Annons

Annons

11 knep som gör löprundan lättare och roligareFunderar du på att börja springa i vår? Löpning är bra träning för hela kroppen, även om det ibland kan kännas riktigt jobbigt. Med några enkla knep kan du göra springrundorna både lättare och roligare.

Vårvärme och sol innebär även torra gator, längre dagar och att allt fler vågar byta ut gymmet mot naturen när de ska träna. En del älskar sina löprundor och springer året om, medan det för andra kan kännas mer motigt att ge sig ut i spåret. Men låt inte ditt humör stå i vägen för dig, det finns flera knep att ta till för att göra träningen enklare och roligare.

Annons

Här följer elva knep du kan prova på redan i dag:

1. Värm upp

Det viktigaste först – glöm aldrig att värma upp innan du ger dig ut på en joggingtur. Springandet kommer att kännas lättare om du inför löprundan höjer pulsen och värmer upp musklerna under några minuter. Risken för eventuella skador i samband med löpträningen minskar även.

2. Skaffa en löparkompis

Om du tycker det är tråkigt att springa själv kan du börja springa med en vän. En kompis kan göra det enklare att tänka på annat under löprundan och dessutom kan ni sätta upp gemensamma mål med träningen.

3. Ta pauser

Det är inget fel med att ta lite pauser ibland. Promenera då och då för att orka röra på dig längre och få ut mer av din löprunda.

4. Ha härliga träningskläder

Snygga träningskläder som känns sköna mot huden och skor som inte skaver kommer definitivt att höja humöret när du ger dig ut på en springtur.

5. Tänk på något annat

Fokusera inte på minuterna som tickar ner eller mjölksyran i benen, utan låt tankarna gå i en positiv riktning. Varför inte planera veckans meny, fundera på några roliga resplaner eller spåna på födelsedagspresenter till din partner?

6. Variera

För att göra löprundan roligare är det viktigt att variera. Ta en ny rutt, spring uppför en trappa, pausa löpningen för att göra tio knäböj – möjligheterna är många! Det här knepet kommer inte göra din löprunda lättare, men den kommer definitivt bli roligare.

7. Förbered en spellista

Det finns flera färdiga spellistor för träningspass, men ta en stund för att samla just dina favoritlåtar i en spellista, det kommer ge dig mycket mer energi och glädje. Musiken har inte bara en påverkan på humöret, utan kan även förbättra träningen. Låtar med högre tempo har visat sig ha en positiv effekt på vår träning, eftersom att många ökar intensiteten i träningen för att matcha takten av musiken.

8. Fokusera på tekniken

Fokusera på din andning, hållning och att ta korta, lätta steg. 180 steg per minut anses vara det optimala, lägg inte onödig energi på att ta långa kliv. Det är även viktigt att tänka på armar, axlar och nacke. Var avslappnad, håll axlar nere och låt inte armarna vifta ut mot sidorna.

9. Sätt upp delmål

Om du blir stressad av stora mål i form av maratonlopp och hellre bara springer för din hälsas skull kan du sätta upp mindre delmål. Det kan vara så små mål som att du ska orka springa fram till din lokala livsmedelsaffär innan du promenerar en stund eller att du successivt ska orka vara ute och röra på dig under en längre tid.

10. Följ upp din utveckling

När du väl satt upp delmål kan du följa din utveckling med hjälp av appar i mobiltelefonen. Glöm inte att berömma dig själv när du sakta ser hur löprundorna blir längre och delmålen nås.

11. Varva ner och vila

Även nedvarvning i form av en promenad är träning. Ta tid för att låta kroppen varva ner och vila efter löprundan. Nästa gång du ska ut och springa kommer det kännas lättare med utvilade ben.

Foto Shutterstock
Inspiration Self, Women’s Health

(55)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 

Annons

Laddar