ANNONSSAMARBETE MED LA ROCHE-POSAY

Det här visste du inte om känslig hud – Så påverkar den ditt mående

Har din hud någon gång sänkt ditt självförtroende? Då är du inte ensam. Hudproblem påverkar inte bara vårt yttre utan har även en stor effekt på vårt mående. Låt inte din hud hindra dig från att vara ditt bästa jag – här är produkterna som stöttar.
03 februari, 2022

Många av oss kämpar med hudproblem. Hudåkommor kan triggas av både inre och yttre orsaker och drabba dig när som helst i livet. Det kan handla om allt ifrån oren, fet hud, till flagande och torr – oavsett kan den påverka dig och ditt mående mer än du tror.

I dag klassas hudproblem som ett omfattande folkhälsoproblem och hela 1,9 miljarder människor världen över har någon typ av hudproblem. Det är en chockerande hög siffra, som i stort sett är okänd. Trots detta är det ett ämne där effekterna på individen och det dagliga livet ofta bagatelliseras. Allt fler studier visar att hudproblem även påverkar ditt inre.

Låt dig inte stoppas av hudproblem

Din hud är så mycket mer än bara hud – problemen har nämligen ofta en kraftig inverkan på välbefinnandet, det dagliga livet och kan leda till frånvaro i både skolan och på jobbet. Det är något som La Roche-Posay vill stoppa.

Genom att se människan bakom huden vill hudvårdsmärket La Roche-Posay, med djupgående forskning, omfattande studier och kampanjen #skinismorethanskin bidra till förändring och medverka för att skapa ökad livskvalitet för alla som lider av hudproblem.

Hudvårdsmärket vill sprida budskapet att hudåkommor aldrig ska få påverka självförtroendet, samtidigt som de vill erbjuda ett bättre liv för alla med känslig hud genom noggrant framtagna hudvårdsprodukter.*

Känslig hud – det här betyder det egentligen

Inte en hudtyp

Känslig hud är i dag ett vanligt fenomen som vi alla nog har hört talas om – men vad är det egentligen? Faktum är att känslig hud inte är en hudtyp, som man lätt kan tro. Känslig hud kan nämligen förekomma bland alla hudtyper, fet som torr och “normal” hud. Huden kan också se helt normal ut, även om den känns allt annat än just det. En känslig hud kännetecknas oftast av en obehaglig känsla i huden i kombination med rodnat, stramhet och stickningar.

Hudbarriären är oskyddad

Under en lång tid visste man inte så mycket om vad som orsakade känslig hud, men avancerad forskning har identifierat några av de faktorer som spelar en roll. Känslig hud kan orsakas av en ineffektiv ytbarriär, vilket innebär att huden har en brist på skyddande lipider. Då är den inte lika skyddad mot irriterande ämnen som kommer utifrån.

Faktorerna som förvärrar

En känslig hud kan även påverkas av det du äter och dricker, vilket kan ge upphov till symptom på känslig hud. Det som kan vara triggande är alkohol, kryddstark mat och gluten om du är känslig. Även stress och hormoner kan få huden att reagera starkt. Det finns även andra bakomliggande orsaker som inte har med vår kropp att göra. Externa orsaker som kan ge tecken på känslig hud är temperaturförändringar, sol och hårt vatten.

Hudens känslighet kan kontrolleras om de triggande orsakerna identifieras och undviks i största möjliga mån – men då krävs också en noga utvald hudvårdsrutin som är anpassad för just känslig hud.

7 PRODUKTER SOM DIN KÄNSLIGA HUD KOMMER ÄLSKA

Cicaplast Balm

Cicaplast Balm, 105 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

Cicaplast Balm, 105 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

En SOS-kräm som är en lugnande, stärkande och skyddande balm till alla hudtyper med försvagad eller irriterad hud.

Toleriane Ultra

Toleriane Ultra, 229 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

Toleriane Ultra, 229 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

Ansiktskräm till känslig och intolerant hud som är testad på allergisk hud. Produkten reducerar hudens obehag, är intensivt återfuktande och lugnande.

Toleriane Ultra Eye

Toleriane Ultra, 229 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

Toleriane Ultra, 229 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

En intensivt lugnande ögonkräm till känslig och intolerant hud som är testad på allergisk hud. Minskar obehag i huden runt ögonområdet och verkar intensivt återfuktande och lugnande.

Hyalu B5 Serum

Hyalu B5 Serum, 399 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

Hyalu B5 Serum, 399 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

Effektivt serum utvecklat för rynkor och hud som saknar fyllighet. Reducerar rynkor, ger huden mer fyllighet och lyster. Återfuktar och stramar upp huden.

Effaclar Duo(+)

Effaclar Duo(+), 189 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

Effaclar Duo(+), 189 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

En självklar hjälte till de med fet och oren hud med tendens till svåra och återkommande orenheter såsom finnar. Effaclar Duo(+) är en korrigerande fuktcreme till ansiktet med effektivitet från 12 timmar. *Instrumentell test, 43 personer.

Lipikar Balm AP+M

Lipikar Balm AP+M, 199 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

Lipikar Balm AP+M, 199 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

Kroppskräm som kan användas från första dagen i livet. Till mycket/extremt torr hud samt till hud med tendens till kliande orsakat av torrhet. Anpassad för känslig och irriterad hud samt hud med tendens till atopi.

Anthelios Ultra Light SPF50+

Anthelios Ultra Light SPF50+, 219 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

Anthelios Ultra Light SPF50+, 219 kronor. Finns att köpa på ett apotek nära dig.

Det här är en solskyddsfavorit med mycket högt UVA- och UVB-skydd för ansiktet och ögonområdet i en ultralätt kräm. Extra vattenresistent, svettresistent samt sandresistent som passar alla hudtyper.

La Roche-Posay

*Källor: WHO Estimation. GA2LEN. “Does rhinitis lead to asthma?” General practitioner. Brochure 2007. Hay RJ, Johns NE, Williams HC et al. The global burden of skin disease in 2010: an analysis of the prevalence and impact of skin conditions. J Invest Dermatol 2014; 134:1527–34 2002 CHU Claude Huriez France / Dimension Baromètre dermatologist follow-up 2008 Fr – Germany – It – Spain. Quality of life, anxiety prevalence, depression symptomatology and suicidal ideation among acne patients in Lithuania. J Eur Acad Dermatol Venereol.2017 Jul 14, Lukaviciute L,Navickas P,Navickas A.