Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Stekt lax och potatissallad med sesamfrön

24 nov, 2023 
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på stekt lax och potatissallad med sesamfrön
Columbus Leth
Stekt lax med potatissallad är lättlagad vardagsmat när den är som bäst!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.Brand logo
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.

Stekt lax och potatissallad med sesamfrön

Fräsch och krispig rätt med lax och potatissallad.

Bjud på stekt lax och potatissallad med sesamfrön
Columbus Leth
Annons

4 portioner

Du behöver:

4 färska laxfiléer
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja till stekning

Potatissallad:

1 kg potatis
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
200 g gröna bönor, t ex haricots verts
1 knippe salladslök
1 näve bladpersilja
3 msk sesamfrön

Citrondressing:

½ citron
3 msk olivolja
1 tsk grov senap
1 tsk flytande honung
Salt och svartpeppar

Till servering:

Ev bröd
Potatissallad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisarna noga och skär dem i halvor eller kvartar beroende på storlek. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olja och krydda med salt och peppar. Tillaga potatisarna mitt i ugnen i ca 35 minuter, tills de är gyllene och genombakade. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna.
  2. Skölj bönorna, skär av ändarna och dela dem på mitten. Koka upp vatten i en kastrull och ge bönorna ett snabbt uppkok i ca 2–3 minuter, tills de är något mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Låt dem rinna av.
  3. Rensa salladslöken och skär i tunna skivor på snedden. Skölj och hacka persiljan fint.
  4. Citrondressing: Riv skalet från citronen fint och pressa ur saften. Blanda olja, 2 msk citronsaft, citronskal, senap och honung i en skål och krydda med salt och peppar. Blanda potatis, bönor, salladslök, persilja och sesamfrön i en skål och blanda i citrondressingen.
  5. Strö ev över lite extra sesamfrön. Krydda laxfiléerna med salt och peppar. Stek filéerna i olja i en stekpanna i ca 5 minuter på vardera sida.
  6. Till servering: Servera laxfiléerna med potatissallad och ev bröd.

Foto: Columbus Leth

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons