hudbarriären – hudens yttersta lager.

– Hudbarriären är kroppens rustning och skyddar mot yttre påverkan av till exempel sol och föroreningar. När den har försvagats är vi inte längre lika väl skyddade, vilket återigen leder till ökad inflammation, säger Dr. Zangani.

Viktigt med solskydd

Därför är det viktigt att bygga upp hudbarriären för att både förebygga och behandla inflammaging. Detta görs genom att skydda mot yttre påverkan och genom att tillföra ingredienser som återuppbygger hudbarriären. Solskydd är det allra viktigaste vi smörjer in huden med varje dag.

– Detta är ju något de flesta känner till, men det måste upprepas ofta. Solskydd med hög solskyddsfaktor är något som alla omedelbart bör lägga till i sitt hudvårdsprogram, berättar Dr. Zangani.

Förutom en hög solskyddsfaktor finns det några nyckelingredienser som det är viktigt att ha med i hudvårdsrutinen för att bygga upp hudbarriären. Antioxidanter som reparerar barriären får gärna stå på ingredienslistan och ZO Skin Health har många produkter som innehåller alla de rätta ingredienserna – som bidrar till att optimera hudhälsan.

4 produkter som bygger upp hudbarriären

serum

ZO Illuminating Aox Serum från ZO Skin Health hjälper huden att tackla inflammaging.

Steg 1: ZO ILLUMINATING AOX SERUM

Kliniskt dokumenterade ZO AOX serum är ett helt nytt och avancerat antioxidantserum som jobbar målinriktat för att reducera inflammation i huden. ZO AOX har ny, patenterad teknik – ZOPOLY® som skyddar mot yttre och inre negativ påverkan som utlöser tecken på för tidigt åldrande. Patenterade ZOX12® och ZO-RRS2®neutraliserar oxiderande stress och dämpar synlig rodnad.

daily

Zo Daily Power Defense från ZO Skin Health hjälper oss att ligga steget före våra hudproblem.

Steg 2: ZO DAILY POWER DEFENSE

Nya ZO Daily Power Defense har utvecklats för att stärka huden och förhindra skador orsakade av inflammation. Den nya, patenterade tekniken ZOPOLY® skyddar mot yttre och inre faktorer som utlöser tecken på för tidigt åldrande. ZO-RRS2® dämpar inflammation och reducerar synlig rodnad.

produkter

Solskydden ZO Brightalive och Zo Daily Sheer är en viktig del av hudvårdsrutinen.

Steg 3: ZO BRIGHTALIVE

Med ZO Brightening-teknik bidrar den här favoriten till att ge en jämnare hudton samtidigt som huden far en fin lyster. ZO Brightalive innehåller också bland annat 4 % Niacinamid, en form av vitamin B3 som dämpar inflammation. Här finns också tranexamsyra som bidrar till en jämnare hudton och papain som ger en skonsam exfoliering.

Steg 4: ZO DAILY SHEER SPF 50

Med ZOs patenterade antioxidantkomplex frigörs antioxidanter (vitamin A, C och E) under tolv timmar, vilket ger ett kontinuerligt skydd mot inflammation. Dessutom ger det ett skydd mot UVB/UVA-strålar med faktor 50, HEV- och IRA-strålar samt upplevs nästan osynligt på huden. Vatten- och svettresistent i upp till 80 minuter.

Läs mer här: www.hudhelse.com