Kola, fudge och tryffel på Baileys är det enda godiset du behöver i jul
Gillar du Baileys? Gillar du godis? Gillar du att baka? Då har du hittat till himmelriket!
Baileys har tillsammans med konditorn Tea Malmegård tagit fram recept på kola, fudge och tryfflar – och de är inte särskilt svåra att göra! Det här är det enda julbaket vi behöver i år!
Så här bakar du ditt eget julgodis med Baileys:
Kola, 50 st. (Innehåller alkohol)
100g smör
150g vispgrädde (1,5 dl)
225g råsocker
280g ljus sirap (2 dl)
150g Baileys (1,5 dl)
10g kakao (knappt 2 msk)
1 nypa salt
Gör så här:
1. Koka upp alla ingredienser utom salt till 125 grader, rör emellanåt med en träsked.
2. Tillsätt saltet, rör runt och häll i form täckt med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur.
3. Skär och packa i papper dagen efter. Förvara i rumstemperatur.
Fudge, 40 st. (Innehåller alkohol)
250g kondenserad mjölk
150g Baileys (1,5 dl)
650g vit choklad
200g hasselnötter
1 nypa salt
Gör så här:
1. Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller i ett vattenbad.
2. Värm kondenserad mjölk och Baileys försiktigt i en kastrull och häll över chokladen.
3. Vänd i nötter och salt och häll i en ugnsform täckt med bakplåtspapper.
4. Låt sätta sig över natten i rumstemperatur eller 1 timme i kylen. Skär fina bitar och förvara svalt.
Tryfflar, 40 st. (Innehåller alkohol)
150g mjölkchoklad
100g mörk choklad
100g vispgrädde (1 dl)
110g Baileys (1,1 dl)
50g smör
50g fast honung
1 nypa salt
Till rullning
200g ljus choklad
200g kakao
Gör så här
1. Smält mjölkchokladen och den mörka chokladen tillsammans i ett vattenbad.
2. Värm upp grädde, honung och Baileys i en kastrull och slå över chokladen. Ta av kastrullen från plattan och mixa ihop med en stavmixer.
3. Tillsätt smör och salt och mixa tills du har en slät smet.
4. Häll över i en ren bunke och förslut med exempelvis plastfolie. Sätt i kylen i 2 timmar.
5. Rulla kulor av tryffelmassan och sätt i frysen.
Till rullning
1. Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn.
2. Ta fram de kalla tryfflarna, en bunke med smält choklad och en bunke med kakao. Lägg i lite choklad i handen och rulla 3-5 tryfflar i handen tills de är helt täckta i choklad. Släpp dem i bunken med kakaon tills de är täckta med ett lager med kakao. Repetera tills alla tryfflar är täckta med choklad och kakao.
För dig som vill baka tillsammans med konditorn som tagit fram recepten, finns även Baileys Treat Factory som håller öppet den 16 och 17 december i Stockholm.
Lycka till med baket och god jul!