Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Marängtårta à la banoffee

23 feb, 2024 
AvLouisa Lorang
Recept på marängtårta à la banoffee
Lene Samsø
I marängtårta à la banoffee får du extra allt av det goda – hasselnötsmaräng, vispgrädde, banan och choklad under ett generöst lager karamellsås.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Klassiska desserter – med en twistBrand logo
Klassiska desserter – med en twist

Marängtårta à la banoffee

Marängtårta eller banoffeepaj – varför välja mellan två goda ting?

Annons

6 portioner

Du behöver:

Hasselnötsmaräng:

100 g hasselnötter
4 st äggvitor (120 g)
3 1/3 dl florsocker (200 g)
1 nypa salt

Karamellsås:

1 ½ dl vatten
½ cl mörk rom eller bourbon
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Flingsalt

Till servering:

5 dl vispgrädde
4 bananer
50 g mörk choklad
50 g rostade hasselnötsflagor

Gör så här:

  1. Börja med marängen. Sätt ugnen på 200° varmluft. Rosta nötterna i en torr panna i 3–4 minuter. Låt svalna helt. Hacka nötterna till ett grovt mjöl, ev i minihackare eller mixer. Vispa äggvitorna styva med elvisp, tillsätt ca hälften av florsockret medan du vispar. Blanda resten av florsockret med salt och hasselnötsmjöl i en skål och vänd försiktigt ner det i marängen med en slickepott. Se upp så att du inte trycker ut luften ur smeten. Fördela marängen i cirklar, ca 20 cm i diameter, på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda bottnarna i 5 minuter, sänk temperaturen till 150° och grädda i 40 minuter till. Ta ut och låt svalna.
  2. Koka vatten, socker och rom i en kastrull i 15–20 minuter, tills det är gyllenbrunt och doftar karamell. Se upp så att det inte bränns! Tillsätt grädden och koka i 6–7 minuter till en tjock, gyllene karamell. Smaka av med salt (se upp, såsen är varm!). Låt svalna något och förvara i rumstemperatur till servering.
  3. Vispa grädden lätt med elvisp. Skala och skiva bananerna. Hacka chokladen grovt. Fördela grädde och bananer mellan bottnarna. Toppa med karamellsås, choklad och hasselnötter och servera genast.

Foto: Lene Samsø

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons