Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Linnea Henriksson: ”För mig är second hand något otroligt exklusivt”

15 jun, 2023 
AvSara Ericsson
Linnea Henriksson ute på turné berättar om modevalen och vikten av att klä sig i second hand.
Linnea Henriksson är aktuell med ny musik och sommarturné. För ELLE berättar Linnea hur hon sprider budskap från scenen i viljan att skapa förändring både när det kommer till låttexter och mode.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Linnea Henriksson om känslorna på scenen – under Den lilla turnénBrand logo
Linnea Henriksson om känslorna på scenen – under Den lilla turnén

Det lilla som fått bli det stora – artisten tillika ELLE-profilen Linnea Henriksson har gett sig ut på en turné med ett helt nytt upplägg där unika platser blivit hennes stopp.

– Jag ville besöka nya platser och få till det lilla mötet, träffa min publik på riktigt. Med de kontakter vi redan hade lät jag publiken bestämma var vi skulle stanna under turnén, istället för att sätta en färdig turnéplan.

Linnea Henrikssons sommarturné 2023

Linnea Henrikssons sommarturné 2023 – här kan du läsa allt om upplägget

Med allt från pizzerior och parkeringar till teatrar och i naturen under bar himmel – i sommar stannar Linnea till vid de platser hon och publiken saknat.

Annons

– Det är och har varit magiskt att få se och uppleva platserna under sommaren. Jag är trött på att bara passera dessa platser på väg till något annat, nu vill vi stanna här.

I april släpptes nya albumet Det lilla, som tar vid där senaste albumet slutade.

– Jag slutade mitt förra album lyckligt, med en försiktig önskan om att få stå stilla, skaffa barn och grejer. Mina album är mitt liv och de senaste åren har jag fått vara där i ”det lilla” och aldrig har jag upplevt större saker. Det har förändrat mig, berättar Linnea.

Sedan dess har Linnea, precis som hon önskade och sjöng om, blivit mamma till sonen Rune och levt småbarnslivet. Pandemin gjorde även att arbetssättet blev något helt annat vilket Linnea sätter ord på i det nya albumet.

– Responsen på skivan har varit jättefin, kanske finare än jag vågat hoppats på. Jag kände redan när jag gjorde plattan att det här nog inte är en skiva som alla kan relatera till eller som alla kommer att gilla. Det lilla är väldigt mycket ett album som jag gjort för min egen skull.

Annons
Linnea Henriksson berättar om turnen och hur nya plattan tagits emot av publiken

Men responsen har varit fin och Linnea upplever att hon med den nya plattan kommit ännu närmre sin publik.

– Det känns så fint att folk förstår var jag är i livet och den responsen har varit väldigt härlig. Platsen där jag är nu är något fler kan relatera till. Det är häftigt när man skriver musik och känner att man kommer nära, säger Linnea.

En låt som fått extra mycket uppmärksamhet är Du får det att handla om henne, en text som belyser mäns våld mot kvinnor.

Annons

– Det är inget jag skrivit om tidigare, jag har haft svårt att formulera mig om det. Men det känns viktigt. Vi måste markera även i populärkulturen, vara med och skapa förändring. Världen brinner och det enda vi skriver musik om är hjärta smärta. Det funkar inte längre för mig.

Linnea Henriksson på scenen under turnén Det lilla

När Linnea väl började skriva låten så gjorde hon det i ett svep.

– Det handlar om tunga saker och jag har valt att lämna lyssnaren i en obehagliga känsla, just för att vi måste våga göra det.

Annons

Ute på turnén ser Linnea mest fram emot mötet med publiken.

– Den känslan, när jag inser att en låt inte längre är min. I mötet med två andra ögon och bekräftelsen i att, aha, okej det här är din låt nu. Det är ett sådant ”nypa mig i armen-läge”.

Linnea Henriksson på scenen under sommarturnén Det lilla

När vi träffar Linnea gör vi det i studion söder om söder. Det är grejer och instrument överallt och mitt i allt Linneas hund Tiger.

