Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grönkålspaj med julskinka

01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvSanna Kekäläinen
AvJulie Hey
Recept på grönkålspaj med julskinka
Låt två favoriter på julbordet mötas i en himmelskt god rätt – grönkålspaj med julskinka.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sabrera champagne – så gör duBrand logo
Sabrera champagne – så gör du

Grönkålspaj med julskinka

En hel julskinka går sällan åt. Köp färdigskivat som tillbehör istället.

Så gör du grönkålspaj med julskinka

8 portioner

Annons

Du behöver:

150 g smör
220 g (drygt 3 ½ dl) vetemjöl
1 tsk vinäger
1 äggula
150 g färsk spenat
75 g färsk grönkål
5 ägg
2 dl crème fraiche
75 g emmentalerost
Salt och peppar
500 g julskinka

Gör så här:

  1. Smula ner smöret i mjölet, tillsätt vinäger och äggula och samla ihop till en deg. Låt vila 30 minuter i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölat bord och klä en pajform (ca 25 cm i diameter) med degen och pricka den. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, ev med bakplåtspapper och bönor/ärter i.
  3. Skölj spenat och grönkål. Finhacka grönkålen och lägg tillsammans med spenaten i en kastrull med saltat vatten. Ge ett snabbt uppkok, häll upp i durkslag och låt rinna av ordentligt.
  4. Vispa ihop ägg och crème fraiche, blanda med spenat, grönkål och riven ost och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen längst ner i ugnen i 20 minuter, tills den är gyllene och genomgräddad. Servera med tunt skivad julskinka.

Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Fabian Björk

Annons