Grand aioli med grönsaker och surdegsbröd
14 apr, 2023
AvCatarina König
Vispa upp din egen aioli och servera med säsongen grönsaker och ett riktigt gott surdegsbröd. Plockmat när den är som bäst!
Annons
Grand aioli med grönsaker och surdegsbröd
Knaprigt och bjudgott fat för alla att dela.
4–6 portioner
Annons
Du behöver:
2 huvuden hjärtsallad
½–1 gurka
1–2 morötter
100 g salladsärter
1 knippe rädisor
½ burk inlagda kronärtskockor
100 g sparrisbroccoli
100 g grön sparris
8–10 skivor rökt skinka
1 stor surdegsbaguette
Aioli:
2 äggulor + lite äggvita
2–2 ½ dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
Salt
Citronsaft + rivet citronskal
Gör så här:
- Lägg äggulor och lite äggvita i en bunke. Börja vispa och häll droppvis i rapsolja under vispning, det ska bli en tjock majonnäs. Riv i vitlök och smaka av med salt, citronsaft och lite rivet citronskal. Låt stå kallt.
- Skär hjärtsalladen i klyftor, skär gurka och morötter i stavar, ansa salladsärtor och rädisor (spara gärna blasten). Häll av de inlagda kronärtskockorna.
- Koka upp vatten och salt i en kastrull och lägg ner sparrisbroccoli och sparris. Låt det koka i 1 minut. Häll av och låt svalna något.
- Lägg upp allt på ett stort fat, med aiolin i mitten. Servera surdegsbaguette till.
Foto: Catarina König
Annons