– Det här kaoset innan vi ger oss ut på turné, jag fullkomligt älskar det. Det är fullt av förväntan och så lilla Tiger mitt i allt, han har varit med på turnéer i sju år och han gillar det, berättar Linnea.

Annons

Så väljer Linnea sina turnékläder

Linnea Henriksson pratar om scenkläderna, vintage och återbruk.

Vintage och återbruk är en viktig del och Linnea som är noga med att undvika slit- och slängmentaliteten.

– Kläderna ska kunna användas om och om igen, både på scenen och utanför. För mig är second hand något otroligt exklusivt. Det finns väldigt få exemplar, om ens ett enda till, och insikten av att just jag kommer få bära det får mitt hjärta att slå och så har jag känt hela mitt liv.

Inför turnén kände Linnea att hon ville bära kläder och färger för att förstärka sitt budskap.

Annons

– Albumet Det lilla är något av det största jag gjort och det är viktigt att allt jag sjunger om får ta plats.

Linnea Henriksson har satsat på röda färger under turnén Det lilla

Så vilka färger syns allra bäst på scenen? Valet föll på rött.

– Det är mycket kärlek och symboliserar livet och passionen.

Inför turnén har Linnea samarbetat med designern Kristin Boström som jobbar med zero waste.

– Hon skapar otroliga siluetter och snitt som blir väldigt levande på scenen. Dessutom är de väldigt bekväma.

Linnea visar oss en röd kjol som Kristin designat och en inbyggd liten ficka i kjolens baksida.

Annons
Linnea Henriksson bär en röd kjol och topp designad av Kristin Boström.

– Det här är en fantastisk detalj där sändaren till mikrofonen placeras. Voilà, så har man riktiga scenkläder, precis som jag drömde om som barn. Den lilla detaljen definierar för mig att det blivit verklighet och att det är på riktigt

Under turnén planerar Linnea flera ombyten under spelningarna.

– Jag gillar att byta scenkläder under en spelning, det ger mig möjligheten att leka med olika stämningar och berättelser på scenen.

Linnea Henriksson om sin favoritklänning

På ELLE-galan 2022 gjorde Linnea entré i en grön klänning, som har kommit att bli hennes favorit.

Annons

– Om jag har lite dåligt självförtroende eller bara pms och behöver snabb bekräftelse tar jag på mig den. Det är ett så vackert fall på tyget och den funkar varje gång.

Linnea Henriksson bär grön klänning designad av Max Johan-
Processed with VSCO with a6 preset

Den gröna gardinklänningen skapades av Max Johan, som Linnea ofta jobbar tillsammans med och som även tagit fram flera av looksen inför turnén.

– Klänningen skapades av vintagetyg, eller rättare sagt gamla gardiner. Jag känner mig alltid fin och bekväm i den.

Linnea Henrikssons beautyhacks

När det kommer till hår och smink berättar Linnea att hon inte hinner lägga så mycket tid på det innan ett gig. Men hon avslöjar några hacks som hon använder sig av.

Annons
Linnea Henriksson i logen innan spelning under turnén Det lilla

– Jag har börjat fixa mina bryn vilket gör stor skillnad, då känner jag mig alltid klar och redo. Sen har jag nyligen upptäckt spraytan, vilket ger en bra grund. Naglarna är något jag ofta glömmer och som fixas med nagellack sista minuterna innan ett framträdande.

Att förbereda och känna sig redo inför en spelning beskriver Linnea som a och o.

– Styla håret med papiljotter ger mig en känsla av förväntan och pepp inför kvällen – det gillar jag. Mycket handlar om förberedelser, att komma i rätt stämning och känna att det är ett preppande som blir peppande.

Annons

Foto: Eva Edsjö, Maja Karlström & Johanna Pettersson

Se Linnea Henrikssons förberedelser – inför spelningarna på Den lilla turnénBrand logo
Se Linnea Henrikssons förberedelser – inför spelningarna på Den lilla turnén

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons