Krämig västerbottenssoppa med örtbaguette
4 personer
Tid: 15 minuter
Västerbottenssoppa:
1 gul lök
1 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl riven västerbottensost
salt och vitpeppar
1 msk färsk timjan (hackad)
Gör så här:
Skala och hacka löken. Fräs den i någon minut i smör i en kastrull. Rör i mjölet och häll på mjölk och grädde. Smula i buljongen och låt koka i cirka 3 minuter.
Lyft bort från plattan och mixa soppan slät med en mixerstav. Rör i osten och smaka av med salt och peppar. Dekorera med timjan.
Frasiga örtbaguetter
2 stycken
Tid: 1 timme + 1 timmes jäsning
25 g jäst
2 1/2 dl vatten (ljummet)
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 msk honung
1/2 msk persillade
6 1/2 dl vetemjöl special
Dill- och vitlökssmör:
2 vitlöksklyftor (pressade)
100 g rumsvarmt smör
1 kruka dill (finklippt)
Gör så här:
Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl. Arbeta degen i minst 15 minuter. Täck över bunken och låt jäsa i 1 timme.
Blanda under tiden ihop smöret med pressad vitlök och dill. Klicka upp på bakplåtspapper. Forma till en rulle och lägg i kylen.
Häll ut degen på bakbordet och dela den i två delar. Forma till baguetter. Sätt ugnen på 250°. Häll lite vatten i botten av ugnen för att skapa ångor. Ställ in baguetterna i ugnen, sänk värmen till 225° och grädda dem i cirka 30 minuter. Låt bröden svalna utan bakduk.
Av: Sandra Hamilton
Styling: Isabelle Olander