Janssons frestelse med rödkålssallad
01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvSanna Kekäläinen
AvJulie Hey
Krämiga Janssons frestelse gör sig lika bra på julbordet som till vickningen – extra god blir den i sällskap med en läcker rödkålssallad.
Annons
Janssons frestelse med rödkålssallad
Krämig Janssons frestelse trivs ypperligt i sällskap av en sallad med lite sting.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 kg potatis
2 gula lökar
2 msk smör till stekning
Salt och nymalen peppar
1 burk ansjovis(45 g avrunnen vikt)
4 msk smör
3 msk ströbröd
2 ½ dl vispgrädde
Rödkålssallad:
½ knippe bredbladig persilja
1 rödlök
200 g rödkål
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt och nymalen peppar
4 msk kapris
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och skär i stavar. Hacka löken och fräs i smör tills den är genomskinlig.
- Smörj en ugnsform och fördela potatis och lök i formen, salta och peppra. Fördela ansjovis och smöret i klickar ovanpå.
- Strö på ströbröd i ett jämnt lager och grädda 10 minuter. Häll på grädden och sätt in i ugnen ytterligare 30 minuter.
- Rödkålssallad: Hacka persiljan, skiva rödlök och rödkål mycket fint, gärna på en mandolin. Blanda persilja, lök, rödkål, olja och vinäger, salta och peppra. Strö kapris över salladen och servera till Janssons frestelsen.
Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Fabian Björk
Annons