Så fixar du drömhåret i vinter

08 december, 2011

Långa svepande längder vill vi ha. Sätten att uppnå det fulländade håret har skiftat genom åren. ELLEs Carin Hellman granskar de senaste revolutionerande salongsbehandlingarna.

av CARIN HELLMAN foto TESH/TRUNK ARCHIVE/BULLS, STEFAN SEGOLSON (produkter)

Den krusiga hemmanenten! Jane Hellen-duon! Finessemousse! Proffsspray! Färgade hårtoppar! Sicksackdiademet! Responsschampot! Våffeltången! Silikondroppar!

Nostalgin viner över croissanter och lattemuggar. Det är under ELLE-redaktionens måndagsmöte jag nyfiket pepprar kollegerna med frågor om vilka hårattiraljer de minns bäst från sin uppväxt. Produkter och verktyg som kan ses som startskottet på den eviga jakten på drömhåret.

Såklart finns här otaliga anekdoter om fadäser där ­fluffiga längder försökt bli raka, tunna strån som vill fyllas med volym – vi tycks ha provat det mesta. Min lilla ­undersökning vid frukostbordet visar dessutom att 60- och 70-talisterna minns specifika produkter medan de tidiga 90-talisterna har mer diffusa minnen. Men vi enas om att det på många sätt har blivit både enklare  och svårare att navigera i hårdjungeln. För med de senaste årens täta lanseringar är det svårt att ens minnas vad som var på tapeten förra månaden.

– Den största skillnaden nu, från säg 80-talet, är det stora stylingutbudet. Verktyg och produkter kräver kunskap för att konsumenter ska kunna använda dem rätt, säger Sussie Bogefors, frisör och grundare av Wig Aveda i Stockholm. Det finns så mycket större möjligheter att skapa sitt drömhår nu, men eftersom produkterna ofta kräver både tid och träning har det också blivit svårare.

Och till skillnad från 80-talets spretiga sprayluggar har det senaste decenniets hårtrender varit väldigt lite ”frisyr”. Allt vi vill i dag är att se naturligt stylade ut med svepande hår och en ofixad look. Dessutom har fler av oss valt att ha längre och med det också äldre hår, som såklart är svårare att hålla fint och glansigt längst ut i topparna. Det är lätt att svepas med i tv-reklamen där det sägs att man får med sig salongskänslan (och fluffigt, vaniljmjukt hår) med sig hem. Skillnaden är bara att det inte bor någon frisör i badrummet som blåser volym och lägger en varm massagehand på ens axel.

– Det paradoxala med den naturliga trenden är att det är den svåraste att styla. Det enkla är, som i så många andra fall, det svåraste, säger Sussie Bogefors. Jag ser det som bland det allra viktigaste som frisör i dag att lära kunden hur man använder specifika produkter.

Men det ligger också hos kunden att lägga ner tid och omsorg på sin styling.

– Förutom en bra klippning är det med stylingen man kan göra störst skillnad. Försök suga åt dig så många tricks och tips du kan när du är hos frisören så kommer du en bra bit på väg om du sedan övar hemma, säger Sussie.

Och när det nu är dags att summera 2011 års hår­hyper rullar nytillskott som hemmahårfärgen i mousseform och otaliga torrschampon upp. Men det är solklart två fenomen som lyser klarast: håroljan och de utslätande smoothingbehandlingarna på salong. Den förstnämnda är egentligen ingen nyhet. Olja från växtriket är världens äldsta trick för att ge glans och näring till håret – arabiska, afrikanska och asiatiska hår har behandlats med allt från argan- till jojobaolja i generationer. Och visst är tjockare och torrare hårtyper bättre lämpade för olja. Men skandinaviska hår ska inte rädas olja – de allra flesta hårtyper kan dra fördelar av oljornas fantastiska egenskaper, som att återfukta torra längder och ge fin glans.

