Grillkorv med gourmet-topping
Grillad korv är så mycket mer än ketchup och senap. Byt ut korvbrödet till baguetter till exempel och servera med fetaostdressing eller chilimajonnäs. Servera med hemgjorda rotfruktschips för extra lyx.
Lammkorv med feta, tomat och oliver
Lyxig korv full med Medelhavssmaker.
4 portioner
Du behöver:
4 fullkornskorvbröd
4 lammkorvar eller vegokorvar
Fetaostsdressing:
1 ½ dl crème fraiche
100 g fetaost eller vitost
2–3 tsk färsk mynta
Salt
Citronsaft
Oliv- och tomatsalsa:
2 dl urkärnade svarta oliver
250 g körsbärstomater
1 liten rödlök
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 tsk socker
Gör så här:
- Häll crème fraiche i en skål och mosa ner fetaosten med en gaffel. Rör ner hackad färsk mynta och smaka av med salt och citronsaft. Ställ kallt.
- Låt oliverna rinna av och hacka grovt. Skölj tomaterna och tärna dem. Skala löken och hacka fint. Rör ihop allt med olja, citronsaft och socker. Ställ kallt.
- Tänd grillen och grilla korvarna tills de får färg. Dela bröden och grilla snittytan på gallret. Fyll bröden med korvarna och toppa med salsa och feta-dressing.
Chorizo med het tomat- och bönsalsa
Här speglas chorizons hetta i en kryddig salsa, som rundas av med lite majonnäs och salt ost.
4 portioner
Du behöver:
4 små baguetter
4 färska chorizokorvar eller vegokorvar
75 g manchego
Tomat- och bönsalsa:
1 lök
2 vitlöksklyftor
Olja till stekning
300 g svarta bönor på burk
400 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
½ tsk spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk chiliflagor
Chilimajonnäs:
2 dl majonnäs
2 msk chilisås
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök, stek dem mjuka. Låt bönorna rinna av och häll dem i pannan tillsammans med krossade tomater och tomatpuré. Rör ner kryddor och låt puttra i cirka 10 minuter. Rör ihop majonnäs och chilisås och ställ kallt.
- Grilla korvarna tills de är varma och fått fin yta, öppna bröden och grilla även dem lite lätt på snittytan. Fyll bröden med chilimajo i botten, lägg på korv och toppa med varm tomat- och bönsalsa och riv över manchego.
Spröda rotfruktschips
Skippa pommes och bjud på knapriga hemmagjorda rotfruktschips.
4 portioner
Du behöver:
500 g rödbetor
3 palsternackor
1 liter frityrolja
Flingsalt
Gör så här:
- Skala rotfrukterna, skär i tunna skivor, gärna med mandolin. Håll dem åtskilda, så att rödbetorna inte färgar palsternackorna. Klappa dem torra med hushållspapper.
- Hetta upp oljan i en kastrull till 175–180°. Börja med att fritera palsternackorna, några i taget. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Gör sedan likadant med rödbetorna. Strö över flingsalt och servera till korvarna.
Toppen-toppings!
Fler goda grejer att lägga på korven:
Rostad majssalsa och riven halloumiost
Coleslaw och tunt skivat äpple
Surkål och senapsmajonnäs
Kimchi och majonnäs
Guacamole och picklad rödlök
Mangosalsa och flagad mandel
Hummus och granatäpple
Recept: Aller Media DK Foto: Fabian Björk