10 oväntade fakta om mat
1. Ananas växer på buskar
Visste du att Hawaii-pizzans stolthet växer ut ur marken från en lövväxt som kan bli upp till 1,5 meter lång?
2. Minimorötter existerar inte
Trots sitt smågulliga namn är minimorötter gjorda av defekta morötter som har skivats, skalats och formats till mindre bitar.
3. Människor föds med sockersug
Har du utvecklat ett cola-beroende? Skyll på att du föddes. Studier visar nämligen att nyfödda starkt föredrar söta smaker jämfört med salt och bitter smak.
Läs också: Alltid sötsugen? Det här kan vara förklaringen
4. Choklad har använts som valuta
Under aztekernas tid blev kakaobönor så eftertraktade att de användes som ett sätt att handla varor. Typ som i nuläget när man förhandlar om vem som får sista biten av chokladkakan.
5. Varje banan du äter är en klon
Nästan hela världens bananexport kommer från en enda odlad sort som heter Cavendish. Just dessa bananer är fröslösa och därför sterila vilket innebär att jordbrukarna måste klona växten.
6. Morötter var från början lila
Den moderna orange moroten existerar bara för att holländska odlare i slutet av 1700-talet odlade muterade stammar av den lila sorten.
7. Ostron lever när du äter dem
Varför? Döda ostron kan innehålla ett stort antal bakterier som kan göra dig väldigt sjuk, därför lever ostronet när du käkar det.
Läs också: Enklaste sättet att öppna ostron
8. Ketchup såldes som medicin
Nog för att det hade varit svårt att klara livet utan ketchup men förr såldes det röda guldet faktiskt som medicin. Koncentrerad i pillerform trodde man att ketchup kunde behandla bland annat diarré och matsmältningsbesvär
9. Choklad kan döda hundar
Många har säkert koll på att man inte ska ge choklad till hundar men vet du varför det är en dålig idé? Choklad innehåller teobromin, en bitter kemikalie som finns i kakaobönor, som har knutits till sjukdomar hos hundar. I tillräckligt stora mängder kan den giftiga reaktionen på kemikalien orsaka allvarlig skada.
10. Chili lurar din mun att tro att det bränner
Den brinnande känslan du upplever kommer från en kemisk förening som finns i paprikan som kallas capsaicin. Capsaicin binder till smärtreceptorer på nerverna, vilket gör att din hjärna och kropp reagerar på liknande sätt som om det var något varmt i munnen. Ganska sjukt?!