Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Modellens magiska trähus på Själland med unika detaljer och konst

28 jul, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Inspireras av modellen Josefine Vibe och maken Mikkels magiska sommarhus på Själland
I skogsbrynet, där Kattegatt möter kusten, ligger ett svart trähus där den danska modellen Josefine Vibe och hennes man Mikkel skapat sin alldeles egen lilla hideaway.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
8 sätt att inreda med den stora medelhavstrendenBrand logo
8 sätt att inreda med den stora medelhavstrenden

Grusvägen slingrar sig genom den låga tallskogen och plötsligt öppnar sig grönskan. Där tronar ett klassiskt, lågt hus klätt i svart panel från 1938. Hit, till Tisvildeleje på Själland, har danskarna kommit i många år för att fira semester och koppla av. Fina stränder, skog och vacker bebyggelse lockar folk. Precis så var det för Josefine och Mikkel Vibe.

Hemma hos Josefine och Mikkel Vibe i trähuset på Själland, stilleben
Annons
Hemma hos Josefine Vibe
Modellen Josefine Vibe bor i Köpenhamn med sommarhus på Norra Själland tillsammans med maken Mikkel. Följ @josefinenielsen på Instagram.

2019 köpte de huset och satte fart med viss renovering, framför allt nya färger och ett nytt kök som byggdes på plats av Stilleben architects.

Hemma hos Josefine och Mikkel Vibe i trähuset på Själland, matplats

– Det var viktigt för oss att hitta ett ställe som vi kunde få sätta vår egen prägel på. Vi gjorde faktiskt avkall på antalet kvadratmeter när vi hittade det här stället. Läget var avgörande, precis vid kanten av skogen och nära till Kattegatt, säger Josefine.

Annons
Hemma hos Josefine och Mikkel Vibe i trähuset på Själland, förvaring

– Sedan gillar vi att det var lite av en naturtomt där lupinerna växte vilt och gräset var högt.

Med varsamhet och kärlek till naturliga material har de gjort det lilla huset till sitt. Golven slipades fria från lack och fernissa och är nu bara oljade och sköna att leva barfotaliv på. Den gröna, mörka färgen i sovrummet bäddar in allt i ett lugn.

Hemma hos Josefine och Mikkel Vibe i trähuset på Själland, vardagsrum
Annons
Hemma hos Josefine och Mikkel Vibe i trähuset på Själland, sovrum

– Vi målade om hela huset in- och utvändigt och bytte fönster. Nu när köket är klart tänker vi renovera badrummet. Men alla ingrepp gör vi med stor respekt för husets originalitet och ursprungsarkitektur.

Hemma hos Josefine och Mikkel Vibe i trähuset på Själland, kök

Köket har blivit Josefines och Mikkels mest nyttjade rum. Paret har ett stort intresse för lokala råvaror och matlagning. Örter inom räckhåll på köksbänken, funktionella maskiner och vacker keramik förenklar och skapar stämning.

Annons
Hemma hos Josefine och Mikkel Vibe i trähuset på Själland, stilleben

– Här tar vi oss tid att laga mat. På våren och sommaren använder vi gärna vilda örter som vi hittar i skogen och på sensommaren och hösten letar vi efter svamp. I skogen finns det gott ramslök, körvel, kantareller, karljohansvamp och mycket mer, säger Josefine som tillsammans med Mikkel har gått en kurs om just skogens mat.

Hemma hos Josefine och Mikkel Vibe i trähuset på Själland, platsbyggt kök
Annons
Hemma hos Josefine och Mikkel Vibe i trähuset på Själland, kök

Josefine och Mikkel är esteter och konstälskare, och därför har valet av färger, möbler, konst och textilier varit ett roligt, gemensamt projekt.

Hemma hos Josefine och Mikkel Vibe i trähuset på Själland, kryddor

– Vi spenderar mycket tid på att leta möbler och konst. Vi fascineras av saker som är enkla, användbara och ett gott hantverk. Ting som håller livet ut.

Annons

Och essensen i Josefines och Mikkels inredningsfilosofi kan sammanfattas med att det är inredningen som kompletterar platsen och inte tvärtom.

Hemma hos Josefine och Mikkel Vibe i trähuset på Själland, hemmakontor
Hemma hos Josefine och Mikkel Vibe i trähuset på Själland, grönt sovrum
Annons

– Det är lätt att koppla av här, redan när du går ut ur bilen känner du lugnet och tystnaden.

Av: Trine Frölich Foto: Marie Louise Munkegaard.

Läs mer om inredningen i bildspelet här nedan:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons