Grönkålspaj med julskinka
01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvSanna Kekäläinen
AvJulie Hey
Låt två favoriter på julbordet mötas i en himmelskt god rätt – grönkålspaj med julskinka.
Annons
Grönkålspaj med julskinka
En hel julskinka går sällan åt. Köp färdigskivat som tillbehör istället.
8 portioner
Annons
Du behöver:
150 g smör
220 g (drygt 3 ½ dl) vetemjöl
1 tsk vinäger
1 äggula
150 g färsk spenat
75 g färsk grönkål
5 ägg
2 dl crème fraiche
75 g emmentalerost
Salt och peppar
500 g julskinka
Gör så här:
- Smula ner smöret i mjölet, tillsätt vinäger och äggula och samla ihop till en deg. Låt vila 30 minuter i kylen.
- Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölat bord och klä en pajform (ca 25 cm i diameter) med degen och pricka den. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, ev med bakplåtspapper och bönor/ärter i.
- Skölj spenat och grönkål. Finhacka grönkålen och lägg tillsammans med spenaten i en kastrull med saltat vatten. Ge ett snabbt uppkok, häll upp i durkslag och låt rinna av ordentligt.
- Vispa ihop ägg och crème fraiche, blanda med spenat, grönkål och riven ost och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen längst ner i ugnen i 20 minuter, tills den är gyllene och genomgräddad. Servera med tunt skivad julskinka.
Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Fabian Björk
Annons