Annons

Annons

7 klassiska myter om vår kropp – som inte stämmerHur stor risk är det egentligen att drabbas av ledproblem om man knäcker fingrarna? Och är det okej att äta mat som har hamnat på golvet, bara man är tillräckligt snabb? Vi reder ut myterna vi fick lära oss redan som barn.

Kanske uppstod dessa myter för att vuxna människor ville få barn att sluta med ett visst beteende. Kanske uppstod de av att man helt enkelt inte hade bättre kunskap. Nu är det dock dags att slå hål på dessa sju, klassiska myter en gång för alla.

LÄS OCKSÅ: ASHLEY GRAHAMS TIPS FÖR ATT TRIVAS MED SIN KROPP

1. Tuggummi finns kvar i vår kropp i sju år

Annons

Ända sedan barnsben har vi fått höra att om vi sväljer ett tuggummi klibbar det fast på insidan av magsäcken och där sitter det kvar i hela sju år. Sanningen är något helt annat. Tuggummit följer samma matsmältningsprocess som annan mat och lämnar kroppen tillsammans med avföringen efter cirka ett dygn.

2. Är du för tunt klädd blir du förkyld

När du ligger hemma i febervärk och med rinnande näsa kan du få råd från människor runt omkring dig som tipsar om att klä dig varmare nästa gång. Att det inte finns några studier som visar ett direkt samband mellan kyla och ökad mottaglighet för förkylnings- och influensavirus verkar inte spela någon roll. Varför vi oftare blir förkylda under de kalla månaderna har förklaringen i att vi tillbringar mer tid inomhus i slutna rum där vi blir mer utsatta för virus.

3. Om du knäcker fingrarna får du ledproblem senare

Hur många gånger har vi inte hört att om vi knäcker fingrarna kommer vi få ledproblem senare i livet? Det finns dock inga bevis på att knakandet skulle orsaka artrit eller artros.

En amerikansk läkare vid namn Donald Unger testade dessutom myten på sin egen kropp genom att i femtio år knäcka fingrarna på sin vänstra hand minst två gånger om dagen medan han lät den högra handen vara. Efter fem decennier undersökte han både händerna och det fanns ingenting som skiljde dem åt.

4. Har du ätit? Vänta en timma innan du badar!

Även denna myt är en klassiker från barndomen. Man hade som argument att matsmältningen drar blodet till magen vilket skulle göra att musklerna får mindre blod. Detta skulle då kunna resultera i kramp. Sanningen är dock en annan. Än så länge finns det inga undersökningar som ger stöd åt den hypotesen.

5. Ett äpple om dagen håller läkaren borta

Visst, äpplen är bra för din kropp eftersom de bland annat innehåller C-vitamin och fibrer. Men äpplen är inget botemedel mot virus och bakterier, tyvärr.

6. Tappat mat på golvet? Du har fem sekunder på dig

Skynda dig, plocka upp godisbiten! Att vi har fem (eller tre, myten varierar) sekunder på oss att plocka upp något från marken innan bakterier angriper det är en myt. Forskare vid Rutgers University testade olika matvaror, bland annat vattenmelon, bröd med smör och vingummi på fyra olika slags ytor för att se hur lång tid det tog innan bakterierna började hopas. Resultatet? En sekund.

7. Den största delen av värmen försvinner genom huvudet

Nej, den här myten är helt enkelt skapad för att försöka få barn att bära sin mössa. Det finns inga tydliga bevis på att man förlorar särskilt mycket mer värme från huvudet i förhållande till dess yta.

Källa: Illustrerad vetenskap

(24)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 

Annons

Laddar