Annons

Annons

Anja Forsnor: ”Jag trodde att jag var odödlig när det kom till sömn”"Länge trodde jag att jag var odödlig när det kom till sömn, skrattade åt de behövde åtta timmars sömn varje natt och tänkte att det bara var för veklingar. Jag däremot snittade fem, sex timmar och klarade mig fint, presterade på jobbet och mådde toppen. Aldrig såg jag något samband mellan sömn och hälsa, trodde liksom sömn bara hängde ihop med hur trött respektive pigg jag kände mig. Och trots att jag sov så lite så kände jag mig sällan särskilt trött", skriver ELLEs Anja Forsnor.

Är det så att man är antingen en morgon- eller kvällsmänniska? Jag har alltid hävdat att jag är det sistnämnda. Jag är född in i en familj av kvällsmänniskor – vi har alltid ätit middag senare än alla andra för att sen samlats i soffan, kollat tv, druckit te och pratat. Kanske gjort en kvällsmacka när man börjar bli hungrig igen och alltid suttit uppe alldeles för sent. Fast det har aldrig varit någon stress kring det, snarare tvärtom. Som att vi dragit ut på dagen och utnyttjat varenda timme. Att jag sen träffade en man som också visade sig vara en kvällsmänniska är kanske inte så konstigt.

Annons

Jag är alltid som mest effektiv på kvällen. Det händer något ett visst klockslag, jag blir liksom rastlös och kommer på så mycket jag borde göra. Sortera garderoben, förbereda frukost till dagen efter, lägga en ansiktsmask, skriva ett blogginlägg, bara se ett avsnitt till eller svara på alla sms jag inte hunnit med under dagen. (Ingen slump att klockan visar 22.23 när jag skriver detta).

Läs också: Därför är du morgon- eller kvällspigg

Länge trodde jag att jag var odödlig när det kom till sömn, skrattade åt de behövde åtta timmars sömn varje natt och tänkte att det bara var för veklingar. Jag däremot snittade fem, sex timmar och klarade mig fint, presterade på jobbet och mådde toppen. Aldrig såg jag något samband mellan sömn och hälsa, trodde liksom sömn bara hängde ihop med hur trött respektive pigg jag kände mig. Och trots att jag sov så lite så kände jag mig sällan särskilt trött.

I dag är god nattsömn det absolut lyxigaste jag kan tänka mig och skulle aldrig välja bort det på samma sätt som innan. Kanske har det med åldern att göra, eller det faktum att jag som småbarnsförälder inte styr över min egen sömn på samma sätt längre. Men trots det verkar det som mitt dygn har alldeles för få timmar och jag kommer på mig själv med att inte släcka lampan förrän efter midnatt – varje kväll.

Läs också: När började vi se sömn som ett slöseri med tid? 

Jag lärt mig att för lite sömn sätter sina spår, inte bara i form av trötthet, utan sömnbristen påverkar även ämnesomsättning, reaktionsförmåga, aptit, humör och hela mitt välmående. Vårt sömnbehov är förvisso väldigt individuellt men bör ändå tas på allvar. Det är lite som med hälsosam mat, man liksom vet vad som gäller och vad vi mår bäst av, men ändå kan det vara svårt att få ihop bland alla måsten och genast är det sömnen som kapas.

Om det är nåt löfte jag ska ge mig själv i år – och hålla – är det att införa en sömnrevolution hemma hos mig. Fler tidiga kvällar och prioriterad sömn.

(21)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”
– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”
– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar