Midsommarmeny med Västerbottensost
Midsommar är en av våra främsta mathögtider. Även om många fortfarande väljer traditionella rätter med kött och fisk i fokus så väljer allt fler vegetariska alternativ.
För Filip Fastén från restaurangen Agrikultur står grönsaker och rotfrukter ofta i centrum. Protein som kött, fisk används främst som smaksättare. Precis som Västerbottensost i den här menyn.
– Vi vill minska på proteinet och höja upp grönsakerna och rotfrukterna som det intressanta på tallriken. Jobba med schyssta producenter, stödja svenska lantbruk och inte stora grossister, vilket krogens namn anspelar på, berättar Filip.
ELLE mat & vin har provsmakat Filips midsommarmeny och förutom pajen blev såsen en stor favorit!
Västerbottensostpaj med stekt lök
Pajskal:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning:
4 dl riven Västerbottensost
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl stekt lök
1 krm muskotnöt
1/2 tsk salt
Vilda örter att dekorera med: Ängssyra, harsyra, spansk körvel.
Gör så här:
Pajskal: Sätt ugnen på 200°c. Blanda ihop smör, vetemjöl och vatten till en deg. Kavla ut tunt och lägg i en pajform med löstagbar botten. Ställ i kylen i 30 minuter. Nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Lägg löken i botten på pajen. Blanda ihop resterande ingredienser och häll ner i pajformen. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Toppa med vilda örter.
Gratinerad färskpotatis med löjrom och gräslök
Du behöver:
1 kg tvättad färskpotatis
200 g riven Västerbottensost
200 g persilja
2 dl rapsolja
2 dl gräddfil
50 g löjrom
2 st gula lökar (skivade)
1 knippe dill
50 g gräslök
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på grillfunktion. Hetta upp rapsoljan till ca 60-70°c. Lägg persiljan i en mixer, mixa slät tillsammans med olja och häng allt i en sil med kaffefilter. Koka färskpotatisen i saltat vatten tills den är genommjuk. Lägg upp potatisen på en ugnsplåt. Forma små bollar av osten och toppa varje potatis med det. Baka i ugnen tills osten blivit gratinerad, blanda ihop löjrom och gräddfil och vänd ner persiljeoljan. Toppa potatisen med löjromsdressingen, plockad persilja, dill och skivad lök. Avsluta med att bryta ner lite bitar av Västerbottensost och nymald svartpeppar.
Krämig sås på Västerbottensost
Du behöver:
6 ägg
4 dl grädde
1 dl smetana
1 1/2 dl riven Västerbottensost (rumstempererad)
3 msk kallpressad rapsolja
salt
citron
Gör så här:
Lägg ägg och grädde i en kastrull och hetta upp under omrörning. När det bildar en äggröra så lägg allt i en mixer. Mixa ihop tillsammans med smetana. Tillsätt osten och mixa ner till en slät kräm.
Smaka av med salt och citron. Lägg tillbaka i kastrullen och täck med lock, ställ kastrull på sidan av spisen och varmhåll tills servering. Till servering rör ner rapsoljan.
Silltårta
Knäckebröd:
4 påsar torrjäst
500 g vatten
600 g dinkelmjöl
200 g svedjeråg (grovt mjöl)
20 g salt
Tillbehör:
5 filéer matjessill
1 dl gräddfil
2 rödlökar
1 dl skuren gräslök
svartpeppar
Blommor till dekoration: Gräslöksblommor, torkade ringblommor (finns på hälsobutiker), fläderblommor
Gör så här:
Sätt ugnen på 250-300°c. Blanda ihop vatten och torrjäst. Tillsätt mjölsorterna och arbeta degen i 10 minuter. Låt degen jäsa i 1 h. Arbeta ut degen med en kavel till en 3 mm tunt knäckebröd, nagga med en gaffel och baka i ugnen i ca 5-8 minuter. Låt svalna på ett galler.
Till servering: Ringla gräddfil över brödet, fördela ut sillen och rödlök och gräslök. Strö över de ätliga blommorna, svartpeppar och avsluta med att riva över Västerbottensost. Servera familjärt på bordet och bryt bitar av brödet.