I kölvattnet av den amerikanska storsäljaren Moroccan oil har otaliga håroljor lanserats på marknaden. En växtolja i kombination med syntetiska silikoner, som bildar som en skyddande film på håret, är generellt grunden för håroljorna. Med fördel fönas en mindre mängd in i fuktigt hår, men man kan även använda den på torra toppar mellan hårtvättar. Vilken typ man väljer är individuellt och allra bäst är såklart att rådfråga en frisör.

Utslätat och frissfritt är även det förväntade resultatet av de smoothingbehandlingar som dominerat salongs­marknaden sedan behandlingsmetoden brazilian blow­outs intåg för drygt ett år sedan. Behandlingen, som ska hålla i upp till tolv veckor, har varit omtvistad då det kemiska preparatet i kontakt med värme – formulan plattångas in i håret – har visat sig framkalla det farliga ämnet form­aldehyd, en färglös gas som kraftigt irriterar luftvägar och ögon och enligt Kemikalieinspektionen är både allergi- och cancerframkallande. Både frisörer och kunder kände den påträngande kemiska lukten, men blev snabbt beroende av det glansiga slutresultatet. Men efter mycket debatt och många turer, främst i amerikansk press, tvingades brazilian blowout hitta ett alternativ till produkten. Den nya brazilian blowout zero ska vara helt fri från formaldehyd, men lyser fortfarande med sin frånvaro i svenska frisörsalonger. Fortfarande tycks originalformulan finnas på marknaden, även här i Sverige. Fåfängan vinner över riskerna och vissa frisörer utför behandlingen med både munskydd och skyddsglasögon.

Det finns dock alternativ på salong för alla som letar liknande – men riskfria – resultat. Behandlingar med sikte på glans och styrka. Proteiner, som bygger upp och ger styrka, finns i både salongsbehandlingar och vård att ta med sig hem. Många av de nya brazilian blowout-liknande behandlingarna koncentrerar sig på att ge den utslätande effekten främst med hjälp av växtoljor och proteiner; Aveda, Sebastian och Kérastase har alla behandlingar som ger frissfritt resultat på salong.

Jakten på drömhåret fortsätter. Nu väntar vi bara på vad som blir år 2012 års drömformula för våra toppar.

SALONGSBEHANDLINGAR

Utslätat, uppuffat eller superglans. Ibland lönar det sig att gå till ett hårproffs på salong.

★ Cellophane från Sebastian: En kombinerad toning och kraftfull proteininpackning som görs på salong. Finns även ofärgad om man bara vill fokusera på att ge glans och återuppbygga längderna.

★ Smooth infusion retexturizing system från Aveda: En oljebaserad salongsbehandling som slätar ut och dämpar frissighet – perfekt på tjocka, svårstylade hår.

★ Fusio-dose från Kérastase: Ny behandling där din frisör, utifrån ditt specifika hårproblem, kombinerar ett koncentrat och en booster för att reparera håret. Tidseffektivt – tar bara tio minuter.

★ Intra-force från Redken: Salongs- och hemmabehandling som behandlar periodiskt håravfall och mycket tunt och försvagat hår efter till exempel amning eller stress.

HETT PÅ HYLLAN

Keratin, protein och olja för alla längder. Elle listar 9 favoriter:

1. Russian amber imperial shampoo,695 kr, Philip B.

2. Moroccan oil light, 349 kr, Moroccan oil.

3. Extreme strength builder plus fortifying mask, 410 kr, Redken.

4. BC oil miracle finishing treatment, 235 kr, Schwarzkopf.

5. Ref 550 argan oil, 249 kr, Reference f Sweden.

6. OI/Oil absolute beautifying potion, 340 kr, Davines.

7. K-pak deep-pene-trating reconstructor, 265 kr, Joico.

8. Repairism conditioner, 160 kr, Cutrin.

9. Awapuhi wild ginger moisturizing lather shampoo, 310 kr, Paul Mitchell.