Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Så gör du vegansk gubbröra på inlagd aubergine

30 nov, 2023 
AvNami Kawakita
Så gör du vegansk gubbröra på inlagd aubergine
Det är aldrig fel med ett par veganska recept på julbordet – perfekt för den som inte äter kött eller för den som bara vill ha en lite lättare känsla i magen. Valio har tagit fram en vegansk variant på klassisk gubbröra och ett veganskt recept på risgrynsgröt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Jessica Frejs veganska JanssonBrand logo
Jessica Frejs veganska Jansson

Vegansk gubbröra

En klassisk gubbröra är gjord på ansjovis, kokt ägg, potatis, dill, gräslök och crème fraiche. Den passar lika bra på hårt bröd som till julvört eller potatis. Valio har tagit fram en variant som är helt vegansk och baseras på inlagd aubergine. Perfekt att duka upp som vickning framåt småtimmarna!

Vegansk gubbröra gör sig gott på julvört eller knäcke

6 portioner

Annons

Du behöver:

300 g aubergine
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit 12 %
3 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
4 st potatisar, kokt och kall
2 msk kapris, finhackad
2 msk gräslök, finskuren
1 dl Valio Oddlygood® Dream Fraiche
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymalen

Gör så här:

  1. Skala auberginen och skär den i små bitar eller tärningar. Lägg auberginebitarna i en bunke.
  2. Koka upp vatten, socker, ättika, kryddpeppar och lagerblad. Slå över auberginen i skålen och låt stå över natten.
  3. Tärna den kokta och kalla potatisen.
  4. Sila bort lagen från auberginebitarna.
  5. Blanda auberginen, potatis, kapris, gräslök, Dream Fraiche, salt och peppar. Servera din veganska gubbröra på hårt bröd, julvört eller tillsammans med potatis.

Vegansk risgrynsgröt

Risgrynsgröt är ett självklart inslag under julens festligheter. Här är ett enkelt veganskt recept. Prova att servera julgröten med plommon för att stötta magen lite extra efter all julmat.

Vegansk risgrynsgröt med plommon

4 portioner

Du behöver:

2 dl grötris
4 dl vatten
½ tsk salt
7 ½ dl Valio Oddlygood® havredryck
1 st kanelstång
2 st plommon
Socker och kanel efter smak

Gör så här:

  1. Blanda risgryn, vatten och salt i en kastrull och tillsätt kanelstången.
  2. Låt blandningen koka upp och koka sedan under lock på svag värme i ca 10 minuter.
  3. Tillsätt havredrycken och rör om. Låt puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter så att grötriset sväller. Rör om med jämna mellanrum för att inte bränna gröten.
  4. Smaka eventuell av med lite socker och lägg i en mandel om så önskas!
  5. Servera förslagsvis gröten med ett skivat plommon, kanel, socker och havredryck.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons